Ucigaşul de pe zebră, beizadea recidivistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emilian Prodan a fost ieri la Poliţie pentru a da declaraţii despre accident
Emilian Prodan a fost ieri la Poliţie pentru a da declaraţii despre accident

Emilian Prodan, fiul patronului unei firmei de transport persoane, nu este la prima abatere în trafic. El are la activ depăşiri neregulamentare şi nepurtarea centurii. Emi Prodan, tânărul care a spulberat sâmbătă o bătrână pe o trecere de pietoni din Iaşi, a mai avut carnetul de conducere suspendat în baza unei decizii judecătoreşti.

Emilian Prodan (23 de ani), aflat la volanul Rover-ului implicat într-un groaznic accident pe o zebră din Iaşi în urma căruia octogenara Saveta Gurăgata a decedat, a mai avut meciuri cu Poliţia Rutieră.

Oamenii legii l-au surprins în 2009 pe Emilian Prodan în timp ce depăşea neregulamentar pe raza judeţului Buzău. A fost sancţionat, dar tânărul a contestat decizia, iar un an mai târziu a rămas timp de două luni fără permis în baza unei hotărâri definitive a tribunalului din acelaşi oraş.

VIDEO Accident grav pe zebra blestemată de lângă Parcul Copou din Iaşi. În maşina implicată în accident se afla o mireasă (FOTO-UPDATE)

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, Emilian şi-ar mai fi trecut pe răboj în decursul timpului şi alte câteva abateri în trafic, de genul lipsei centurii de siguranţă sau vorbitului la telefonul mobil. Cu toate acestea, părinţii tânărului au pus pe seama ghinionului accidentul groaznic de sâmbătă, în urma căruia femeia de 85 de ani a decedat.

„Nu ştiu cum s-a putut întâmpla. Este un şofer prudent, disciplinat. A condus chiar şi în străinătate fără niciun incident. Cred că ăsta a fost ghinionul lui şi al bătrânei", a spus despre fiul său Victor Prodan, patronul firmei de transport persoane Prodan Impex.

Saveta Gurăgata se afla pe o trecere de pietoni nesemaforizată 



Cavalerul-mortal

Audiat duminică de poliţiştii de la Rutieră, Emilian Prodan şi-a recunoscut greşeala. Sâmbătă după-amiază, tânărul se afla la volanul maşinii sale personale, un Rover, şi făcea parte dintr-un alai de nuntă, iar în autoturismul lui se afla mireasa. Emilian era cavaler de onoare. La trecerea de pietoni din dreptul intrării în Parcul Copou din Iaşi, tânărul a intrat în plin în Saveta Gurăgata (85 de ani).

Saveta Gurăgata se afla pe o trecere de pietoni nesemaforizată

Iaşi: VIDEO Femeia accidentată pe trecerea de pietoni din Copou a murit la spital (UPDATE- FOTO)

Bătrâna traversa strada regulamentar. Alaiul de nuntă urma să ajungă în Dealul Copoului unde trebuia să se ţină şedinţa foto, iar apoi să meargă la petrecere. Dusă la spital cu numeroase traumatisme, bătrâna a decedat câteva ore mai târziu.

„Un eveniment fericit s-a transformat într-un accident tragic, nedorit sub nicio formă de clientul meu. Am dat o declaraţie de recunoaştere în totalitate a faptelor. Clientul meu a spus că vizibilitatea i-a fost obturată de o altă maşină care circula pe prima bandă, dar şi de ornamentul de flori de pe capota maşinii. Aşteptăm rezultatele raportului de necropsie, care va stabili cu exactitate cauzele decesului şi dacă bătrâna suferea de alte boli. Nu ştim ce s-a întâmplat cu bătrâna de la momentul urcării sale în Salvare şi până la momentul decesului", a spus avocatul Liviu Bran, apărătorul lui Emilian Prodan.Potrivit oamenilor legii, în momentul accidentului, tânărul nu era sub influenţa băuturilor alcoolice.

Prodan a venit cu maşina pe linia de tramvai şi a lovit bătrâna



Maşina, cumpărată cu ajutorul tatălui

Prodan a venit cu maşina pe linia de tramvai şi a lovit bătrâna

Avocatul său spune că, după producerea accidentului, tânărul s-a dus la spitalul unde era internată victima, iar de acolo s-a dus acasă. „N-a mai fost la nuntă. S-a dus la spital la victimă şi apoi s-a retras acasă. Regretă nespus ce s-a întâmplat. Urmând să ajute familia decedatei în pregătirile de înmormântare, din dorinţa de a sprijini cât de mult poate", a mai spus avocatul Liviu Bran. 

Iaşi: Ucigaşul de pe zebra din Copou riscă până la cinci ani de închisoare

Tatăl tânărului ne-a spus că autoturismul implicat în accident a fost cumpărat cu ceva timp în urmă. „Maşina a fost luată de ocazie, nici nu mai ştiu când. Era a lui. O parte din bani i-am pus eu, o parte - el din salariu. Lucrează la firma mea, în administraţie", a mai precizat Victor Prodan. Emilian Prodan este şi student la Facultatea de Arte Plastice, din cadrul Universităţii „George Enescu" Iaşi, secţia design industrial.

Victima, „o femeie cu suflet mare"

Saveta Gurăgata (85 de ani), bătrâna călcată de ieşean pe zebră, locuia de aproximativ şapte ani singură. Octogenara îşi petrecea cea mai mare parte a timpului în oraş, pe la prieteni. Maria Lupu este una dintre persoanele care i‑au fost mereu aproape bătrânei. Prietenia dintre ele a început în urmă cu aproximativ 12 ani, când Maria Lupu căuta gazdă. „Eu locuiesc la ţară şi mi-am adus copiii la oraş. Bătrâna avea un suflet extraordinar şi m-a ajutat. I-a ţinut la ea în gazdă", povesteşte femeia.

Trecătorii i-au acordat primul-ajutor bătrânei, care însă a decedat



Ieşeanca are numai cuvinte de laudă despre cea care i-a ajutat la nevoie. „Chiar dacă părea îmbrăcată modest, ea a fost cineva în viaţă. A lucrat ca şef la un combinat din Braşov. A fost căsătorită acolo şi ştia foarte bine limba engleză. Chiar şi acum, la bătrâneţe, avea cărţi în engleză în casă şi citea din ele", spune Maria Lupu. Bătrâna s-ar fi despărţit la 60 de ani de soţul ei, după care s-ar fi mutat împreună cu mama ei, care a murit în urmă cu şapte ani.

De atunci, bătrâna îşi petrecea mare parte din timp făcând plimbări pe jos prin oraş, la piaţă şi cu prietenii pe care i-a ajutat în decursul vieţii. „Cred că toată lumea din Piaţa Alexandru o ştia. Venea în fiecare zi până aici să cumpere tacâmuri. Avea grijă de câini şi pisici. Se simţea foarte bine în ciuda vârstei înaintate", mai povesteşte Maria Lupu. Femeia este cea care se va ocupa de înmormântarea bătrânei.

"Eu locuiesc la ţară şi mi-am adus copiii la oraş. Bătrâna avea un suflet extraordinar şi m-a ajutat. I-a ţinut la ea în gazdă.''
Maria Lupu prietena victimei

Bona şi copilul, spulberaţi pe aceeaşi zebră

Pe aceeaşi trecere de pietoni din Iaşi, în octombrie 2010, o femeie cu un bebeluş în cărucior au fost loviţi în plin. Micuţul a scăpat nevătămat, iar bona a avut nevoie de îngrijiri medicale. Accidentul de anul trecut a fost provocat de Iustin Scutaru, un minor din Suceava care conducea fără permis o maşină furată din judeţul Neamţ. Adolescentul are la activ patru furturi de maşini, în unul dintre cazuri a fost prins la volan în stare de ebrietate.

image
Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite