El este medicul care a refuzat un salariu de zece ori mai mare. Vezi aici motivele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florin Roşu, medic anestezist şi terapie intensivă, a refuzat un loc de muncă în Irlanda unde era plătit cu 5.000 de euro pentru a rămâne să-i trateze pe ieşeni.

Medic rezident în anul IV, Florin Roşu (32 de ani) a pus familia şi sănătătea compatrioţilor său deasupra prosperităţii sale financiare. Cadrul sanitar a refuzat un job care i s-a pus la dispoziţie în luna mai în Irlanda unde ar fi primit un salariu de 5.000 de euro şi a preferat să rămână la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi unde câştigă un salariu de 450 de euro. Motivul: vrea să fie aproape de soţie şi să-i trateze pe cei din ţara sa.

Iaşi: „Belgia mă plăteşte de zece ori mai bine decât ţara noastră“

Iaşi: Fluturaş cu zero lei în loc de salariu

„Sunt prea mulţi specialişti care au plecat în afară, nu putem să nu ne gândim că trebuie să rămână cineva şi aici pentru a avea grijă de bolnavi. Am făcut această alegere gândindu-mă şi la familia mea. Este adevărat că în străinătate aş fi putut să am o casă cu piscină, maşină, dar mi-ar lipsi rădăcinile", spune doctorul Florin Roşu.

Gestul său este de apreciat, mai ales că medicii cu specialitatea anestezie şi terapie intensivă sunt pe cale de dispariţie. Dovadă este faptul că Florin Roşu este singurul angajat al Spitalului de Boli Infecţioase, din cele patru disponibile pe această ramură. „Această specialitate este rară. Puţinii care optează pentru ea acceptă să plece în ţările din Europa pentru că sunt foarte bine plătitţi acolo. Noi avem trei locuri libere şi pentru a se asigura garda vin medici de la alte spitale", spune profesorul Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

Riscă oricând să se infecteze

Meseria de medic anestezist şi terapie intensivă este şi una dintre cele mai periculoase. Asta pentru că riscă în orice moment să se infecteze cu boli incurabile, cum este HIV sau hepatita. În plus şi programul este încărcat. „Responsabilitatea este maximă, te expui zilnic la o varietate mare de infecţii. Creierul dacă nu este oxigenat timp de 3 minute, pacientul moare. Nu ai timp să-ţi pui mânuşi sau mască şi te expui. Prioritară este viaţa pacientului. Gărzile, comparativ cu cele din alte specialităţi, sunt mult mai solicitante. Nu te poţi odihni deloc. Pacienţii necesită supraveghere continuă", mai spune doctorul Roşu.

Medicii ieşeni se specializează în limbi străni: „Învăţ germana ca să plec mai repede“

Medic la târgul de joburi în străinătate: „Ţara mea nu mă vrea! Salariile sunt inexistente“ UPDATE FOTO

Chiar şi în aceste condiţii, doctorul Roşu nu regretă că a refuzat o leafă de zece ori mai mare decât cea pe care o câştigă la Iaşi şi dă asigurări că nici pe viitor nu va accepta o astfel de propunere. „Nu am nici măcar un regret. Sunt foarte sigur de alegerea pe care am făcut-o. Vreau să rămân să profesez în ţara în care m-am specializat", spune medicul  rezident.

Nu de aceeaşi părere sunt şi cele 1.633 de cadre sanitare din Iaşi care au ales calea străinătăţii. „Din septembrie 2010 şi până în prezent, 1.633 de asistenţi, medici, farmacişti au depus documentele prin care îşi anunţă plecarea în străinătate", spune Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite