Iaşi: Fluturaş cu zero lei în loc de salariu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Infirmierele, asistentele sau brancardierii vin pe jos la serviciu, renunţă la mobile şi cer ajutorul părinţilor.

Ioana Târnoveanu (26 de ani) este infirmieră la Spitalul „Sf. Spiridon“ Iaşi din 2007. După ce leafa i-a fost redusă cu 25%, tânăra ar fi trebuit să mai încaseze lunar 700 de lei.

Citeşte şi:

Iaşi: ORL-istul ieşean Vasile Costinescu, doctorul săracilor

Iaşi: „Belgia mă plăteşte de zece ori mai bine decât ţara noastră“

Cu toate acestea, femeia mai primeşte de la casieria unităţii medicale doar fluturaşul de salariu, pe care, în dreptul rubricii „rest de plată“ stă scris „0 lei“. Ca şi sute dintre colegii ei din judeţul Iaşi, Ioana s-a împrumutat la bănci pentru a urma cursurile Şcolii de Asistenţi Medicali. De două luni, infirmiera pleacă acasă fără niciun leu din leafă deoarece banii îi sunt redirecţionaţi automat în contul ratei la credit.

Naveta, plătită de mama

Femeia este văduvă şi are de crescut o fetiţă în vârstă de şapte ani. „Mă ajută mama. Ea îmi plăteşte naveta de la Cristeşti până la Iaşi, care ajunge la 200 de lei. Fetiţa a început grupa pregătitoare şi nu i-am luat rechizite. Ca să mă descurc, fac curăţenie la domiciliul unei doctoriţe“, spune cu amărăciune Ioana. 

Mai citeşte şi:

Medicii ieşeni se specializează în limbi străni: „Învăţ germana ca să plec mai repede“

Iaşi: Medicii renumiţi din Moldova: „Adevăraţii noştri inamici sunt beţia şi lenea“

Disperată este şi Gabriela Sterea (41 de ani), şi ea infirmieră la Spitalul „Sf. Spiridon“. Femeia s-a împrumutat cu 4.300 de lei de la CAR ca să achite Şcoala Postliceală Sanitară, pe care a urmat-o împreună cu fiica sa.

Presaţi zilnic de bănci

Lunar, i se opresc câte 400 de lei pentru rată. Astfel, de două luni, femeia nu a primit niciun leu. Ca să-şi poată hrăni cei trei copii, infirmiera vine pe jos până la muncă. „Am şi un card de credit pe care nu-l pot achita şi mă sună încontinuu de la bancă“, mărturiseşte Gabriela Sterea.

image

Sindicaliştii din Sănătate ameninţă cu proteste

Infirmierii, asistentele şi brancardierii au renunţat la mijloacele de transport, la mobile şi chiar la proviziile de toamnă. „În decembrie 2009 s-a declarat că salariile nu vor fi diminuate, aşa că oamenii au mai făcut câte un împrumut. După 6 mai 2010, s-au trezit fără un leu la leafă pentru că banii sunt viraţi direct către CAS şi bănci“, spune Viorel Tănase, liderul Sindicatului Sanitas.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite