Bolnavi „spălaţi“ cu şerveţelul în spitalele ieşene FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părinţii îşi şterg copiii cu şerveţele umede
Părinţii îşi şterg copiii cu şerveţele umede

Lipsa apei calde le face viaţa grea şi pacienţilor de la şase spitale ieşene

Bolnavii de la spitalele „Sfântul Spiridon“, „Sfânta Maria“, Neurochirurgie, Boli Infecţioase, Recuperare şi Pneumoftiziologie au de înfruntat, pe lângă boală, şi lipsa apei calde. De pe 6 septembrie, când Centrala Electrică de Termoficare (CET) a sistat furnizarea apei calde în tot oraşul, angajaţii spitalelor încălzesc apa la aragaz pentru ca bolnavii să trăiască la limita decenţei. Este situaţia întâlnită la Spitalul de Boli Infecţioase, unde infirmierele fie încălzesc apă la oală mică, fie în găleată, în funcţie de cerinţe.

Apa încălzită la găleată în spital

„Încălzim de cel puţin 3-4 ori pe zi apa la aragaz. Un caz aparte este atunci când avem pacienţi cu frisoane. Aceştia au nevoie urgentă de apă firebinte, iar noi o încălzim cam în 5-10 minute la aragaz“, spune Marina Ştirbu, asistentă şefă. Printre pacienţii care au simţit din plin lipsa apei calde se numără şi Sorina Agavriloaiei, în vârstă de 6 ani. Mama sa, internată în calitate de însoţitor al copilei, a înlocuit baia cu ştersul cu şerveţele umede. „Eu nici nu m-am mai spălat pentru că e foarte dificil în ligheane. Pe fetiţă am şters-o zilnic cu şerveţele umede. Este inuman“, spune Gabriela Agavriloaiei. Conducerea spitalului spune însă că a primit ajutor financiar de la Consiliul Judeţean pentru a avea centrală proprie.

„Consilierii au acceptat să-mi dea finanţe pentru a reface aprovizionarea cu agent termic. Deocamdată, sunt în perioada de procedură pentru a avea centrală proprie“, spune profesorul Carmen Dorobăţ, managerul spitalului. Tot la aragaz se încălzeşte apa şi la Pneumoftiziologie. „Apa s-a încălzit la oficii, la aragaz, în bucătărie. Până pe 10 octombrie se va monta un nou modul la «Spiridon» şi vom fi şi noi branşaţi“, spune managerul Dumitru Filipeanu.

Consumă 100 de litri de motorină zilnic

O soluţie concretă au găsit cei de la Recuperare şi de la Spitalul de Copii. „Noi avem un schimbător care transformă aburul în apă caldă. L-am achiziţionat în vară. Investiţia ne-a costat aproximativ 5.000 de lei“, spune Carmen Cumpăt, managerul de la Recuperare Iaşi. Mult mai costisitoare este soluţia de la Pediatrie. Aici, spitalul a primit chiar de la CET un utilaj care permite încălzirea apei. Chiar şi aşa, apa caldă curge cu program, iar dispozitivul necesită 100 de litri de motorină zilnic. „Avem apă caldă de la ora 10.00 la 12.30 şi de la 19.00 la 21.30“, spune doctorul Maricel Burlacu, purtătorul de cuvânt de la Pediatrie.

Managerul de la Spitalul de Neurochirurgie spune însă că nu a găsit nicio soluţie pentru această problemă. „Cum să rezolvăm problema într-o unitate de 8.000 de metri pătraţi? Deocamdată a fost cald afară şi nu a fost nevoie să se spele cu apă de 40 de grade Celsius“, spune doctorul Lucian Eva, managerul de la Neurochirurgie Iaşi.

Vezi întregul serial al apei calde din Iaşi accesând linkurile de mai jos:

Serial Adevărul de Iaşi Igienă la lighean în spitalele ieşene

Joacă de-a baba oarba cu apa caldă în Iaşi. Vezi aici cine sunt privilegiaţii

Baie la lighean în Capitala Culturii

Trei săptămâni fără apă caldă la Iaşi. Edilii se specializează în negocieri

Conturile CET Iaşi rămân blocate, ieșenii rămân fără apă caldă

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite