Modelul Sibiul propus pentru traficul din Iaşi: un imens sens giratoriu în centrul istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul de Seară“ le prezintă edililor un proiect care vizează îmbunătăţirea circulaţiei auto în zona Palatului Culturii. Modelul „inelului primar“ a fost aplicat deja cu succes pentru descongestionarea traficului din oraşe precum Sibiu sau Braşov.

Reportaj: Orele de vârf aduc calvarul pe şoseaua europeană Deva - Sibiu

40.000 de euro pe semafoare, la Mediaş

Deschiderea complexului Palas, cu cele 2.500 de locuri de parcare disponibile, va duce automat la un flux imens de maşini care vor tranzita zona din jurul Palatului Culturii. În prezent, chiar şi în luna august, şoferii circulă anevoios prin oraş, în condiţiile în care este perioada concediilor, iar elevii şi studenţii încă n-au umplut oraşul.

În aceste condiţii, profesorul Radu Gaiginschi, şef la catedra Autovehicule Rutiere şi directorul Departamentului Transporturi şi Expertiză Tehnică a Universităţii Tehnice „Gh. Asachi“ din Iaşi, propune aleşilor locali o soluţie pentru fluidizarea traficului prin crearea unor sensuri unice pe arterele de circulaţie din jurul Palatului Culturii. „Ar urma ca pe străzile Sf. Lazăr, Anastasie Panu  şi Palat să se circule pe un singur sens, respectiv contrar acelor de ceas. În acest fel se creează un imens sens giratoriu în jurul Palas-ului, ce va funcţiona ca un inel primar, în timp ce străzile mici din jur ar conecta Palas-ul de restul arterelor din zonă“, a explicat Radu Gaiginschi.

Locuri de parcare în plus

Avantajul unui astfel de sistem este că circulaţia s-ar face pe 4-6 benzi într-un singur sens, din care una poate fi transformată chiar în spaţiu de parcare. De asemenea, ar fi înlesnit accesul la toate clădirile din zonă.

„Autorităţile locale n-au de ce să fie reticente la aceste schimbări în trafic pentru că nu discutăm despre un concept nou, ci este vorba de modificări aplicate cu succes în oraşe ca Sibiu şi Braşov“, a adăugat Radu Gaiginschi.

La Sibiu, întreg Centrul Istoric a fost transformat într-un imens sens giratoriu încă de acum trei ani, în cadrul programului „Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007“. De atunci, de pe străzile cu sens unic au dispărut ambuteiajele, chiar şi la orele de vârf. În plus, apariţia străzilor cu sens unic a permis şi „desenarea“ a peste 1.000 de noi locuri de parcare, toate cu plată, respectiv un leu pe zi, care aduc primăriei locale venituri substanţiale la buget.

Iniţiativă premiată

Şi Centrul Civic din Braşov este înconjurat din 2008 de un sens giratoriu lung de doi kilometri. Traficul se desfăşoară pe opt benzi, iar trecerile de pietoni au fost dotate cu semafoare acţionate prin buton.

În tot oraşul au fost implementate deja peste 20 de sensuri giratorii în locul intersecţiilor semaforizate, modelul fiind preluat după ţările din Uniunea Europeană. Măsurile luate la Braşov au fost premiate la Bruxelles pentru siguranţa traficului.

C-tin Grigore, taximetrist: Mi se pare o idee bună, să vedem cum va fi primită de autorităţile locale.

Emil Balan, taximetrist: Va fi jale cu traficul din zonă după ce se va deschide Palas-ul.

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite