Mii de copii lăsaţi în grija rudelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numeroşi copii renunţă la şcoală din cauza lipsurilor materiale de acasă
Numeroşi copii renunţă la şcoală din cauza lipsurilor materiale de acasă

12.200 de elevi au cel puţin un părinte plecat în străinătate. Inspectorii şcolari susţin că aceasta este una din cauzele abandonului şcolar, care este în creştere în judeţul Iaşi.

Şefii Inspectoratului Şcolar susţin că la nivelul judeţului s-au înmulţit cazurile elevilor care refuză să mai urmeze cursurile învăţământului preuniversitar. Practic, peste 900 de copii au renunţat la şcoală în ultimul an.


Cele mai multe cazuri de abandon şcolar au fost înregistrate în mediul rural mai ales la nivelul claselor I-VIII. „Mi se pare alarmant faptul că aproximativ 29% dintre copiii care abandonează şcoala sunt din ciclul primar“, a precizat profesorul Liliana Romaniuc, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean. Practic, din cele peste 907 de cazuri de abandon şcolar, 782 de micuţi sunt din mediul rural. Potrivit inspectorilor şcolari, peste 300 de copiii abandonează şcoala din cauza situaţiei materiale precare.


Micuţii cresc prin vecini


În jur de 550 de elevi au renunţat la şcoală din cauza conflictelor din familie, a părinţilor plecaţi la muncă în străinătate sau a eşecului şcolar. Cele mai alarmante cazuri sunt cele ale miculţilor lăsaţi acasă în grija rudelor. Oficial, în jur de 12.250 de elevi au cel puţin unul din părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Cel mai adesea, mama părăseşte căminul pentru a le oferi copiilor un trai mai bun.


În jur de 4.000 de minori sunt crescuţi de rude şi de vecini. Cele mai multe cazuri înregistrate de IŞJ sunt ale elevilor din ciclurile primar şi gimnazial care sunt lăsaţi în grija rudelor fără acte oficiale. „Din datele noastre, 90 de copii sunt lăsaţi singuri acasă, ceea ce este alarmant şi extrem de dureros“, a precizat inspectorul general.


Psihopedagogii trag un semnal de alarmă asupra tulburărilor înregistrate în cazul micuţilor lăsaţi singuri. Printre cele mai grave probleme se numără scăderea randamentului şcolar, comunicare şi relaţionare defectuoasă, dar şi tulburări de nutriţie sau de somn.


„Copiilor le scade puterea de concentrare la şcoală, deoarece înlocuiesc activităţile educative cu cele gospodăreşti“
, a afirmat psihologul Cătălin Luca.

___________________

Situaţia copiilor de stranieri
4.220 de elevi au tatăl plecat la muncă în străinătate;
5.540 de elevi au mamele la lucru peste hotare;
2.486 copii au ambii părinţi plecaţi.

Situaţia elevilor lăsaţi acasă
7.878 de elevi stau cu un singur părinte;
3.204 copii sunt în grija bunicilor;
1.025 de copii stau la fraţi;
139 elevi stau singuri sau la vecini.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite