„Sindromul Italia“, boala copiilor ieşeni în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jumătate din pacienţii trataţi de psihologul Spitalului de Pediatrie „Sfânta Maria" sunt copii care au unul din părinţi plecat în străinătate.O mare parte din aceştia au ajuns anul trecut pe mâna psihologului Mihaela Ghircoiaş după ce au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza consumului în exces de alcool sau etnobotanice. Specialiştii spun că numărul copiilor afectaţi de plecarea părinţilor este cu 15% mai mare faţă

În 2010, psihologul Spitalulului de Pediatrie „Sfânta Maria" Iaşi, Mihaela Ghircoiaş, a tratat nu mai puţin de o mie copiii. Din aceştia, jumătatea erau deprimaţi din cauză că unul din părinţi, în general mama, era plecat în afara ţării. Majoritatea erau adolescenţi cu tulburări grave de comportament: fugeau de acasă, abandonau şcoala sau aveau tentative de suicid.

Unul din cele mai dificile cazuri cu care s-a confruntat psihologul Mihaela Ghircoiaş a fost al unei copile de 13 ani a cărei mamă a plecat în urmă cu patru ani în Italia. Deşi nimic nu ar fi dat de bănuit, fata fiind o elevă model şi o fire veselă, copila a avut două tentative de suicid. „Suferea de ceea ce noi numim «depresie mascată». Era o elevă de nota 10, un copil care nu punea probleme tatălui cu care locuia, râdea, dar care în sine avea o tristeţe profundă şi imensă. A încercat să-şi ia viaţa când avea 11 ani, iar acum, după 2 ani, a avut aceeaşi încercare. Am discutat şi am trimis-o la mama ei până la urmă", spune psihologul Mihaela Ghircoiaş.

Citeşte şi:

Mii de copii lăsaţi în grija rudelor

Fiu de stranier, de profesie supravieţuitor

„Mama a plecat când aveam 3 ani“

Un alt caz de suicid este şi al Claudiei, o tânără de 17 ani ai cărei părinţi s-au despărţit după ce mama sa a plecat în Italia. Mama şi tatăl său şi-au refăcut viaţa separat, însă tânăra nu a mai fost dorită în sânul noilor familii formate şi era crescută de bunică. Deprimată de situaţia creată, tânăra a încercat să-şi pună capăt vieţii înghiţind otravă pentru şoareci. „Fata nu accepta respingerea pe care o suferise şi şi-a luat lumea-n cap. Lipsea de la şcoală şi de acasă. A ajuns la noi intoxicată şi mi-am dat seama de depresia pe care o suferise", spune psihologul Mihaela Ghircoiaş.

Copiii inteligenţi, mai expuşi depresiei

O parte dintre copii veneau la psiholog împreună cu unul din părinţi, de obicei tatăl, care semnalau că micuţii au tulburări de somn sau dureri de cap, burtă şi stomac. În urma discuţiilor cu micuţii, psihologul constata fie că aceştia simt lipsa mamei, fie că sunt stresaţi. „Copiii sunt foarte stresaţi de toată lumea, de şcoală, de părinţi, de certurile care apar ca urmare a lipsurilor financiare. Depresia apare mai ales în rândul copiilor inteligenţi. Mintea lor procesează totul, îşi fac griji pentru viitor şi n-au cui să ceară răspunsuri pentru întrebările pe care şi le ridică", mai spune psihologul.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite