Facultăţi din Iaşi fără căutare, dar cu şanse de angajare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fizica, matematica, radiologia, regia şi asistenţi de farmacie sunt specializările cu un număr infim de studenţi, dar care pe piaţa muncii sunt la mare căutare.

Facultăţile cu profil real, dar şi unele specializări de medicină sau din artă sunt tot mai evitate de tinerii care optează pentru studii superioare. Dovadă stă numărul record de studenţi de la Facultatea de Fizică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza", care anul acesta a înregistrat doar 30 de cursanţi la Iaşi şi încă 31 la Bălţi.

Jumătate din locurile puse la dispoziţia tinerilor au rămas neocupate. Asta deşi laboratoarele Facultăţii de Fizică sunt printre cele mai performante din ţară, iar piaţa locurilor de muncă este înfloritoare îndeosebi în străinătate.

Iaşi: Facultăţi dotate şi cu şanse mari de angajare, dar necăutate de tineri

Iaşi: Şomer cu diplomă: „Sunt cu moralul la pământ!“

Aceeaşi situaţie este înregistrată şi la Facultatea de Matematică. Aici, din cele 120 de locuri disponibile doar 79 au fost ocupate. Reprezentanţii firmelor de recrutare spun că aceste specializări sunt extrem de căutate în afară.

INEDIT! Fabrică de heliu lichid la Facultatea de Fizică din Iaşi, unică în Europa FOTOGALERIE

ÎNGRIJORĂTOR! Facultate pe cale de dispariţie: are doar 30 de studenţi

„De la angajatorii din ţară nu primim foarte multe solicitări pe aceste domenii pentru că noi nu avem institute de cercetare. Cei care termină Fizica sunt foarte căutaţi în străinătate. Cei care au finalizat Matematica sunt căutaţi în special pe partea de informatică. Aceste două specializări au o adresabilitate către partea de învăţământ", spune Camelia Bârzanu, reprezentantul unei firme de plasare de forţă de muncă din Iaşi.

Domeniul medical are cele mai multe oferte

Printre specializările cu foarte multe şanse de angajare, dar fără căutare se numără şi cele de radiologie şi imagistică, laborator clinic sau asistenţi farmacie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa" din Iaşi. Aici, numărul lor este infim, deşi locurile de muncă „curg" atât în ţară, cât şi peste hotare. „În domeniul medical există solicitări la toate capitolele, şi medicină, şi farmacie, şi stomatologie. În companiile private de sănătate sunt tot felul de centre care ar putea să absoarbă un număr mare de astfel de absolvenţi", mai spune Camelia Bârzanu.

În „moarte clinică" se află şi unele specializări de la Universitatea de Arte. Deşi numărul locurilor disponibile la unele facultăţi este mic, chiar şi aşa jumătate dintre ele rămân neocupate. De exemplu, din cele 7 locuri disponibile la dirijat, doar 4 au fost ocupate. Şi la muzicologie este „secetă" de studenţi, doar 3 din cele 6 locuri fiind ocupate. La polul opus, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară şi Universitatea Tehnică „Gh. Asachi" au toate locurile de la toate specializările ocupate.

Specializările cu cei mai puţini studenţi

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza"

Fizică: 30 de studenţi la Iaşi şi 31 la Bălţi

Matematică: 79 de studenţi

Teologie Catolică: 42 de studenţi

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa"

Laborator clinic: 13 studenţi

Radiologie şi Imagistică: 30 de studenţi

Asistenţi farmacie: 32 de studenţi

Moaşe: 23 de studenţi

Universitatea de Arte „George Enescu"

Instrumente: 38 de studenţi

Dirijat: 4 studenţi

Muzicologie: 3 studenţi

Teatrologie-jurnalism: 5 studenţi

Regie: 5 studenţi

Rămâi pe iasi.adevarul.ro pentru a vedea ce companii fac angajări şi care sunt cerinţele.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite