EXCLUSIV: Vaccin antigripal 3 în 1 produs la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gripa porcină, aviară şi cea sezonieră ar putea fi stopate cu un singur produs, făcut în colaborare cu specialişti din Franţa. Câţiva cercetători de la Universitatea Agronomică „Ion Ionescu de la Brad" din Iaşi lucrează de trei ani la un vaccin-minune.

Gripa porcină a făcut trei victime în doar patru zile

Cercetători de la Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universităţii Agronomice (USAMV) din Iaşi lucrează la un remediu care să fie eficient împotriva tuturor viruşilor gripali apăruţi prin combinarea genelor umane cu cele animale.

image

„La baza vaccinului stă un vector, pe care noi îl numim lentiviral. Este vorba despre un virus inofensiv, căruia i se transmite unul activ pentru a determina reacţia de apărare. Apoi este injectat, atât în organismul uman, cât şi în cel animal. Vaccinul nostru ar bloca minim trei tulpini de virus gripal: porcin, aviar şi cel normal, sezonier. De asemenea, am împiedica şi recombinarea tulpinelor", a precizat Gheorghe Săvuţa, prorector al USAMV şi coordonator al echipei de cercetare.

Încă 10 ani de teste

Profesorii ieşeni colaborează în acest proiect cu cercetători francezi de la Institutul „Pasteur". Au construit până acum câteva variante de vaccin generic.

image

„Acum facem teste în laborator, pe şoareci. Rezultatele sunt promiţătoare, dar mai trebuie teste, calibrări. Încă nu sunt efecte adverse. Vom mai testa şi pe porci şi pe păsări, iar ulterior vom face pe cai", detaliază prorectorul.

Cercetătorul ieşean spune, însă, că vaccinul ar putea fi accesibil pentru populaţie abia peste zece ani şi că munca echipei sale este îngreunată de bugetul restrâns.

Cei de la «Pasteur» sunt foarte implicaţi. Au spus chiar că, în cazul în care noi rămânem fără finanţare, vor continua ei proiectul", explică prorectorul Săvuţa.

Citeşte şi:

Preşedintele Ordinului Arhitecţilor, Filiala Teritorială Iaşi- Vaslui a murit de gripă porcină (UPDATE)

Gripa porcină face a doua victimă la Iaşi: o femeie de 29 de ani a murit în urma complicaţiilor UPDATE FOTO

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite