Iaşi: Soţii certaţi de la bani fac rând la psiholog

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De cele mai multe ori, familiile care ajung la psiholog sunt  în prag de divorţ. O şedinţă costă minim 70 de lei.

Mihai (43 de ani) şi Daniela (41 de ani), căsătoriţi de peste 20 de ani, au ajuns la psiholog ca să-şi salveze căsnicia. El lucrează la o firmă de construcţii şi câştigă 1.000 de lei, în timp ce ea munceşte la o bancă unde are un venit de trei ori mai mare decât al soţului. Până la apariţia crizei, bărbatul era cel care aducea „grosul“ banilor în casă.

După ce venitul soţului a scăzut de aproape patru ori, relaţia lor a început să scârţâie. „Totul se face în funcţie de cum vrea soţia. Am vrut să luăm o maşină şi a izbucnit scandalul. Eu vroiam ceva mai accesibil, iar ea ceva de lux. Mi-a spus sec: eu îmi permit să achit rata, deci facem cum spun eu. Eu nu mai contez“, se confesează Mihai psihologului. Femeia vine imediat cu completări. „Când Mihai aducea bani mai mulţi în casă, el lua toate deciziile. După acest principiu reiese că acum eu decid“, ripostează Daniela. Discuţii au apărut şi când copilul lor trebuia să aleagă facultatea pe care s-o urmeze.

„Vroia să ne dea băiatul la Inginerie doar pentru că intra la fără taxă. Am ales ca până la urmă să urmeze FEAA, chiar dacă este şi o taxă de plătit. Este vorba de viitorul copilului“, spune Daniela.

Soţul, cu orgoliul rănit
După ce ascultă povestea, psihologul trage imediat concluzia: orgoliul bărbatului este rănit. „Soţul este deranjat că este vioara a doua. Le este greu ca după 20 de ani de căsnicie să se adapteze la alt stil. Emanciparea financiară a femeii este o atingere adusă masculinităţii“, spune psihologul Cristian Petrescu, preşedintele Asociaţiei de Consiliere şi Terapie a Familie.

Tot mai multe cupluri apelează la terapie din acelaşi motiv. „Se spune că bărbatul este stâlpul familiei. El simte dorinţa de a domina atât fizic, cât şi financiar. Când nu se întâmplă, apar frustrări“, completează Petrescu.

Plecatul în străinătate al unuia dintre parteneri, pierderea locului de muncă, renunţarea la planurile de concediu sau mutatul în altă locuinţă sunt alte motive care aduc frecvent cuplurile în cabinetul psihologului.

Duc la şedinţă copilul prins la furat
Mulţi părinţi din Iaşi ajung disperaţi la psiholog, cu copiii de mână, pentru a găsi o soluţie. Adrian, un adolescent de 17 ani, şi-a însuşit din banii părinţilor şi a vândut obiecte din casă în valoare de peste 10.000 de lei. Banii i-a pierdut la jocurile electronice şi de noroc. Părinţii vin negri de supărare şi cer ajutor.

Vor să aibă banii lor
„Ne este ruşine cu suma pe care ne-a luat-o. Nu ne aşteptam să facă aşa ceva, nu am simţit niciodată că ne lipsesc bani din portofel“, spune mama lui Adrian. Visul adolescentului era să devină independent financiar. „Doream să câştig mai mulţi bani, doar că nu mi-a surâs norocul. O să vedeţi voi când dau un tun câţi bani am să aduc şi o să vă bucuraţi“, le spune tânărul părinţilor.

Psihologul atrage atenţia însă asupra consecinţelor acestui viciu.„Mulţi tineri intră în mirajul câştigului şi vor o independenţă financiară înainte de termen“, mai spune psihologul Cristian Petrescu, preşedintele Asociaţiei de Consiliere şi Terapie a Familiei.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite