Iaşi: Traseul banilor în dosarul avocatei acuzată de trafic de influenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lileana Cremeniţchi, avocata care ar fi trebuit să-l ajute pe omul de afaceri Gheorghe Apopi să obţină o hotărâre favorabilă într-un dosar, ar fi primit 30.000 de lei. Potrivit procurorilor, banii i-au fost aduşi de Nicolae Hogaş, director la Apopi& Blumen şi Dragoş Dascălu, director la SC Viarom Construct SA.

Întreaga „afacere" a  fost probată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi, care i-au trimis luni pe cei patru în judecată, cu interceptări telefonice. La dosar au fost anexate convorbiri între avocată, omul de afaceri Gheorghe Apopi, dar şi ceilalţi doi directori.

Omul de afaceri Gheorghe Apopi îi spune lui Hogaş, director la firma sa şi finul său, că va trebui să ducă nişte bani într-un loc pe care i-l va indica.

19.02.2010 ora 15.29 Apopi Gheorghe (AG) şi Hogaş Nicolae(HG)

AG: Bădie!Am o rugăminte la tine...

HN: Am vorbit cu primarul!

AG: Da!Ai vorbit!Bun! O secundă numai să-ţi spun două vorbe! Te va căuta Dragoş mai acuşi. Nu ştiu, după.amiază, mai spre seară! Cu rugămintea .... e o combinaţie comună! Nu vreau să-ţi spun nici mai multe prin telefon! Eu i-am spus că e nevoie de un 300 şi am vorbit cu tine şi nu ai decât 150...aşa şi tu îi spui „măi, de fapt nu am avut 125, am mai luat din centru, nu ştiu ce, am făcut o completare cu 150"...

HN : Aşa...Îi dau 150!

AG Nu! El trebuie să-ţi dea 150!

HN: A!El să-mi dea 150

AG:Aşa! Şi am să-ţi spun să-i duci într-un loc

HN: Da! OK!

AG: Dar asta vroiam! Să nu cumva să ne dăm de gol! Că eu i-am spus: „băi n-am! Am făcut toate efortueile, am înţeles că 150 se poate strânge de ici de colo! Nicu strânge toată suma!" Înţelegi?

HN: ştiu eu ce să-i spun! Că deja....

AG: Adică să nu te dai de gol....

HN: I-am adus eu de la mine!

AG: Da!Exact! Nici prea accentuat să fie ca să zică că am vorbit!

Mai citiţi şi:

Interceptări şoc în dosarul avocatei acuzate de trafic de influenţă

Iaşi: Avocata acuzată de trafic de influenţă a fost trimisă în judecată (UPDATE)

Iaşi: Contractul de 6 milioane de euro pentru care avocata Cremeniţchi ar fi făcut trafic de influenţă nu a fost câştigat (VIDEO)

Apopi îi spune lui Hogaş că suma va fi suportată din bugetul firmei sale, urmând ca ulterior Dragoş Dascălu să dea şi el 15.000 de lei (150 de milioane lei vechi).

19.02.2010 ora 16.00 Apopi Gheorghe cu Hogaş Nicolae

AG: Dragoş a spus în felul următor ! El are luni 100 de milioane şi marţi 50! Şi eu i-am spus.... că mă roagă să-i găsesc pe cineva care poate....să-i împrumute bănuţii ăştia....Eu i-am zis aşa: „băi...eu, de regulă, mai apelez din când în când la rezerva strategică a lui Nicu, dar să văd dacă nu cumva îi are în bancă!"

HN: OK!

AG:Înţelegi? Aşa!I-am zis că ai nişte bani de la nuntă în valută, nu ştiu ce c....! Aşa! Şi sună-l şi spune-i că ai vorbit cu mine.Spune: „Domne, am vorbit cu ...." că ţi-am povestit despre ce este vorba, că vreau 150.... cu rugămintea luni să fie luni....şi marţi să fie marţi....adică spune-i că iei foc acasă, ceva de genul ăsta.

HN: Ok!Da!

AG: Tu ai un 300, iei 300 de acolo, înţelegi?...şi am să-ţi spun cui îi duci...dar discută cu el..."băi, nu mă bagi în c.... că banca îmi dă foc!"...îi spui „am valută îi am în casă!"

HN: Am înţeles. Bine.

AG: Da?Bine. Şi atunci în momentul când stabileşti cu el toate detaliile îmi dai un telefon şi îţi spun unde să-i duci

HN: Bine!

AG: Da? Dar îi spui omului „băi nu te juca că nu sunt....nu mă confunda cu Gigi, că-s cu bani!"

Omul de afaceri Gheorghe Apopi îl trimite pe Hogaş cu banii la avaocata Cremeniţchi şi îl învaţă ce să spună.

19.02 Ora 16.08 Apopi Gheorghe (AG)  cu Hogaş Nicolae(HN)

AG: Măi.... Cum.... întrebare

HN: Ce hotărâţi

AG: Tu ştii unde stă Lili Crem?

HN: Cine?

AG:Cremeniţchi

HN: AAA... da

AG: îţi aduci aminte?

HN: Daaaa....cred că-mi aduc aminte

AG: Peste hotel , pe nu ştiu ce stradă, dacă îţi aduci aminte e o viluţă....(...) Aşa. În momentul în care îi dai trebuie să: „Doamnă, m-o trimis Gigi , că o împrumutat nişte bani de la dvs!" aşa trebuie să-i spui!

HN: şi nu-i cazul să ştie şi Dragoş

AG: Nu mă deranjează în altă ordine de idei....sau poate să se ducă numai el....cum vreu....mie îmi e egal

HN: Bine! O să mergem împreună, el o să rămână în maşină, şi eu o să întorc actele....

AG: Dar ideea e că...."Gigi împrumutase nişte bani de la dvs şi ştiu că trebuia să-i dea...."

HN: Da, da, da, am înţeles combinaţia! Ştiu ce am de spus...numai că nu ştiam cu Dragoş cum să fac. Dar o să mergem împreună, el o să rămână în maşină şi eu mă întorc cu acte.

Lileana Cremeniţchi

Nicolae Hogaş îi spune şefului său că a adus banii.

19.02 ora 18.10 Hogaş Nicolae cu Apopi Gheorghe

HN: şefu? Am fost şi am rezolvat problema...am fost cu Dragoş....

AG: Da?a mers cu tine...da?

HN: Da....numai că a rămas în maşină...n-avea...

AG: Bine, bine, doar nu e o chestie de stricteţe....sau nu ştiu ce, dar ....aşa e mai bine.....i-ai spus cine-i persoana...nu?

HN: I-am spus că e vorba de un judecător, nu am dat mai multe detalii

AG: Da! Perfect. Bine bădie, mersi tare mult atunci!

Suspecţi trafic de influenţă

Avocata Lileana Cremeniţchi îi confirmă lui Gheorghe Apopi că au ajuns banii.

20.02.2010 ora 15.36 Cremeniţchi Lileana cu Apopi Gheorghe

AG: A ajuns pachetul, nu?

CL: Da, da,da a ajuns unde trebuie

AG: Sărut -mâna

Potrivit procurorilor, pe 19 februarie 2010 Cremeniţchi Lileana, avocată în Baroul Iaşi, a cerut de la omul de afaceri Gheorghe Apoipi 15.000 de euro pentru a interveni la unii judecători ai Curţii de Apel Iaşi pentru a obţine o hotărâre favorabilă într-un dosar civil privind o licitaţie  la care ar fi participat asociaţia de firme pentru un proiect cu bani europeni . Apopi Gheorghe a discutat despre licitaţie cu Cremeniţchi Lileana, cei doi convenind asupra modalităţii de a inetrveni asupra membrilor completului de judecată, prin intermediul fostelor relaţii de serviciu  ale soţului avocatei, în vederea obţinerii hotărârii favorabile" , se precizează în rechizitoriu. În aceeaşi zi avocata ar fi primit de la Hogaş şi Dascălu un avans de 30.000 de lei.

„După cum a rezultat din administrarea probatoriului, Cremeniţchi Lileana nu a constactat niciunul din membrii completului de judecată şi nu a remis faţă de unul sau faţă de aceştia vreo sumă de bani în vederea soluţionării într-un fel anume a dosarului", susţin procurorii.

În rechizitoriu, procurorii susţin că pentru a obţine o hotărâre favorabilă în dosarul privind licitaţia Gheorghe Apopi ar fi încercat iniţial, prin intermediul unui om de afaceri, să influenţeze avocata părţii adverse. Însă patronul Apopi&Blumen  a negat că a solicitat unei cunoştiinţe "să negocieze în numele lui".

Procurorii au decis să-I trimită până la urmă în judecată pe Lileana Cremeniţchi pentru traffic de nfluenţă şi pe ceialţi trei pentru cumpărare de influenţă. Avocata Cremeniţchi şi omul de afaceri Gheorghe Apopi au fost arestaţi pentru 29 de zile.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite