Două ieşence riscă să moară în spital din cauza religiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile au refuzat transfuziile de sânge din motive religioase (Foto Arhivă)
Femeile au refuzat transfuziile de sânge din motive religioase (Foto Arhivă)

Două femei în vârstă de 55 de ani, respectiv 65 de ani, care fac parte din congregaţia „Martorii lui Iehova" au refuzat transfuzia de sânge din cauza convingerilor religioase. Ambele sunt internate la Clinica I Chirurgie a Spitalului „Sfântul Spiridon" din Iaşi.

Două ieşence îşi pun viaţa în pericol din cauza convingerii congregaţiei „Martorii lui Iehova" din care fac parte. Astfel, o femeie în vârstă de 55 ani diagnosticată cu icter mecanic, care avea nevoie de intervenţie chirurgicală, a refuzat sub orice formă să i se facă transfuzie de sânge pe motiv că este contrar convingerilro sale religioase.

Pentru a-i respecta dorinţa, specialiştii i-au administrat un tratament special pe bază de fier care i-a stimulat activitatea vasculară.

REVOLTĂTOR! Un pacient a murit abandonat în curtea Spitalului „Parhon“ (UPDATE)

„Pentru că bolnava nu a acceptat sub nicio formă transfuzia de sânge, i s-a făcut numai o operaţie de deblocare a coledocului pentru a rezolva icterul mecanic. Mai mult nu am putut face deoarece exista riscul major de hemoragie şi puteam pierde bolnava", spune profesorul Eugen Târcoveanu, medic primar în cadrul Clincii I Chirurgie.

Situaţia nu a fost singulară, tot în această săptămână medicii având o a doua pacientă care face parte din „Martorii lui Iehova". Femeia în vârstă de 65 de ani diagnosticată cu tumoră de colon a refuzat transfuzia de sânge.

O fetiţă de 5 ani a murit la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi după ce un cuţit i-a intrat în ochi UPDATE

„Tumora era de 20 centimetri în diametru şi a fost  greu de  operat cu risc de hemoragie important. La prima explorare părea inoperabilă, iar în condiţiile impuse de pacientă lucrurile erau şi mai complicate. Evoluţia a fost mai grea pentru că nu s-a putut face transfuzie de sânge", ne-a mai spus Târcoveanu.

Membrii acestei secte respectă cu stricteţe versetul 14 din capitolul 17 al Leviticului care spune: „Căci viaţa oricărui trup stă în sângele lui care este în el. De aceea am zis copiilor lui Israel: Să nu mâncaţi sângele niciunui trup; căci viaţa oricărui trup este sângele lui: oricine va mânca din el va fi nimicit".

Copil de 8 ani mort sub ochii medicilor ieşeni. Avea „ficatul putred" şi a fost tratat pentru roşu în gât (FOTO)

Specialiştii mărturisesc că multe cadre medicale evită să se implice în rezolvarea acestor persoane tocmai din cauza convingerilor religioase.

 „În prezent, drepturile pacienţilor, dar şi convingerile religioase trebuie respectate mai mult ca oricând. O întreagă echipă medicală formată atât din chirurgi cât şi din medici anestezişti au depus un efort deosebit pentru revolvarea acestor  două cazuri. Chirurgul operează în condiţii de stres mult mai mari pentru că fără sânge în sala de operaţie eşti neasigurat total, iar riscurile sunt imense", mai spune profesorul Târcoveanu.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite