E.ON a venit, a reparat, blocul tot a explodat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu câteva ore înainte de deflagraţie, angajaţii companiei de gaz au intervenit de două ori în blocul sărit în aer la periferia Iaşiului 

Apartament distrus de explozie la Holboca

Locatarii blocului sărit în aer sâmbătă dimineaţa, la ora 5.10, în localitatea ieşeană Dancu, povestesc că problemele la reţeaua de alimentare cu gaz metan au apărut în seara zilei de vineri.

Mai mulţi proprietari de apartamente din blocul H3, scara C, s-au văzut nevoiţi să iasă pe holuri din cauza mirosului puternic de gaz. Unul dintre ei, Dorinel Popovici, a sunat la dispeceratul E.ON, iar un angajat al societăţii a ajuns în bloc în jurul orei 19.30. Acesta a verificat instalaţia de gaz metan şi a găsit o scăpare la etajul 3, din cele 4 ale blocului.

Locatar din blocul distrus de explozie la Iași: „Am crezut că e sfârşitul lumii. Nu îmi vine să cred că am scăpat cu viață"

Explozie violentă într-un bloc din Iaşi: 16 apartamente distruse

„A dat peste o scăpare minoră de gaz la etajul 3, a desfăcut contorul apartamentului, iar după ce a remediat problema, a plecat“, a povestit Dumitru Popa, un alt locatar.

Mirosul n-a dispărut

Proprietarii spun că, după intervenţia E.ON, au simţit în continuare un miros puternic de gaz, la acelaşi etaj, aşa că l-au sunat din nou pe angajatul E.ON, care le-a transmis să deschidă geamurile pentru a aerisi scara. Îngrijoraţi că nu scapă de mirosul de gaz, oamenii au telefonat din nou la dispeceratul E.ON.

„În jurul orei 21.00 s-a întors persoana de la E.ON. A verificat toate contoarele şi a găsit o altă scăpare de gaz la etajul 2. A oprit alimentarea, a demontat contorul, a scos îmbinarea şi, după ce-a rezolvat, l-a pus la loc şi a dat drumul la gaz. A plecat în jur de 22.00“, a adăugat Popa.

După intervenţie, oamenii s-au culcat, dar au deschis preventiv geamurile şi uşile de pe scara blocului. 17 familii din scara C şi alte şase din scara vecină s-au trezit dimineaţă, după o bubuitură puternică, în praf, fum, ţipete şi cu apartamentele răvăşite.

Aragazul ar fi de vină

Spusele locatarilor sunt confirmate în detaliu de oficialii E.ON. „În seara zilei de 24 februarie, E.ON Gaz Distribuţie a primit două sesizări în legătură cu prezenţa mirosului de gaze naturale pe casa scării C la blocul H 3, din localitatea Dancu. S-a intervenit de urgenţă la faţa locului şi s-au făcut verificări la întreaga instalaţie de utilizare de pe casa scării. În urma verificărilor, s-au remediat  situaţiile semnalate, prin refacerea unor îmbinări la două contoare de gaze naturale“, au comunicat şefii E.ON.

Cauzele precise ale exploziei rămân, totuşi, un mister. Presupusul vinovat, Dan Bâtă, nu poate fi deocamdată audiat, din cauza rănilor grave. E.ON a emis următoarea variantă: „o acumulare de gaze naturale în interiorul unui apartament din blocul respectiv, cauzată de utilizarea unui aragaz lăsat să funcţioneze nesupravegheat“.

FOTOGALERII Imagini cu apartamentele distruse de explozie la Iași

Rămâi pe iasi.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite