Iaşi: Candidat la rezidenţiat: „N-am de gând să stau în ţară să slujesc“ (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Malancea vrea să facă naveta ţară-străinătate
Radu Malancea vrea să facă naveta ţară-străinătate

Peste 120 de studenţi şi absolvenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa" Iaşi îşi verifică la această oră pregătirea dinaintea examenului de rezidenţiat sub forma unei simulări. Majoritatea mediciniştillor susţin că nu au de gând să rămână în ţară să facă meserie

Ora 18.30 Repartizarea „simbolică“ pe posturi a candidaţilor care au susţinut simularea rezidenţiatului a fost amânată pentru săptămâna viitoare din cauza unei defecţiuni la serverul Societăţii Studenţeşti de Chirurgie din România - Bucureşti. La Medicină Generală, cea mai mică notă obţinută a fost 5,67, iar cea mai mare a fost de 8,15. La Medicină Dentară, notele au pronit de la 4,78 şi au ajuns până la 7,73.

Ora 18.00 Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor şi rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ susţine că tinerii rezidenţi sunt foarte bine pregătiţi şi că acesta este principalul motiv pentru care sunt atât de doriţi în străinătate.

Rectorul a observat în ultimii ani tot mai mulţi studenţi au ales Medicina din simplul motiv că este o meserie căutată peste hotare. „Motivaţia tinerilor care aleg să vină la UMF este aceea că pot profesa fără niciun fel de problemă în străinătate. Medicii români sunt căutaţi pentru că au o pregătire foarte bună. Din cei aproximativ 7.000 de medici care profesează în străinătate doar unul a fost sancţionat pe motiv că a făcut o discriminare“, spune Vasile Astărăstoae.

Ora 16.30 La simularea examenului de rezidenţiat a „plouat“ cu note de 6 şi 7. În prezent se fac ultimele verificări urmând ca notele să fie centralizate, iar candidaţii să fie repartizaţi pe loc.

Ora 14.00 Radu Malancea a venit astăzi la simularea rezidenţiatului pentru a-şi testa cunoşţinţele şi pentru a se obişnui cu emoţiile care vor fi la examenul oficial de rezidenţiat pe 20 noiembrie.

Tânărul este specializat pe Ortopedie şi este sigur că nu a greşit niciun subiect la acest capitol. Se aşteaptă să ia măcar 700 de puncte din cele 950 posibile. Salariul mic şi condiţiile din sistemul sanitar românesc l-au determinat pe tânărul medicinist să se gândească deja la plecarea peste hotare. Nu ştie încă ţara, dar este sigur că orinde e mai bine ca în România.

Citeşte şi:

Iaşi: „Belgia mă plăteşte de zece ori mai bine decât ţara noastră“

Iaşi: Fluturaş cu zero lei în loc de salariu

Medicii ieşeni se specializează în limbi străni: „Învăţ germana ca să plec mai repede“

„Am să fac naveta din ţară în străinătate. Jumătate de an voi sta aici, cealaltă jumătate peste hotare. Nu am de gând să rămân în ţară ca să slujesc! În plus, în alte ţări sunt alte dotări şi te poţi perfecţiona“, spune Radu.

La ieşirea din examen, Radu verifică dacă a ales variantele corecte

La ieşirea din examen, Radu verifică dacă a ales variantele corecte

Pentru o carieră în Anglia optează şi Elena, specializată pe Endocrinologie. Vrea mai întâi să capete experienţă la Iaşi, după care să ia drumul străinătăţii.Tânăra este nemulţumită de condiţiile din spitalele româneşti care nu-i permite să pună în practică tot ceea ce a învăţat pe parcursul celor şase ani de facultate.

Elena consideră că nu se poate face performanţă în spitalele româneşti

Elena consideră că nu se poate face performanţă în spitalele româneşti

„Primii doi ani voi sta aici, după care vreau să plec pentru câţiva ani în Anglia. În ţară spitalele arată cum arată, nu sunt dotări şi am senzaţia că multe lucruri pe care le-am învăţat rămân doar la nivel de teorie pentru că nu este aparatura necesară pentru a le pune în practică“, spune Elena.

Mediciniştii rezolvă cele 200 de întrebări tip grilă

Mediciniştii rezolvă cele 200 de întrebări tip grilă

Pentru a putea fi declaraţi admişi, candidaţii trebuie să fie notaţi cu cel puţin 60% din nota maximă obţinută. Pe ţară s-au înscris aproximativ 1.000 de medicinişti la simularea rezidenţiatului, iar Iaşul este pe locul doi cu peste 120 de candidaţi. Pe primul loc se află Bucureşti cu 300 de medicinişti înscrişi.

Mediciniştii aşteaptă să vadă rezultatele pe care le-au obţinut la simularea rezidenţiatului

Mediciniştii aşteaptă să vadă rezultatele pe care le-au obţinut la simularea rezidenţiatului

Urmăreşte şi:

Iaşi: Medicii renumiţi din Moldova: „Adevăraţii noştri inamici sunt beţia şi lenea“

Iaşi: Exodul halatelor albe a început

Ora 9.00 Mediciniştii au intrat în săli, iar de la ora 9.00 s-a început testarea care durează patru ore. Simularea conţine 200 de întrebări tip grilă, 50 complement simplu şi 150 complement grupat.

„Este prima simulare naţională a examenului de rezidenţiat organizată cu sprijinul Societăţii Studenţeşti de Chirurgie din România. Întrebările sunt acreditate, originale. În jurul prânzului va începe corectarea grilelor cu un scanner şi un soft specializat. Partea cea mai interesantă este realizarea unui clasament naţional şi simularea repartizărilor pe specializări", spune Mihaela Buna, coordonator pe Iaşi a proiectului.

Participanţii la simularea examenului de rezidenţiat au achitat 20 de lei pentru înscriere. Evenimentul este organizat în fiecare centru universitar medical din ţară: Arad, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Sibiu, Târgu Mureş şi Timişoara.

Vom reveni cu amănunte.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite