Iaşi: Cordunenii, plimbaţi un an între Baia Mare şi Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii clanului au fost trimişi în judecată pe 7 iulie 2010, iar după un an procesul bate pasul pe loc. Interlopii au fost puşi în libertate în martie 2011 de Curtea de Apel Cluj, după ce au stat un an şi două luni după gratii. Acum o săptămână, Bogdan Tofan a fost rearestat.

Procesul clanului Corduneanu a început pe 7 iulie 2011 la Tribunalul Maramureş. Deşi a trecut un an, judecătorul nu a reuşit să audieze niciunul dintre cei 27 de inculpaţi.

Lunar, interlopii ieşeni şi apropiaţii acestora s-au plimbat degeaba între Iaşi şi Baia Mare. Ei au dat ochii cu judecătorii de peste 30 de ori, atât pentru judecarea dosarului, cât şi pentru discutarea menţinerii în arest preventiv, atunci când a fost cazul.

Dosarul s-a amânat însă de cele mai multe ori pentru că părţile vătămate nu au fost prezente. De asemenea, s-au dat alte termene la cererea avocaţilor sau pentru că nu erau inculpaţii ori lipsea dosarul.

Puşi în libertate la Cluj

„De cele mai multe ori procesul s-a amânat din cauza lipsei de procedură cu părţile civile, uneori nejustificate şi care erau uşor de anticipat“, a declarat Ionuţ Iftode, avocatul lui Vasiliu, Ciubotariu şi Darie.
Amânările dese i-au scos pe membrii clanului şi din puşcărie. Astfel, după ce au stat un an şi două luni după gratii, Curtea de Apel Cluj a admis recursul şi i-a pus în libertate la începutul lunii martie. Atunci, 11 persoane încarcerate la Penitenciarul Gherla au ieşit de după gratii, iar Adrian Corduneanu a fost eliberat două săptămâni mai târziu.

Cele trei judecătoare de la Curtea de Apel Cluj, care i-au pus în libertate pe interlopi, au arătat cu degetul spre colega lor de la Tribunalul Maramureş. „Instanţa de fond avea posibilitatea de a numi un avocat din oficiu pentru toate părţile vătămate şi civile, potrivit Codului de Procedură Penală, care prevede, în esenţă, că în situaţia în care un număr mare de părţi civile sau părţi vătămate, care nu şi-au desemnat un reprezentant comun, instanţa poate desemna prin încheiere motivată, un avocat din oficiu pentru a le reprezenta interesele.Constatând că procesul trenează în mod nerezonabil din cauza viciilor de procedură cu părţile vătămate şi civile, instanţa putea chiar disjunge soluţionarea laturii civile a cauzei de latura penală“, se precizează în motivare. Când vine vorba despre durata procesului şi avocaţii sunt sceptici.

Citiţi şi:

Iaşi: Clanul Corduneanu a fost pus în libertate (UPDATE)

Iaşi: Costel Corduneanu către un ofiţer de Poliţie: „Eu păstrez liniştea în oraş"

„Procesul nu s-a amânat neapărat din vina instanţei, ci şi pentru că a fost la fiecare termen lipsă de procedură. La termenul trecut, instanţa a încercat să audieze inculpaţii, dar se întunecase. Astfel, s-a amânat audierea lor pentru 26 iulie. Rămâne însă de văzut când vor fi audiaţi martorii şi părţile vătămate. Cred că vreo doi ani va mai dura procesul, plus căile de atac“, a declarat Cornel Cîmpan, avocatul lui Iulian Bogdan. Întrebaţi în urmă cu câteva luni de ce trenează procesul interlopilor ieşeni, reprezentanţii instanţei de la Baia Mare au refuzat să comenteze.


„Judecătorii şi procurorii nu îşi pot exprima public opinia cu privire la procese aflate în curs de desfăşurare sau asupra unor cauze cu care a fost sesizat parchetul“, se precizează într-un comunicat al Biroului de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Tribunalului Maramureş.

27 de inculpaţi în dosar

La sfârşitul lunii ianuarie 2010, 23 de membri ai celui mai de temut clan interlop din Iaşi au fost săltaţi de acasă cu mascaţii şi arestaţi. La începutul lunii iulie, procuorii au trimis în judecată 27 de persoane pentru înşelăciune, spălare de bani, trafic de persoane şi şantaj.
Printre cei acuzaţi se numără şi Constantin Corduneanu, fraţii săi Marian, Gheorghe, Adrian, Bogdan, Vasile, şi sora, Petronela, dar şi apropiaţi ai clanului.

Potrivit rechizitoriului, gruparea a luat fiinţă în 2003, iar liderul ei era Constantin Corduneanu. Membrii clanului au fost puşi rând pe rând în libertate.
Însă, pe 29 iunie 2011, lui Bogdan Corduneanu i-a fost revocată măsura obligării de a nu părăsi localitatea pentru că nu a respectat o serie de obligaţii. El este cercetat împreună cu Silviu Gâtlan într-o altă cauză pentru lovire şi ultraj contra bunelor moravuri.

Interlopii şi-au făcut conturi pe Facebook

Mai mulţi membri ai clanului Corduneanu s-au reunit pe site-ul www.facebook.com. Pe numele lui Bogdan, Adrian şi Constantin Corduneanu au apărut conturi în reţeaua de socializare.
Membrii grupării apar în diferite ipostaze alături de apropiaţi de-ai lor, dar şi de diferite vedete. Pe contul „Adrian Corduneanu“, apar câteva fotografii cu acesta şi cu fratele lui Costel, în faţa Sălii Polivalente din Iaşi. Cei doi, dar şi amicii lor pozează în ipostaze demne de o campanie publicitară pentru luptele de K1.

Au poze cu vedete

La pozele postate o serie de cunoştinţe lasă tot felul de mesaje: „prea bun!“, „brigada number one“,  „se ştie, respect!“, „şef“.
Pe numele lui Costel Corduneanu sunt două conturi pe Facebook. Fratele mai mare apare în fotografii alături de Adrian şi Bogdan Corduneanu. Pe unul dintre conturile lui Costel a fost postată pe data de 19 aprilie 2011 o manea cântată de Florin Salam.

Citiţi şi:

Cordunenii pleacă în Maramureş

Bătaie cu apă la procesul Cordunenilor

Acesta îi dedică o melodie şi spune: „de la naşu, de la Soare, de la prietenul meu, să mai cânt o piesă de suferinţă.... pentru Costel, care e la suferinţă. Să-i dea Dumnezeu fericire“.
Bogdan Corduneanu are şi el un cont, în care şi-a postat poze cu Andreea Bănică, dar şi cu maneliştii Nicolae Guţă, Carmen Şerban, Florin Salam.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite