Ieşeanul Aurelian Şoric, fostul şef al Poliţiei Neamţ, ţinteşte la roba de avocat. Vezi ce alte nume controversate sunt înscrise la examen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul şef al Poliţiei Neamţ şi un magistrat suspendat vor să intre anul acesta în avocatură

Aurelian Vasea Şoric, destituit din Poliţie în luna ianuarie, ar putea purta roba de avocat din acest an. Fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ s-a înscris la examenul de admitere în Baroul Iaşi, care se va desfăşura în această lună.

Astfel, în perioada 17-19 octombrie, Şoric va susţine, alături de ceilalţi candidaţi, probele scrise la Drept Civil, Drept procesual Civil, Organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, Drept Penal şi Drept procesual Penal. Pentru a fi admis în Barou, el va trebui să obţină cel puţin nota 5 la fiecare disciplină şi o medie generală de cel puţin 7.

Fără test grilă
Pentru că a lucrat în Poliţie, Aurelian Şoric va scăpa de testarea grilă care se va da pe 7 octombrie şi, dacă va trece de toate probele, va profesa ca avocat definitiv şi nu stagiar. „Conform legii de organizare a avocaţilor, cu excepţia judecătorilor cu rang de Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie, toţi cei care doresc să intre în profesia de avocat trebuie să susţină examen de admitere. Fie că este vorba de proaspăt absolvenţi de facultate sau persoane care provin din alte profesii juridice, dacă aceştia întrunesc condiţiile legale se pot înscrie la examenul de admitere“, a precizat Marius Striblea, decanul Baroului Iaşi. În schimb, Aurelian Vasea Şoric a primit, pe 20 mai 2011, autorizaţie de mediator după ce a absolvit cursurile Asociaţiei „Centrul de Mediere“ din Craiova.

Citiţi şi:

Şeful IPJ Neamţ, Aurelian Şoric, în relaţii strânse cu interlopul Mararu

Iaşi: Procuror vizat de trafic de influenţă

Fostul şef al IPJ Neamţ poate acorda orice tip de consultanţă în limbile română şi engleză. Deşi a fost sunat în repetate rânduri, Aurelian Şoric nu a putut fi contactat. Şi procurorul suspendat Radu Moisescu, judecat pentru trafic de influenţă, ar putea fi coleg cu Aurelian Şoric. Magistratul s-a înscris şi el pentru admiterea în Barou de luna aceasta. Direcţia Naţională Anticorupţie Iaşi i-a acuzat pe Radu Moisescu şi avocatul Alexandru Bernic că, pe 10 februarie 2010, ar fi primit 1.000 de euro de la Gheorghe Catargiu.

Procurorii DNA i-au trimis în judecată pe cei trei în luna august. Alături de ei au fost acuzaţi Constantin Năstase, amic cu Bernic şi care ar fi întocmit un contract de asistenţă juridică antedatat în care se preciza că îl reprezintă pe Catargiu şi pe Alin Curcă. Acesta din urmă ar fi mediat discuţiile dintre Catargiu şi avocatul Bernic.

Procurori deveniţi avocaţi

Pentru admitere în Barou ca avocaţi stagiari s-au înscris şi fiul Mariei Cenuşă, judecătoar în cadrul Curţii de Apel Iaşi, şi fiul lui Vasilii Pretula, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi. În anii trecuţi, în Baroul Iaşi au mai intrat fostul procuror DNA  Corneliu Marian Gheorghiţă, Mihai Covalciu, fost procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, Ioan Ciofu, fost procuror DNA şi al Parchetului General. De asemenea, avocat este şi Gheorghe Şuhan, fost şef  DNA. În tagma avocaţilor ieşeni au intrat şi Tiberiu Simion, fost şef  al SRI Iaşi, şi câţiva copii ai unor magistraţi şi apărători.

Şeful Poliţiei Neamţ le-a plâns de milă interlopilor

Aurelian Vasea Şoric (39 de ani) a ieşit pe uşa din dos a Poliţiei în ianuarie 2011, în urma declaraţiilor publice făcute după asasinatul interlopului Gheorghiţă Mararu. La baza destituirii sale au stat şi neregulile din activitatea de la comanda Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ constatate de Corpul de Control al ministrului Traian Igaş.

„Am identificat 33 de abateri disciplinare legate de activitatea profesională care a lăsat de dorit şi până la prezentarea eronată în faţa mass-media a unor concepte poliţieneşti şi care au creat o imagine subiectiv-negativă a Poliţiei. Este păcat că întâlnim astfel de situaţii. Vă asigur că nu vom manifesta înţelegere faţă de poliţiştii care pot comite astfel de fapte“, a spus atunci chestorul Liviu Popa, şeful Poliţiei Române. Aurelian Şoric a ajuns la şefia IPJ Neamţ în 2006, când Dan Valentin Fătuloiu era şeful Poliţiei Române. Ieşeanul a obţinut prin concurs funcţia, după ce predecesorul său a fost demis de Fătuloiu din cauza unui scandal în judeţ.

Citiţi şi:

Piatra Neamţ: Aurelian Vasea Şoric plânge de mila interlopului ucis

Aurelian Vasea Şoric cere 130.000 de euro pentru că a fost destituit din funcţie

După ce a fost destituit, Aurelian Vasea Şoric a atacat în instanţă decizia. Într-una din plângerile făcute, fostul şef al IPJ Neamţ a solicitat 130.000 de euro daune. Pe 14 noiembrie 2010 Cristian Chilat, câştigător al medaliei de bronz la Campionatul Naţional de Juniori la Box, a deschis focul în Cafe Latino din Piatra Neamţ şi l-a asasinat pe cămătarul Gheorghe Mararu.

În luna iulie 2011,  Chilat a fost condamnat la 19 ani pentru crimă, dar a făcut apel. În noiembrie 2010, la câteva zile după crimă, Şoric a spus într-o conferinţă de presă: „De ce e atât de interlop Mararu? Pentru că dădea bani la oameni şi le lua camătă? Câţi nu dau bani? Sunt procurori care dau bani“.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite