Bolnav de SIDA din Iaşi: „Întreruperea tratamentului înseamnă să tăiem din viaţă câţiva ani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Managerul Carmen Dorobăţ şi bolnavul de SIDA au enumerat riscurile întreruperii tratamentului
Managerul Carmen Dorobăţ şi bolnavul de SIDA au enumerat riscurile întreruperii tratamentului

Riscul ca de la 1 octombrie stocul de pastile pentru cei 228 de pacienţi pe care-i are în evidenţă Spitalul de Boli Infecţioase să fie epuizat i-a alertat pe bolnavi.

Unul dintre ieşenii a cărui viaţă depinde de tratamentul pus la dispoziţie de unitatea medicală este M.P., un bărbat de 41 de ani din Iaşi care a aflat că este seropozitiv în urmă cu 7 ani, când s-a internat pentru o cu totul altă afecţiune.

Bărbatul şi soţia sa, şi ea infectată cu HIV, trăiesc din pensiile pe caz de boală pe care le au şi care însumează mai puţin de 800 de lei. Bolnavul susţine că întreruperea tratamentului înseamnă condamnarea la moarte. „Soluţii nu prea avem pentru că un tratament costă 30-45 de milioane de lei vechi pe lună. Nu cred că-şi permite cineva. Am să fac şi eu ce face toată lumea. Întreruperea tratamentului înseamnă să tăiem din viaţă câţiva ani. Am mai avut perioade scurte în care am întrerupt tratamentul, de o săptămână. La perioade scurte nu are efecte, dar la perioade mai mari se pierde o schemă de tratament ", spune bărbatul.

Un seropozitiv ieşean dă Ministerul Sănătăţii în judecată (AUDIO şi VIDEO)

Ieşenii infectaţi cu HIV în anii '90 luptă cu boala la atelierul de creaţie (FOTO)

Iasi: Bolnavă de SIDA, jucăria traficanţilor

Şi medicii recunosc că întreruperea tratamentului va agrava boala pacienţilro pe care-i au în evidenţă. „Întreruperile mai de lungă durată vor duce la rezistenţă din partea virusului, iar noi, medicii, va trebui să le dăm scheme de terapie mai potente, iar asta înseamnă că şi mai costisitoare. Sunt paicenţi care au deja o vechime în tratament şi suntem obligaţi conform legilor medicale să folosim terapii corespunzătoare care sunt şi scumpe", spune doctorul Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

„Citeşti reticenţă în ochii oamenilor"

Pacientul povesteşte că boala i-a schimbat total viaţa şi că nu a mai avut nicio şansă să-şi găsească o slujbă.

„În primul rând au dispărut prietenii, unul câte unul. Mai rămâne doar familia. Discriminat nu m-am simţit, dar nu am mai putut să-mi găsesc ceva de muncă. Facem un test, ies pe stradă şi spun că sunt seropozitiv şi o să vedeţi că lumea pleacă imediat. Societatea şi noi ca indivizi nu suntem pregătiţi pentru aşa ceva. Citeşti o reticenţă în ochii oamenilor. Nu poţi să te lupţi cu morile de vânt, nu sunt Don Quijote", mărturiseşte cu amărăciune ieşeanul.

În prezent, în regiunea Moldovei sunt înregistrate 1.438 de cazuri de persoane infectate cu HIV, dintre care 228 în judeţul Iaşi. Tratamentul lunar al bolnavilor din Iaşi se ridică la 750.000 de lei.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite