Dosarele Cordunenilor, plimbate prin ţară. Vezi aici cum se face justiţie în cazul interlopilor ieşeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fie ca sunt legate de trafic de droguri, tâlhării sau trafic de persoane, procesele temuţilor interlopi se prelungesc inadmisibil de mult.

Dosarele penale întocmite pe numele membrilor clanului interlop Corduneanu au şanse să bată recordurile absolute de tergiversare stabilite până acum în justiţia română. În ciuda faptului că toate cauzele au fost strămutate din Iaşi la alte instanţe din ţară, tocmai pentru ca magistraţii să fie operativi şi neinfluenţabili, procesele bat pasul pe loc.

Citeşte şi:

VIDEO Clanul Cordunenilor, decapitat de mascaţi la Iaşi

EXCLUSIV: De ce au scăpat Cordunenii de gratii. Vezi aici cum justifică magistraţii eliberarea interlopilor din Iaşi

Un exemplu este dosarul lui Adrian Corduneanu, interlop cercetat pentru tâlhărie. Considerat unul dintre capii grupării, acesta a fost acuzat în 2000 de nepoata unui poliţist că a jefuit-o. A fost trimis în judecată în noiembrie 2002, arestat preventiv şi închis până în aprilie 2003.

A primit şi daune morale

Tribunalul Alba l-a achitat în 2005. Curtea Supremă a retrimis dosarul spre reluarea cercetării, dar procurorii l-au scos în 2009 de sub urmărire penală. În plus, Adrian Corduneanu a dat în judecată statul român şi a cerut 500.000 de lei daune pentru că a stat după gratii fără să fie vinovat. Pe 11 aprilie, Tribunalul Iaşi i-a acordat 15.000 de lei daune morale. „Vom ataca decizia. Nu îi ajung banii nici pentru apa pe care a băut-o în puşcărie“, a declarat Ionel Nechita, avocatul interlopului.

Un proces în care membrii clanului sunt judecaţi din 2005 va fi reluat de la zero. După aproape şase ani de judecată, Curtea Supremă a decis pe 6 aprilie 2011 să caseze hotărârile date şi să dispună rejudecarea dosarului de trafic de droguri.

Judecaţi la Baia Mare

În acest moment, 27 de membri ai clanului sunt judecaţi într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Maramureş pentru trafic de persoane, înşelăciune, şantaj şi spălare de bani. În nouă luni, însă, nu a fost audiat niciun inculpat. Cei de la Curtea de Apel Cluj i-au pus în libertate în martie 2011 pe cei 11 membri ai clanului Corduneanu aflaţi în arest arătând cu degetul spre colega lor de la Tribunalul Maramureş, pe care o acuză de neseriozitate. „Constatând că procesul trenează în mod nerezonabil datorită viciilor de procedură cu părţile vătămate şi civile, instanţa putea chiar disjunge soluţionarea laturii civile a cauzei de latura penală“, se precizează în motivarea instanţei de la Cluj.

Avocaţii susţin însă că nu e vina clienţilor lor că procesele durează atât de mult, mai ales că aceştia sunt prezenţi la fiecare termen. „Procurorii sunt superficiali la rechizitorii, iar instanţa se află în blocaj şi stoarce de două ori. Urmăreşte cu mult mai mult interes aceste cazuri ca să poată să dea o soluţie de condamnare. Se judecă întâi cu numele de pe copertă“, este de părere avocatul Nechita. Unii magistraţi acuză interese ascunse. „Sunt dosare care pot fi amânate până la prescriere. Vine inculpatul, dar nu vine avocatul“, a menţionat un judecător ieşean. ;

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite