Interceptări şoc în dosarul avocatei acuzate de trafic de influenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lileana Cremeniţchi, avocat stagiar în Baroul Iaşi, a fost trimisă ieri în judecată pentru trafic de influenţă. La dosar sunt două volume de interceptări telefonice care, potrivit procurorilor, arată cum s-a încercat cumpărarea unor judecători pentru a se obţine o hotărâre favorabilă.

Lileana Cremeniţchi (40 de ani), avocata care ar fi cerut bani de la un om de afaceri pentru a obţine o hotărâre favorabilă într-un dosar civil, a fost trimisă ieri în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi pentru  trafic de influenţă. Pe lângă ea au fost puşi sub acuzare şi omul de afaceri ieşean Gheorghe Apopi (44 de ani), administrator la Apopi& Blumen, Nicolae Hogaş (33 de ani), director la Apopi& Blumen şi Dragoş Dascălu(32 de ani) , director la SC Viarom Construct SA pentru cumpărare de influenţă.

Procurorii au decis neînceperea urmăririi penale în cazul lui Radu Cremeniţchi, fost judecător la Curtea de Apel Iaşi şi soţul avocatei, pentru trafic de influenţă, Carmen Tănăsescu, grefieră, şi Petronela Apopi, soţia lui Gheorghe Apopi, pentru complicitate la cumpărare de influenţă. Dosarul a ajuns pe masa judecătorilor Curţii de Apel Iaşi.

15.000 de euro pentru judecători

Potrivit procurorilor, pe 19 februarie 2010 Cremeniţchi Lileana, avocată în Baroul Iaşi, a cerut de la omul de afaceri Gheorghe Apoipi 15.000 de euro pentru a interveni la unii judecători ai Curţii de Apel Iaşi pentru a obţine o hotărâre favorabilă într-un dosar civil privind o licitaţie  la care ar fi participat asociaţia de firme pentru un proiect cu bani europeni .

Apopi Gheorghe a discutat despre licitaţie cu Cremeniţchi Lileana, cei doi convenind asupra modalităţii de a inetrveni asupra membrilor completului de judecată, prin intermediul fostelor relaţii de serviciu  ale soţului avocatei, în vederea obţinerii hotărârii favorabile" , se precizează în rechizitoriu. În aceeaşi zi avocata ar fi primit de la Hogaş şi Dascălu un avans de 30.000 de lei. Procurorii au adunat şapte volume de probe, majoritatea fiind interceptări telefonice dintre cei patru inculpaţi.

Aceştia au fost reţinuţi pe 7 septembrie de procurori, dar judecătorii Curţii de Apel Iaşi au respins propunerea de arestare preventivă. Ulterior magistraţii Înaltei Curţi au admis recursul DNA şi au decis arestarea avocatei şi a omului de afaceri pentru 29 de zile.

„Urmează ca instanţa să se pronunţe asupra nevinovăţiei sau vinovăţiei clientului meu"

Bogdan Luca,

avocatul lui Hogaş

Interceptări

19.02.2010 omul de afaceri Gheorghe Apopi (G.A.) şi Lileana Cremeniţchi (L.C.)

L.C.: Vroiam să vorbesc ceva cu tine. Am nevoie pentru duminică de nişte bani.

G.A.: Cam cât?

L.C.: Cam 15...câte 5 (...)

L.C.: Păi de asta stau şi mă gândesc cum să fac...Ştii că mie îmi trebuie până duminică seară...Ştii?

G.A.: N-are nimeni semnătură în bancă.

L.C.: Na, nu ştiu cum să faci, adică ar fi foarte bine, ştii?

G.A: Am înţeles. Aşa am 100 la băieţii de la firmă...dar

L.C.: Cât?

G.A.: 100 de milioane am.

L.C.: Mda, nu ştiu, hai mai gândeşte-te şi tu cum faci.

G.A.: Mamă, hai să o lăsăm pe miercuri, joi că n-am, sincer, n-are nimeni drept de semnătură în bancă pentru mine.

L.C.: Bine atunci, dai cât este, măcar să ştii.

G.A.: Îi spun lui Paul să te sune şi să-ţi dea.

L.C.: Da, perfect.

19.02.2010, ora 14.59 Gheorghe Apopi (G.A.) şi Nicolae Hogaş (N.H.)

G.A.: Cum staţi cu bănuţii?

N.H.: Cred că avem vreo 300 şi ceva de milioane aici şi cred că mai are şi Paul în centru ca, 60-70.

G.A.: Am înţeles. Am să te rog să iei la tine vreo 200! Să-i ai la tine, da?

N.H.: 200, da.

G.A.: Da! Da! Da!

N.H.: Aştept instrucţiuni atunci.

G.A.: Da, o să-ţi spun unde şi cum trebuie.

Mai citiţi şi:

Iaşi: Avocata acuzată de trafic de influenţă a fost trimisă în judecată (UPDATE)

Iaşi: Contractul de 6 milioane de euro pentru care avocata Cremeniţchi ar fi făcut trafic de influenţă nu a fost câştigat (VIDEO)

Iaşi: Avocata şi cei trei oameni de afaceri reţinuţi de procurori, lăsaţi în libertate (UPDATE)

19.02.2010, ora 15.12 Gheorghe Apopi (G.A.) şi Dragoş Dascălu (D.D.)

G.A.: M-a sunat un pic mai înainte prietena noastră pe care ai s-o cunoşti, care se ocupă de problema de luni şi mi-a spus în felul următor: „Gigi, sunt nişte presiuni pe subiect destul de mari!" Imaginează-ţi că nu suntem singuri în Iaşi, adică nu...

D.D.: Da! E corect.

G.A.: Pretenţiile pe subiect sunt 5 ori 3, pentru că sunt trei cetăţeni acolo.De fapt, ai să-i vezi luni. Care hotărăsc! Şi am spus că în condiţiile în care treaba iese bine, pentru că chiar telefonic mi s-a spus: „Băi, spune da sau nu". În condiţiile în care este irevocabilă şi totul este ok fără niciun fel de problemă! Am greşit? Că oricum rupeam din alte părţi.

D.D.: Da, da. E ok.

G.A.: Dragoş, oricum noi avem un buget, nu?

D.D.: Da, da, da. Mai ales dacă nu-l consumăm e şi mai bine.

G.A.: Dă Doamne! Că-mi plac banii în buzunar. Dragoş, nu te supăra.

D.D.: Da, da, corect.

G.A.: Mi s-a spus în felul următor: duminică seară are loc o întâlnire! Nu-mi cere mai multe amănunte prin telefon.

D.D.: Nici nu vreau.

G.A.: Aşa. Ar fi nevoie de ceva. I-am spus: drăguţă, la mine drept de semnătură în bancă nu are nimeni! Încerc să adun ceva. Tu ai putea face rost de 150 şi pun şi eu 150 să dăm 300? Pe garanţia mea! Deci nu se pune în discuţie.

D.D.: Lăsaţi-mă puţin că-i dau eu de la mine.

G.A.: Încearcă să ... că mă pun eu garant! Sunt oameni de-ai mei! Pentru că a spus în felul următor: „Gigi, vreau o întâlnire duminică seară şi atunci...". Hai că nu-ţi povestesc prin telefon că e chiar complicată discuţia.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite