Judecătorii de la Tribunalul Iaşi au decis. Şase imobile din ansamblul Palas au fost construite ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierul local, Sorin Ionescu a promovat acţiunea în instanţă şi a obţinut anularea autorizaţiilor de construire pentru clădirile ridicate în perimetrul de protecţie a monumentelor istorice, Palatul Culturii şi situl arheologic Curtea Domnească.

Caracatiţa din spatele proiectului Palas

Afacerea „Palas" a intrat prima dată în vizorul DNA Bucureşti acum cinci ani, atunci când primarul Gheorghe Nichita, împreună cu mai mulţi consilieri locali au fost urmăriţi penal pentru diverse fapte, printre care abuz în serviciu şi fals în declaraţii.

Palas îi trimite iar pe şefii oraşului la DNA

Procurorii au cercetat modul în care a fost încheiat contractul de asociere în participaţiune între Consiliul Local şi SC Iulius Grup SRL pentru un teren de 12 hectare în spatele Palatului Culturii şi au decis neînceperea urmăririi penale abia în luna mai anul acesta.

Iaşi: Controversatul proiect imobiliar Palas din nou în verificări

Fenechiu îşi ia tainul de la „regele mallurilor“

Consilierul local Sorin Ionescu a cerut acum doi ani anularea autorizaţiei de construire emise de Primărie pentru imobilele ridicate în cadrul ansamblului Palas.

În primă instanţă, Tribunalul a decis pe vineri, 15 octombrie să anuleze doar acele autorizaţii emise în perimetrul de protecţie a Palatului Culturii şi a sitului arhelologic Curtea Domnească. La o distanţă mai mică de 100 de metri faţă de aceste monumente sunt cinci spaţii comerciale şi o fundaţie în execuţie.

„Nu ştiu ce se va întâmpla, nu e treaba mea. Nu am nimic cu investitorul, ci cu administraţia din Primărie. Primarul ar trebui să răspundă pentru aceste abuzuri în serviciu şi pentru autorizaţiile ilegale, iar arhitectul ar trebui demis", a spus Ionescu.

Partea pârătâ s-a absolvit de vină.

„În emiterea autorizaţiilor, s-au respectat toţi paşii prevăzuţi de legislaţie. Plus că au fost mai multe instituţii care au dat toate avizele, iar Primăria a dat ultima semnătură", a spus Lăcrămioara Vernică, fostul secretar al Consiliului Local.

Investiţiile ar putea stagna

Dacă Primăria face recurs şi pierde la Curtea de Apel, autorităţile locale trebuie să oprească lucrările pe şantierul de la Palas.

„Dacă va fi o hotărâre judecătorească definitivă, noi trebuie să oprim lucrările până la soluţionarea situaţiei juridice. Dărâmarea sau reînceperea lucrărilor pot fi realizate tot printr-o hotărâre a instanţei", a spus Valerică Andronache, directorul Inspectoratului de Stat în Construcţii.

Amintim că dezvoltatorul investeşte în proiectul Palas peste 250 de milioane de euro, iar primele clădiri vor fi inaugurate la sfârşitul acestui an.

„Compania Iulius Group nu comentează decizia Tribunalului“, ne-a transmis Gabriela Doboş, reprezentantul firmei.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite