Copii însinguraţi cu părinţi bogaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tot mai mulţi copii suferă din cauza lipsei de afecţiune din partea părinţilor care sunt acaparaţi de joburile lor
Tot mai mulţi copii suferă din cauza lipsei de afecţiune din partea părinţilor care sunt acaparaţi de joburile lor

Specialiştii consiliază săptămânal câte 20 de familii din Iaşi, triplu faţă de anul trecut, pentru că părinţii şi-au neglijat copiii din cauza serviciului.

Psihologii din Iaşi se confruntă cu un nou fenomen cauzat de criza economică: copii scăpaţi de sub control din cauza părinţilor care, în goana după partea materială, uită să le ofere afecţiunea necesară. La psihologul Cristian Petrescu, preşedintele Asociaţiei de Consiliere şi Terapie a Familiei, de la începutul acestui an ajung săptămânal câte 20 de părinţi aflaţi în această situaţie disperată de a nu se înţelege cu propriii copii. Familiile apelează la sprijinul specialiştilor când observă că cei cărora le-au dat viaţă se izolează, le scad rezultatele la învăţătură, au schimbări bruşte de comportament, sunt nervoşi, iritabili, capricioşi şi agresivi în limbaj.

Iaşi: Soţii certaţi de la bani fac rând la psiholog

„Sindromul Italia“, boala copiilor ieşeni în 2010

Iaşi: Copil de stranier: „Mi-e dor să mă alinte mama“


„Tratez săptămânal câte 20 de familii care îşi neglijează afectiv copiii. Aceştia fac parte din categoria copiilor însinguraţi, care, deşi îşi au părinţii aproape şi li se oferă tot ce-şi doresc pe partea materială, ei se simt singuri, nu li se oferă afecţiunea de care au nevoie. Părinţii, din cauza crizei economice, a lipsei banilor, îşi caută un al doilea loc de muncă, se stresează mai mult, rămân peste program la serviciu şi nu mai au timp efectiv şi de copii. Le pun de toate la dispoziţie, dar nu mai au activităţi împreună", spune psihologul Cristian Petrescu.

Petreceau împreună doar o oră şi jumătate

Printre copiii care au tot ce-şi doresc pe partea materială, mai puţin atenţia din partea părinţilor, se numără şi George, un băiat de 9 ani, fiu de farmacistă şi agent de vânzări. Tatăl său fiind responsabil cu vânzările de o zonă mai mare lipseşte uneori şi câteva zile de acasă. Mama lui este prinsă cu sora mai mică a lui George, venită pe lume în urmă cu doi ani.

Cursuri pentru părinţii cu copii dificili din Iaşi

Ai copii? Învaţă de la specialişti să fii un bun părinte

„Timpul de interacţiune dintre mamă şi copil era de la 19.00 la 20.30, extrem de puţin. Cu tatăl său nu interacţiona zilnic pentru că era mai mult plecat. Când a apărut şi sora lui, toată lumea se aştepta să înţeleagă. El s-a refugiat în calculator, internet, prezenta coşmaruri, nu se mai relaxa, rezultatele şcolare erau în regres, era fragil emoţional, plângea din senin", spune psihologul Petrescu.

"Părinţii, din cauza crizei economice, a lipsei banilor, îşi caută un al doilea loc de muncă, se stresează mai mult, rămân peste program la serviciu şi nu mai au timp efectiv şi de copii.''
Cristian Petrescu psiholog

Soluţia: părinţii, la psiholog

Specialiştii spun că cei mai afectaţi de lipsa implicării părinţilor sunt copiii care au în jurul vârstei de 12 ani, atunci când se face trecerea spre adolescenţă. Psihologul Petrescu spune că pentru a remedia astfel de probleme care apar din cauza unor părinţi prea ocupaţi sunt necesare aproximativ 10 şedinţe a câte două ore săptămânal. Chiar de la prima şedinţă se urmăreşte cât timp petrec împreună părinţii cu cei cărora le-au dat viaţă.

„Ideal ar fi ca până la vârsta de 11 ani părinţii să stea cu copiii 50% din timpul activ, din cele 15 ore pe care le au de când se trezesc. Asta nu înseamnă că trebuie neapărat să stea faţă în faţă, este inclus în timp stat cu copilul şi cumpărăturile pe care le fac pentru el. Acel timp tot copilului i se dedică", spune psihologul Petrescu.

Şi-a schimbat serviciul pentru a sta cu fetiţele

Cornelia Iosub a realizat la timp că trebuie să fie aproape de cele două fetiţe ale ei Foto: adevărul

Printre părinţii ocupaţi care petreceau puţin timp cu copiii se numără şi soţii Iosub. Până în acest an, cele două fetiţe pe care le au, Ştefania (5 ani) şi Teodora (3 ani), au urmat cursurile unei grădiniţe particulare din Iaşi unde aveau posibilitatea să stea chiar şi pe perioada vacanţelor. Părinţii copilelor recunosc că au simţit înstrăinarea de propriii copii, iar asta se vedea şi în relaţia cu cele mici. Cu regret, mama fetelor, Cornelia Iosub, mărturiseşte că educatoarele deveniseră mama fiicelor sale.

Stăteam foarte puţin cu ele, eram mereu ocupaţi, la serviciu stabilisem cu şeful meu un program, dar care aproape niciodată nu se respecta. Eu eram şi foarte agitată. Vacanţele de vară le petreceau la grădiniţă. Erau mai ataşate de educatoare decât de mine. Nici nu ascultau de noi. Totul se rezolva numai cu ţipete şi strigăte", povesteşte Cornelia Iosub.

Mai multă atenţie

Observând distanţa rece pe care o avea cu cele două micuţe, femeia şi-a schimbat serviciul, a devenit şef contabil, şi şi-a dus copilele la o grădiniţă cu program normal. Micuţele îşi petrec vacanţele cu bunicii. Acum spune cu mândrie că relaţia dintre ele s-a îmbunătăţit. „Petrecem şi eu, şi soţul cu fetele cam câte cinci  ore pe zi. Chiar şi aşa ni se pare insuficient. Relaţia dintre noi şi fete s-a îmbunătăţit considerabil, ne înţelegem bine, poate şi pentru că ele au mai crescut, dar şi pentru că stăm mai mult împreună, aşa cum ar trebui", încheie Cornelia Iosub. 

Cornelia Iosub a realizat la timp că trebuie să fie aproape de cele două fetiţe ale ei p Foto: adevărul

Părintele bun

Accesibil: copilul să poată da de el oricând
Disponibil: să aibă timp pentru nevoile copilului
Responsabil: să facă efort pentru a veni în întâmpinarea nevoilor copilului
Predictibil: copilul să ştie despre părintele său când vine, cât stă, cum reacţionează.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite