INEDIT Trei ieşeni sunt plătiţi ca să stea nemişcaţi opt ore într-o zi FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihaela Atodiresei, Mirela Balaur şi Valentin Ollo sunt cele trei „modele vii" de la Colegiul de Artă „Octav Băncilă" din Iaşi pictate, desenate şi sculptate de elevi.

Cele trei modele de la Colegiul de Artă „Octav Băncilă" au un serviciu neobişnuit: nu trebuie să mişte niciun deget ore în şir. Deşi aparent pare tentant să stai degeaba şi să încasezi bani, modelele povestesc că de multe ori înţepenesc, amorţesc şi au nevoie de masaj ca să-şi revină. Cel mai vechi angajat în a cărui carte de muncă se menţionează că este „model viu" se numeşte Valentin Ollo (37 de ani) şi de peste 10 ani este „material didactic" pentru micii artişti. Este pus să stea într-un picior sau cu mâinile ridicate minute în şir pentru a fi pictat, fotografiat sau modelat în lut de către elevi. „Îmi place ce fac, dar este greu. Cele mai dificile mi se par crochiurile. Acolo trebuie să stau minute în şir într-un singur picior sau cu mâinile în aer, iar asta e chiar obositor", spune Valentin Ollo.

Colecţionează portretele făcute de elevi

De şase ani stă nemişcată în faţa clasei şi Mirela Balaur (27 de ani). Deşi este angajată cu jumătate de normă, iar venitul lunar se ridică la doar 325 de lei, modelul spune că nu are de gând să-şi schimbe meseria. Asta deşi a trecut prin multe peripeţii după opt ore de stat nemişcată: i-a înţepenit gâtul, îi lăcrimau ochii după ce 50 de minute nu a clipit sau a avut nevoie de masaj ca să se dezmorţească. Îşi aminteşte cu drag şi de primele prezentări în faţa artiştilor.

Meserie periculoasă: vizitează infractorii cu boli psihice

Meserie macabră: coafează şi machiază morţi FOTOGALERIE

„Tremuram de emoţii, mă temeam să nu mă dezechilibrez. Abia mă abţineam să nu bufnesc în râs pentru că uneori elevii spun şi lucruri hazlii. Simţeam că-mi curg ochii pentru că nu aveam voie să clipesc. A fost greu la început, am exersat acasă, iar acum m-am obişnuit", mărturiseşte Mirela.

image

Daţi click pe imaginile de mai sus pentru a vedea mai multe fotografii cu modelele de la Colegiul de Artă „Octav Băncilă“ din Iaşi

Pasionată de fotografii, modelul mărturiseşte că a păstrat toate portretele pe care elevii i le-au făcut la ore. „Am pozele pe calculator şi mă uit adesea la ele. Vâd şi transformările pe care le-am suferit de la an la an. Mereu am fost curioasă şi le-am cerut copiilor să-mi arate ce au desenat pentru că am vrut să văd cum sunt eu în ochii lor", spune Mirela.

A renunţat la seminud din cauza frigului

În echipa de modele ale colegiului se află de cinci ani şi Mihaela Atodiresei (35 de ani). Să fie model pentru elevi la orele de pictură, grafică sau sculptură a fost un vis împlinit pentru femeie. „E foarte frumoasă meseria şi chiar dacă nu pare la prima vedere, este şi grea. Mi-am dorit să fiu model şi am avut şansa să fiu aleasă", spune Mihaela. Deşi în fişa postului este menţionat că modelele trebuie să pozeze seminud, condiţiile din ateliere nu o permit. „La început veneam cu maiouri mai scurte, dar iarna este inuman să pozezi seminud. Profesorii nici nu ne cer asta pentru că simt şi ei frigul din ateliere", spune Mihalea.

Criterii pentru meseria de model

Specialişrii spun însă că nu oricine este înzestrat pentru a profesa ca model. Expresivitatea, trăsăturile chipului şi proporţionalitatea c orpului sunt esenţiale. „Modelele sunt alese în baza unui aspect fizic plăcut, trebuie să aibă o fizionomie aparte, o tipologie: european, african asiatic. Importantă este privirea şi caracterul în expresivitate artistică", spune profesorul Dan Cristescu, şeful catedrei.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite