Gripa porcină a făcut trei victime în doar patru zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie din Târgu Frumos şi o alta din Ploieşti au decedat din cauza gripei A(H1N1). Arhitectului ieşean Constantin Lepădatu a murit duminică noapte Ministerul Sănătăţii a anunţat că în prezent sunt înregistrate 13 cazuri de pacienţi cu gripă porcină, dar caracterizează situaţia ca fiind normală.

O femeie de 29 de ani din Târgu Frumos, infectată cu virusul A(H1N1) a murit sâmbătă noapte la Spitalul „Sfântul Spiridon" din Iaşi, unde se afla internată cu mai multe boli cronice. Alina Pandeli este, practic, prima victimă a porcinei înregistrată în 2011 în România. Cazul a fost anunţat însă abia ieri, când Institutul „Cantacuzino" a confirmat că tânăra a fost atinsă de virus.

Alina Pandeli a început să se simtă rău marţi, 11 ianuarie. „Avea simptomele unei răceli. I-am dat ceai cald şi paracetamol şi a făcut o baie cu sare la picioare. Joi s-a simţit brusc foarte rău. Nu mai putea să respire, iar buzele şi unghiile le avea albastre. Am chemat Salvarea şi din Târgu Frumos au dus-o la Spitalul «Sf. Spiridon» din Iaşi. Atunci am vorbit ultima dată cu ea", a povestit Aurica Pandeli (49 de ani), mama Alinei.

După două zile în care a trăit numai datorită aparatelor la care era conectată, tânăra a decedat. Rudele nu-şi dau seama de unde ar fi putut contracta Alina virusul fatal. „Singurul lucru la care mă pot gândi este faptul că avea igrasie în cameră pentru că ne descurcăm greu cu banii", a precizat Aurica Pandeli.

Internată în stare gravă

Medicii din Târgu Frumos, cei care au trimis-o pe Alina vineri la Iaşi, susţin că pacienta a ajuns la Camera de Urgenţă cu mai multe afecţiuni cronice. „A fost transferată la Iaşi cu insuficienţă respiratorie acută, cu acutizare bronşică, insuficienţă cardiacă cronică. Nu-şi mai luase medicamentele de două luni. De aceea era în stare destul de gravă. Pacienta era şi obeză, avea edeme şi hipertensiune de gradul III", a declarat dr. Dumitru Stoleru, managerul spitalului din Târgu Frumos. Tot în Iaşi a mai fost înregistrat un deces din cauza gripei porcine. Duminică noapte, Constantin Lepădatu (61 de ani), preşedintele Ordinului Arhitecţilor, Filiala Teritorială Iaşi-Vaslui, a murit după ce a stat internat zece zile.

Cel mai probabil, reputatul arhitect ieşean a contractat virusul în timpul unei excursii făcute în Egipt, la sfârşitul anului trecut. În municipiul Iaşi mai sunt alte două persoane cu gripă porcină, un bărbat de 30 de ani şi o femeie de 34 de ani, dar medicii spun că suferă de o formă uşoară a bolii şi că sunt, în acest moment, în afara pericolului.

Pacienta însărcinată nu a rezistat

Elena Tameş (23 de ani), din satul prahovean Cărbuneşti, a murit ieri, la prânz, după câteva zile de agonie. Tânăra a ajuns la spital miercurea trecută cu simptome de viroză. Pe fondul agravării bolii, medicii i-au recoltat probe pentru depistarea virusului A(H1N1). „În aceeaşi zi am început să-i administrăm tratament specific gripei porcine", a spus Călin Boeru, directorul maternităţii. Confirmarea prezenţei virusului a venit vineri de la Institutul „Cantacuzino" din Capitală. Medicii au decis să-i facă cezariană, sâmbătă. Fătul a murit după o zi. Medicii susţin că Elena s-a prezentat lunar la medicul de familie din Cărbuneşti pentru supravegherea sarcinii. În noiembrie s-a internat la maternitate pentru probleme ginecologice, iar în decembrie s-a îmbolnăvit din nou. A fost vorba despre o răceală gravă la plămâni. „Ultima dată a venit la cabinet la 6 ianuarie, când i-am dat bilet de trimitere la ginecologie", a precizat Florea Băltăreţu, medicul de familie din Cărbuneşti. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, iarna aceasta s-au înregistrat, în judeţ, 15 suspiciuni de infectare cu virusul A(H1N1), însă acesta este primul caz confirmat. ; Au mai contribuit Vali Toma şi Vasilica Costîn

Profil de pacient sensibil

Specialiştii ieşeni au realizat un profil al persoanelor predispuse la gripa porcină. „Cei mai sensibili spre a face complicaţii sunt pacienţii cu afecţiuni diabetice, hepatice şi cardiace, organismele aflate sub terapii. Simptomele virsului A(H1N1) sunt cele ca ale unei gripe obişnuite: febră, dureri de cap şi musculare, tuse", spune doctorul Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi. Mult mai sensibile la virusul „porcinei" sunt femeile însărcinate şi persoanele obeze. Medicii spun că mijloacele de prevenţie sunt simple. „Prima condiţie este vaccinarea. Apoi trebuie să ne spălăm pe mâini şi să aerisim încăperile. Este o boală gravă, dar poate fi evitată totuşi uşor", spune doctorul Traian Mihăescu, şef de Clinică la Spitalul de Pneumoftiziologie Iaşi.

Vaccin 3 în 1

Cercetători de la Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universităţii Agronomice (USAMV) Iaşi lucrează de aproape trei ani la un vaccin care să fie eficient împotriva tuturor virusurilor gripali apăruţi prin combinarea genelor umane cu cele animale. „La baza vaccinului stă un vector, pe care noi îl numim lentiviral. Este vorba despre un virus inofensiv, căruia i se transmite unul activ pentru a determina reacţia de apărare. Apoi este injectat atât în organismul uman, cât şi în cel animal. Vaccinul nostru ar bloca minimum trei tulpini de virus gripal: porcin, aviar şi cel normal, sezonier. De asemenea, am împiedica şi recombinarea tulpinilor", a precizat Gheorghe Săvuţa, prorector al USAMV şi coordonator al echipei de cercetare. Profesorii ieşeni colaborează în acest proiect cu cercetători francezi de la Institutul „Pasteur". Au construit până acum câteva variante de vaccin generic.

Teste în laborator

„Acum facem teste în laborator pe şoareci. Rezultatele sunt promiţătoare, dar mai trebuie teste, calibrări. Încă nu sunt efecte adverse. Vom mai testa şi pe porci, şi pe păsări, iar ulterior vom face pe cai", detaliază prorectorul. Cercetătorul ieşean spune însă că vaccinul ar putea fi accesibil pentru populaţie abia peste zece ani şi că munca echipei sale este îngreunată de bugetul restrâns.
„Cei de la «Pasteur» sunt foarte implicaţi. Au spus chiar că, în cazul în care noi rămânem fără finanţare, vor continua ei proiectul", explică prorectorul Săvuţa. Serul ar urma să fie produs în Franţa şi importat în România. ; Dana Chiru

Peste un milion de vaccinuri

Elena Tameş, a treia victimă

Până la 9 ianuarie 2011, la nivel naţional au fost efectuate aproximativ 1.100.000 vaccinări împotriva gripei, din care un procent de 49,9% la grupa de vârstă de 65 ani şi peste. Specialiştii avertizează că măsurile de igienă personală sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirii.

image
Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite