Un seropozitiv ieşean dă Ministerul Sănătăţii în judecată (AUDIO şi VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii seropozitivi lucrează în atelier
Tinerii seropozitivi lucrează în atelier

Un tânăr de 25 de ani din judeţul Iaşi, care nu-şi mai poate urma tratamentul pentru că stocul de medicamente prescrise pentru această boală la Spitalul de Boli Infecţioase s-a epuizat, intenţionează să dea Ministerul Sănătăţii şi Casa de Asigurări de Sănătate în judecată

Bolnavul de HIV/SIDA doreşte să apeleze la instanţă pentru că după 14 decembrie 2010 ar urma să rămână fără tratament şi consideră că astfel i se încalcă dreptul la viaţă. Tânărul.

Student la Facultatea de Bioinginerie Medicală de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi susţine că legea nu-i permite să-şi achiziţioneze tratamentul a cărui valoare se ridică până la 750 de euro lunar în condiţiile în care singurul său venit este indemnizaţie de handicap de 290 de lei.

Citeşte şi:

Ieşenii infectaţi cu HIV în anii '90 luptă cu boala la atelierul de creaţie (FOTO)

În plus, legea nu permite comercializarea acestor tratamente în farmaciile cu circuit deschis şi este astfel constrâns de Ministerul Sănătăţii.

Ascultă mărturia tânărului seropozitiv

„Nu am garanţia că voi avea tratament. Anul acesta de două ori a fost întrerupt tratamentul, iar ultimii trei ani au fost problematici. Dacă nu-mi iau tratamentul nu păţesc nimic în fază imediată, dar pe termen lung, acel tratament nu-şi va mai face niciodată efectul. Am început deja să strâng date care să demonstreze că am avut tratamentul întrerupt o dată în luna octombrie a acestui an. Intenţionez să dau Ministerul şi Casa de Sănătate în judecată. Sunt practic constrând de Ministerul Sănătăţii, iar acum mi se încalcă dreptul la viaţă. Am cerut sprijinul Fundaţiei «Alături de Voi» pentru a mă susţine în demersul meu", povesteşte tânărul seropozitiv.

Reprezentanţiei Fundaţiei ADV susţin că i se alătură tânărului şi că vor suporta o parte din cheltuielile în instanţă. „Conducerea Spitalului de Boli Infecţioase a ieşit public şi ne-a spus că dacă nu primeşte bani pentru tratament pentru seropozitivi vor intra în criză. Un seropozitiv din Bucureşti a dat deja în judecată Ministerul Sănătăţii, iar un seropozitv ieşean i-a urmat exemplul. Ne-a cerut sprijinul şi noi îi vom fi alături, inclusiv prin susţinerea parţială a cheltuielilor de judecată", spune Mihaela Munteanu, coordonator PR al Fundaţiei „Alături de Voi“.

Urmăreşte declaraţia Mihaelei Munteanu, coordonator PR la Fundaţia „Alături de Voi“

Conducerea Spitalului de Boli Infecţioase susţine că au făcut repetate înştiinţări cu privire la situaţie şi au solicitat medicamente de la Casa de Asigurări de Sănătate, dar că nu s-a remediat nimic. „Cu fiecare zi ce trece creşte posibilitatea ca tot mai mulţi seropozitivi să nu mai poată folosi schemele de tratament. Am vorbit şi cu cei de la Casa Judeţeană de Sănătate, am făcut solicitări scrise şi telefonice la Casa naţională de Sănătate, dar nu am primit niciun ecou pozitiv“, spune Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase. Pentru o lună de tratament pentru seropozitivii din judeţ este nevoie de aproximativ 750.000 de lei.

La centrul regional de la Spitalul de Boli Infecţioase există în evidenţe 1.349 de persoane infectate cu HIV/SIDA, cu 100 mai mult decât anul trecut, iar peste 250 dintre aceştia sunt din judeţul Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite