Iaşi: Lehuzele, taxate cu 50 de lei să alăpteze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeile care nasc la Maternitatea „Cuza Vodă“ din Iaşi sunt nevoite să plătească aceşti bani pentru fiecare zi de internare. Şefii celui mai mare spital de profil din Moldova au impus taxa de la 1 septembrie pentru mămicile care stau internate mai mult de şapte zile cu bebeluşi prematuri.

Citeşte şi:

Iaşi: Stoc de medicamente pe spinarea gravidelor

AUDIO Ghidul şpăgii în maternitate

Iaşi; Stafilococul auriu bântuie la „Cuza Vodă“

Florina Roşu, o tânără mămică de 19 ani, a dat naştere la primul său copil acum câteva zile şi este conştientă că va trebui să stea în spital mai mult de şapte zile. „Luăm antibiotic atât eu, cât şi băieţelul din cauza unor probleme de sănătate şi va trebui să stau mai multe zile în spital“, a spus fata. Tânăra refuză să plece de lângă bebeluşul ei şi este conştientă că va trebui să plătească.


Forţată să se împrumute


„Am vorbit cu soţul meu şi mi-a spus să nu plec din spital, aşa că vom sta cât va fi nevoie. Taxa aceasta este prea mare, mai ales pentru că noi nu stăm în spital de plăcere“, a mai spus Florina.


Cu domiciliul în comuna ieşeană Dumeşti, tânăra nu beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului şi trăieşte doar din munca soţului ei. Dacă ar sta o lună în spital pentru recuperarea băiatului, aceasta ar plăti 1.500 de lei, valoarea chiriei pe o lună într-un apartament de trei camere. „Dacă văd că nu se însănătoşeşte băiatul, va trebui să împrumutăm“, a mai spus fata.


„Nu este hotel pentru lehuze“


Mircea Onofriescu, directorul maternităţii, a majorat şi taxa pentru rezervele spitalului. Cele cu un pat costă 150 de lei pe zi, faţă de 100 de lei până acum, iar cele cu două paturi sunt 75 de lei.


Şeful spitalului explică decizia aprobată prin Comitetul director şi Consiliul de Administraţie al instituţiei prin faptul că unitatea este unică în Moldova, cu internări şi rulaj medical foarte ridicate.


„Nicăieri în Europa, mamele nu stau mai mult de şapte zile în spital. Nu putem să asigurăm condiţii hoteliere pentru lehuzele cu copii prematuri. Ele se pot externa şi pot veni pentru alăptare, chiar dacă se face o dată la trei ore“, este de părere medicul Onofriescu.


Deoarece Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate nu decontează toate zilele de internare, conducerea Maternităţii „Elena Doamna“ din Iaşi a găsit o soluţie în favoarea lehuzelor. „Externăm mămicile şi apoi le reinternăm pentru a le permite să stea cu copiii prematur“, a spus Maricica Păvăleanu, directoarea de la „Elena Doamna“.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite