Trotuar cu bordură pe mijloc la Iaşi (Foto)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pista pentru biciclişti din Tudor Vladimirescu, făcută din bani europeni, tinde să devină un monument al neroziei. Şefii Primăriei Iaşi şi-au dat seama că trebuie să intervină pentru a face practicabil culoarul destinat mersului pe două roţi din Tudor, dar rezultatul este hilar.

Pe Bulevardul Tudor Vladimirescu trotuarul are bordură pe mijloc. Aceasta este consecinţa lipsei de strategie a edililor oraşului. După ce au construit o parte din pista de biciclete pe pavele, cu mult mai înaltă decât restul trotuarului, directorii din Primărie au trecut la completarea tronsonului. 

Citeşte şi:

Iaşi: Acoperă ruşinea de la pistă cu bani publici

Iaşi: Mersul pe bicicletă, promovat fără pistă


De mai bine de trei săptămâni, angajaţii de la Citadin se chinuie să acopere diferenţa de nivel, iar în urma lor rămân două tronsoane despărţite de bordură. „Sunt două lucrări diferite. Pista este executată din fonduri europene, iar completarea o face Citadin. Nu ar fi avut rost să scoatem bordura“, a spus Mihai Chirica, directorul tehnic al Primăriei.

image


Pistă pe tot trotuarul


Lucrările suplimentare din Tudor sunt suportate din bani publici, iar pista de biciclete este executată din fonduri europene prin programul Civitas. În martie, firma COM-Beton a câştigat licitaţia pentru execuţia unui culoar detinat mersului pe două roţi, cu o ofertă de peste 700.000 de lei. Lucrările ar fi trebuit executate în trei luni, dar şefii din Primărie au schimbat planurile din mers.

image

Iniţial, culoarul trebuia amenajat pe traseul Tudor Vladimirescu-Copou. După ce au ridicat pista pe bulevardul Tudor Vladimirescu, şefii din Palatul Roznovanu şi-au dat seama că nu vor putea să o continue în aceeaşi formă până în Copou. Astfel, au pornit un nou şantier pe Splai Bahlui. O altă porţiune din pista de biciclete a început să fie amenajată tot din pavele din Podu Roş până în campusul din Tudor Vladimirescu. „Tot trotuarul va fi folosit ca pistă de biciclete“, a spus Beatrice Fotache, coordonatorul proiectului.

image


Soluţia de avarie găsită de municipalitate pentru a termina proiectul nu-i încântă pe cei care folosesc bicicleta. „Pista nu este practică. Ar fi trebuit făcută pe un tronson folosit de biciclişti. În Tudor se încurcă pietonii cu cei care merg pe biciclete, iar pe Splai Bahlui, tronsonul este folosit pentru alergat“, a spus Andrei I., biciclist.

Probleme la sistemul de ticketing
Şefii Primăriei vor trebui să găsească de urgenţă soluţii şi pentru o altă licitaţie blocată în proiectului Archimedes, din cadrul programului Civitas. Aceştia sunt obligaţi de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor să reia licitaţia pentru sistemul de ticketing evaluat la peste 7,5 milioane de lei. Proiectul, care presupune montarea în autobuze a sute de compostoare moderne, ar trebui implementat până în noiembrie. Valoarea întregului proiect, care are mai multe componente, este de 4,7 milioane de euro, din care 55% reprezintă fonduri nerambursabile.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite