Iaşi: Facultăţi dotate şi cu şanse mari de angajare, dar necăutate de tineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Facultăţile de Fizică, Chimie şi Matematică se confruntă cu un un număr tot mai mic de studenţi deşi locurile de muncă în aceste domenii sunt abundente. Anul acesta, conducerea Facultăţii de Fizică s-a confruntat cu o situaţie nemaiîntâlnită: are doar 50 de cursanţi, un sfert faţă de cât erau în perioada Revoluţiei. Cei care au optat totuşi pentru acest domeniu spun că laboratoarele în care învaţă sunt performante, i

Tinerii se feresc tot mai mult de facultăţi de profil real, iar dovadă stă numărul de studenţi care urmează aceste cursuri. De exemplu, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza", la Facultatea de Chimie, în cei trei ani de studiu sunt 257 de studenţi, la Matematică sunt 234, iar la Fizică sunt 189.

Aşa se face că anul acesta universitar s-a înregistrat cel mai mic număr de tineri înscrişi în anul I din istoria Facultăţii de Fizică: 50. Tinerii care totuşi au ales să vină la Fizică susţin că au fost atraşi de bursele numeroase pe care le oferă facultatea, dar şi de şansele foarte mari de angajare mai ales în străinătate imediat după ce ies de pe băncile facultăţii.

„Fizica îmi oferă oportunităţi pe care alte facultăţi nu o făceau, cum ar fi burse în străinătate, un loc bun de cazare. A contribuit serios la înscrierea mea aici şi faptul că o cunoştinţă de-a mea care a terminat tot această facultate lucrează acum la NASA în Germania şi este foarte bine remunerată", spune Roxana Găină (19 ani), studentă în anul I la Facultatea de Fizică.

Citeşte şi:

Iaşi: Şomer cu diplomă: „Sunt cu moralul la pământ!“

Iaşi: Absolvenţii de facultăţi schimbă titularizarea pe job-uri în străinătate

Studenţii explică şi de ce acest domeniu nu este căutat de tineri. „S-a dus vestea că fizica este un obiect dificil, mulţi se sperie de el, dar prin multă muncă eu cred că se poate reuşi, iar perspectivele pentru un viitor asigurat sunt foarte mari după terminarea acestei facultăţi", spune Ion Creangă (20 de ani), student în anul I la Fizică.

image

Ion Creangă vrea să se angajeze în străinătate după terminarea studiilor

Angajaţi după terminarea studiilor

Şi absolvenţii acestei facultăţi confirmă că şansele de găsire a unui loc de muncă în domeniu sunt extrem de mari, mai ales peste hotare. Unii au fost angajaţi imediat după ce au ieşit de pe băncile facultăţii. „Am fost plecată în perioada studiilor o dată în State şi o dată în Germania şi intenţionez ca pe perioada doctoratului să merg în Elveţia sau în Germania. Deocamdată sunt implicată într-un proiect de cercetare cu facultatea care îmi aduce un câştig lunar de 1.175 de lei. Cred că tinerii fug de fizică pentru că industria la noi în ţară este cam la pământ, dar în străinătate sunt mari şanse de a găsi o slujbă în domeniu", spune Eliza Poalelungi (22 de ani), care se află în anul II la Masteratul de Fizică.

Laboratoarele de la Fizică sunt printre cele mai dotate din toată universitate. „La aparatură concurăm cu laboratoarele foarte performante din Europa. Urmează să primim o instalaţie cu Heliu şi astfel putem spune că va completa laboratoarele pe care le avem. Trebuie reţinut că Fizica oferă cea mai mare mobilitate de plecare în afară", spune Alexandru Atiţoaie (22 de ani), masterand în anul I la Fizică.

image

Alexandru Atiţoaie este în anul I la Masteratul de Fizică

Conducerea Facultăţii de Fizică enumeră cauzele pentru care anul acesta universitar au înregistrat cel mai mic număr de studenţi. Perioada de glorie pentru Fizică rămân anii '90, când erau şi câte două serii de 200 de studenţi.

image

Dumitru Luca este decanul Facultăţii de Fizică

„Sociologii spun că anul acesta populaţia şcolară a fost redusă pentru că tinerii care sunt acum în anul I au fost născuţi în anul Revoluţiei sau în primul an de după. În plus, promovabilitatea de la Bacalaureat a fost una redusă. Un alt factor este faptul că anul acesta s-a înfiinţat o filială a facultăţii la Bălţi, în Republica Moldova şi o parte din potenţialii noştri studenţi au mers acolo. Totuşi, am remarcat că numărul studenţilor care pot face performanţă s-a păstrat acelaşi, cam 20-25", spune Dumitru Luca, decanul Facultăţii de Fizică.

Jumătate din absolvenţii de Matematică iau drumul străinătăţii

Decanul Facultăţii de Matematică, Ovidiu Cârjă, nu se plânge de numărul mic de absolvenţi de liceu care optează pentru disciplina pe care acesta o conduce.

„Problema la noi nu e numărul de studenţi. Peste 100 de studenţi la matematică e un număr rezonabil. Problema e că tinerii nu mai au pregătire din liceu care să ne permită să facem cursuri la nivelul care trebuie. De aceea scade nivelul", explică decanul de la Matematică.

Acesta spune că situaţia îi dezavantajează pe studenţii buni. Acesta spune că nici înainte de Revoluţie concurenţa la Facultatea pe care o conduce nu era ridicată, ci de maxim 1,5 - 2 candidaţi pe loc.

Contrar aşteptărilor, absolvenţii de Matematică nu sunt „condamnaţi" să lucreze doar în învăţământ. „Un top publicat de Wall Street Journal anul trecut poziţiona matematicienii pe primul loc în topul celor mai bune slujbe, top realizat pe mai multe criterii. Anul acesta au ajuns pe locul doi, fiind detronaţi de cei din zona IT. Absolvenţii noştri nu se limitează doar la domeniul matematicii, ci merg şi pe matematici financiare, modelare matematică, computer science sau medicină. Peste 50% dintre absolvenţii noştri aleg să plece în străinătate, nu pentru că acolo ar fi şcoala mai bună, ci pentru că acolo altfel este privit un matematician", a conchis Ovidiu Cârjă.

Firmele de recrutare spun că absolvenţii de matematică se descurcă foarte bine în comerţ. „Am observat că matematicienii au rezultate bune ca agenţi de vânzări, se descurcă în zona comercială", spune Camelia Bîrzanu, managerul unei firme ieşene de recrutare.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite