Joacă de-a baba oarba cu apa caldă în Iaşi. Vezi aici cine sunt privilegiaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ieşenii se spală la lighean de pe 6 septembrie
Ieşenii se spală la lighean de pe 6 septembrie

Ieşenii abonaţi la sistemul centralizat de încălzire au fost lăsaţi fără apă caldă aproape 40 de zile, adică jumătate din sezonul cald. Oficialii Primăriei promit reluarea serviciului după 10 octombrie

Nici bine nu a început vara că ieşenii s-au văzut obligaţi să facă duşuri reci pe temperaturi de peste 30 grade Celsius. Pe 2 august, Centrala Electrică de Termoficare a rămas fără gaz metan şi a întrerupt livrarea apei calde, după ce furnizorii de combustibili, Romgaz Mediaş şi E.ON Gaz, nu au mai fost de acord să presteze servicii fără plata datoriilor.

Mai mult, Rezervele Statului şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) au pus poprire pe conturile centralei pentru restanţele în valoare de 68 de milioane de lei. Abia în seara zilei de 12 august furnizorii de combustibili au fost de acord să reia livrarea, după ce au acceptat un grafic de reeşalonare a datoriilor pe care le are CET.

Aproape o lună fără apă caldă

Soluţia a fost însă temporară, iar bătaia de joc a şefilor oraşului a continuat şi în următoarea lună. Astfel, la începutul lunii septembrie, cele 50.000 de familii abonate la CET au rămas din nou fără apă caldă. Mai mult, edilii au stat cu mâna întinsă la Guvern pentru a primi subvenţia restantă de 4,5 milioane de lei, dar nici după ce banii au revenit Iaşiului CET nu a putut livra agentul termic populaţiei. Banii au fost insuficienţi, iar furnizorii de gaz au cerut plăţi mai consistente.

Vezi şi:

Conturile CET Iaşi rămân blocate, ieșenii rămân fără apă caldă

„Am plătit consumul zilnic, am transmis şi în scris către Romgaz că până vine subvenţia vom face plăţile zilnice consumului curent, ca să aibă şi o motivaţie, să ne dea gaz în continuare. Cu toate acestea, Romgaz  a luat decizia sistării, spunând că trebuie să dăm o sumă semnificativă“, a spus primarul Gheorghe Nichita. După ani în care au falimentat societetea de termoficare, edilii au recurs la soluţii de avarie. Primăria a devenit astfel noul operator de termoficare al oraşului şi va asigura apa caldă şi căldură pentru această iarnă.

Municipalitatea ar trebui să contracteze un nou operator, ales printr-o procedură de licitaţie internaţională. Între timp, oficialii Primăriei au promis că pe 10 octombrie vor relua furnizarea agentului termic, iar în câteva zile vor semna un contract de prestări servicii cu compania franceză Dalkia, care ar trebui să asigure funcţionarea centralei. Ieşenii au renunţat să mai aştepte soluţiile municipalităţii. De la începutul anului până la sfârşitul lunii august, 2.200 de persoane au depus cereri de debranşare, cele mai multe fiind înregistate în ultima lună a verii.

Şefii oraşului şi-au montat centrale termice

Oficialii municipalităţii au adus CET-ul în colaps financiar printr-o politică falimentară. Societatea are datorii de 500 de milioane de lei către stat şi furnizori. În timp ce angajaţii centralei câştigă în medie 3.000 de lei pe lună, iar cărbunele pentru iarnă este cumpărat la suprapreţ, ieşenii bun-platnici se spală în continuare la lighean.

Citeşte şi:

Trei săptămâni fără apă caldă la Iaşi. Edilii se specializează în negocieri

Cum factorii de decizie din oraş nu sunt afectaţi direct, soluţiile întârzie să apară. „Eu stau la casă. Ce să fac dacă am centrală? Să nu mă mai spăl ca să fiu solidar cu ei? Cine stă la casă şi are centrală individuală nu are probleme cu CET“, a spus Dorin Ivana, directorul CET. Majoritatea consilierilor locali, în frunte cu primarul Gheorghe Nichita, sunt şi ei privilegiaţi.

Prefectul Iaşiului şi-a pus recent centrală

„Când am cumpărat apartamentul, scara nu era branşată la CET şi toţi avem centrală. Beneficiez de apă caldă în această perioadă, fericit sau nefericit, problema este dramatică la nivel de Iaşi am mulţi colegi şi prieteni care mă întreabă în fiecare zi când se dă drumul la apă“, a spus consilierul local Anghel Ficu. Prefectul Dragomir Tomaşeschi care locuieşte într-un apartament în Podu Roş a renunţat vara aceasta la serviciile societăţii de termoficare, sătul să mai aştepte apa caldă furnizată în sistem centralizat.

Baie la lighean în Capitala Culturii

„Oamenii sunt îndreptăţiţi să ceară spălarea la lighean a celor din administrativ care oricum n-au nicio soluţie pentru eficientizarea CET. Ar trebui să existe mai mult dialog, cei din administrativ ar trebui să iasă cu nişte declaraţii mai clare în faţa ieşenilor“, spune consilierul Radu Botez.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite