Copilul-asasin, admis la un liceu din Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teodosian G. (15 ani) a fost admis, în urma repartizării computerizate, la Colegiul Tehnic „Gh. Asachi“ din Iaşi, Secţia Protecţia Mediului.

Teodosian (foto), internat la un centru pentru minori din Târgu Frumos încă de la sfârşitul anului 2009, a reuşit să obţină media 9,13 în urma celor patru ani de studiu gimnazial. La Evaluarea Naţională a avut media 6,60.  Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DASPC) Iaşi, tânărul a luat cea mai mare notă, 8,20, la Limba şi literatura română, şi 5 la Matematică. În cele din urmă, media de admitere la colegiul ieşean a fost de 7,86. „În momentul în care a trebuit să-şi exprime opţiunile pentru un liceu, tânărul a fost consiliat, iar alegerile au fost făcute în prezenţa tatălui şi a şefului centrului de la Târgu Frumos“, a precizat Niculina Karacsony, director adjunct la  Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi.

Citeşte şi: Iaşi: Tatăl lui Teodosian, vizat de o anchetă socială

Până la începerea noului an şcolar, tânărul va fi transferat cel mai probabil de la centrul din Târgu Frumos la unul din Iaşi, astfel încât să poată să urmeze cursurile. Totul depinde de magistraţi, care, la termenul de pe 19 august, vor decide unde va locui băiatul.

„Avem centre şi posibilităţi de ocrotire şi în municipiul Iaşi. Va avea un regim identic cu ceilalţi copii, la fel şi la liceu. Probabil că nu-i va fi uşor să se integreze în noul colectiv, dar dacă va face un efort, cu siguranţă va reuşi acest lucru“, a mai spus Niculina Karacsony.

A optat pentru o secţie preferată de fete
Conducerea Colegiul Tehnic „Gh. Asachi“ spune că dacă tânărul va rămâne la această unitate de învăţământ, cu siguranţă se vor găsi soluţii pentru ca el să-şi poată continua studiile ca orice alt elev din şcoală.

Iaşi: Psihologii avertizează: „Teodosian poate ataca oricând femeile" (UPDATE)

„Vom vedea ce va fi. Să vină întâi să se înscrie. Cu siguranţă, unul dintre primii paşi va fi să-l îndrumăm spre psihopedagogul pe care îl avem la şcoală. În niciun caz nu dorim să punem răul în faţă. Nu putem anticipa ce se va întâmpla. Am mai avut copii de la centre şi nu au existat niciun fel de probleme“, a spus Adina Tănasă, directorul colegiului ieşean.

Potrivit acesteia, secţia la care va învăţa Teodosian este nou înfiinţată, prima generaţie urmând să termine în anul şcolar 2011-2012. „Este o secţie unde s-a intrat cu medii destul de bune, şi pentru care au optat mai mult fetele. Pe lângă obiectele de cultură generală, tânărul va studia şi obiectele de profil, cuprinse în cinci sau şase module. Am înţeles însă că este un copil cu un IQ ridicat şi cred că se va descurca“, a mai spus directorul şcolii.

„I s-a întârit convingerea că lumea e o junglă“
Teodosian şi-a ucis mama pe 12 iulie 2009 cu mai multe lovituri de ciocan. Pentru că nu avea încă 14 ani, băiatul nu a putut fi condamnat pentru crimă. Astfel, Teodosian a fost internat într-un centru special la Târgu Frumos.

„Faptul că el a stat într-un centru de plasament şi că a sărit la bătaie la unul dintre psihologii care-l tratau este grav. I s-a întărit convingerea că lumea este o junglă şi că trebuie să se apere singur“, a spus şi Mihaela Ghircoiaş, psiholog pediatru.

Adolescenţii ucigaşi care au îngrozit Iaşiul

Teodosian G. nu este primul copil din judeţul Iaşi care a comis o crimă înainte de a împlini 14 ani. Fapta unui alt minor de 13 ani a şocat Iaşiul, în anul 1991. Adrian Dobre, care locuia pe strada Sarmisegetuza, a ucis o vecină cu mai multe lovituri de sapă. Potrivit anchetatorilor, copilul a intrat în casa Elenei Noveschi, după ce a consumat mai bine de jumătate de litru de ţuică. Când cotrobăia prin dulap a fost surprins de femeie. A găsit o sapă în debara şi a lovit-o în cap. Fapta sa a fost descoperită după câteva zile.

Iaşi: Copilul care şi-a ucis mama cu ciocanul a atacat îngrijitorii din centrul de plasament

Pentru că nu împlinise încă 14 ani copilul nu a răspuns penal, dar a fost trimis într-un centru specializat. Ulterior a fost condamnat de mai multe ori, iar în 2009 a fost eliberat. Tânărul a intrat în atenţia oamenilor legii în 2010, când era  suspectat de mai multe furturi în vestul ţării. În martie 1997, Constantin Tuluc (14 ani) l-a ucis pe Ştefan Pârlog (11 ani) în subsolul blocului. Băiatul i-a pus o pungă de plastic pe cap prietenului de joacă şi l-a strâns de gât. Tuluc a fost condamnat la 12 ani şi 6 luni de închisoare, dar a fost eliberat în 2006. Tânărul a plecat la muncă în Italia. (Cătălina Cocoloş)

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite