Iaşi: Proiect SF pentru traficul haotic din oraş (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ieşenii pierd zeci de minute în trafic din cauza aglomeraţiei. FOTO: Dan Luca
Ieşenii pierd zeci de minute în trafic din cauza aglomeraţiei. FOTO: Dan Luca

Edilii vor să toace 21,3 milioane de euro din fonduri europene pe semafoare, fibră optică şi camere video

Iaşi: Blocaje, nervi şi claxoane în traficul din oraş. Autobuzele şi maşinile merg bară la bară (VIDEO)

Iaşi: Trafic paralizat din cauza gheţii

Investiţia presupune şi amenajarea unui centru de comandă al traficului. Contribuţia Primăriei este foarte mare, de 15,6% din valoarea proiectului.

Proiectul municipalităţii „Sistem de management al traficului" îşi propune să fluidizeze circulaţia din oraş şi să reducă numărul de accidente şi ambuteiaje. Studiul de fezabilitate întocmit de firma Search Corporation, în schimbul sumei de 213.000 de lei a stârnit dispute printre consilierii locali.

Aleşii au contestat valoarea mult prea mare a proiectului, precum şi soluţiile propuse pentru decongestionarea traficului.

„Acelaşi sistem sofisticat este şi la Bucureşti şi nu funcţionează atunci când plouă şi ninge. Nu vedem în studiu indicatoare pentru locurile de parcare, mai ales în zonele în care sunt ambuteiaje la orele de vârf", a spus consilierul local Gabriel Surdu.

Iaşi: Blocaţi în trafic către şcoală: Drum de 25 de minute făcut în aproape o oră (FOTO şi VIDEO)

Potrivit proiectului propus aleşilor locali, 90 de intersecţii ar trebui dotate cu camere video, detectoare de vehicule şi un sistem de telecomunicaţii prin fibră optică.

„Camerele de videorecepţie vor fi la intrările şi ieşirile din intersecţii. Detectorii de la ieşire vor transmite indicatorii de trafic la următoarea intersecţie pentru a se adapta în funcţie de numărul de maşini", a spus Dan Cotigă, reprezentantul firmei Search Corporation.

Studiul de fezabilitate are la bază şi indicatori din studiile realizate în anii anteriori, care au eşuat în practică. „Problema traficului nu se va rezolva niciodată. Trebuie să urmărim să îmbunătăţim. Această arhitectură nu este invenţia noastră. Se practică în toată Europa, la Viena sau Paris", a mai spus Cotigă.

Modelul Sibiul propus pentru traficul din Iaşi: un imens sens giratoriu în centrul istoric

Practic, pentru amenajarea fiecărei intersecţii, municipalitatea va cheltui peste 1 milion de lei. Pentru a implementa proiectul, edilii vor cheltui din bani publici 14,3 milioane de lei pentru cofinanţare.

„Sistemul nu este foarte spectaculos, dar îi simţim lipsa atunci când nu este. Costă atât de mult din cauza fibrei optice", a spus primarul Gheorghe Nichita.

După ce va fi implementat, lucrările la intersecţii vor dura 24 de luni.

„Proiectul nu va arăta la fel de bine în teren precum apare pe hârtie“, a spus Radu Gaiginschi, profesor la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“, Iaşi.

image
image
image
Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite