INEDIT! Fabrică de heliu lichid la Facultatea de Fizică din Iaşi, unică în Europa FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În laboratoarele de cercetare ale Facultăţii de Fizică din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza" funcţionează de aproximativ trei luni o instalaţie care lichefiază heliul gazos.

Instalaţia care transformă heliul gazos în haliu lichid din laboratoarele de fizică ale instituţiei de învăţământ superior face o economie substanţială de bani.

„Pentru că heliul este un gaz foarte scump şi rar, în momentul de faţă este o criză în toată Europa, ne-am gândit să-l recuperăm şi să facem un circuit închis. Măsurăm ce se evaporă, se duce la fabrică, se lichefiază şi după aceea recirculăm. Până acum gazul respectiv se pierdea şi atunci trebuia să cumpărăm din Ungaria pentru că în România nu se lichefiază, îl căram până aici cu costuri foarte mari şi se pierdea în aer. Se economiseşte foarte mult. Dacă litrul costă cam 30 de euro, noi cumpărăm gaz, iar o butelie costă cam 800 de lei", spune profesorul Alexandru Stancu de la Facultatea de Fizică din Iaşi.

Iaşi: Facultăţi dotate şi cu şanse mari de angajare, dar necăutate de tineri

Ieşenii care „creează“ cutremure în laborator (VIDEO, GALERIE FOTO)

Instalaţia a costat 600.000 de euro, bani folosiţi din proiectele de cercetare, şi a fost adusă din America.

image

Daţi click pe imaginile de mai sus pentru a vedea mai multe fotografii cu fabrica de heliu din laboratorul de cercetare fizică

Cel mai rece punct din Iaşi

Fizicienii spun că heliul lichid, care produce temperaturi extrem de scăzute, de până la minus 270 de grade Celsius, este propice pentru desfăşurarea experimentelor fizice. Mai mult, se pare că structura mini-fabricii de heliu lichid este unică în Europa. „Toate laboratoarele de cercetare din lume folosesc heliu lichid pentru experimente. Temperaturile extrem de scăzute sunt avantajoase pentru experimentele pe care le facem în laborator. La temperaturi scăzute se văd mai bine proprietăţile fizice. Structura aceasta de instalaţie pe care noi o avem îân laborator ne uşurează munca. Este o structură unică în Europa, o astfel de instalaţie mai există în India", mai spune profesorul Alexandru Stancu.  

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite