Familia arestată după ce a "ţepuit" peste 300 de clienţi ai site-ului E-bay va primi sentinţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasile Zamanţ şi Valeriu Zamanţ, împreună cu mama lor Silvia Zamanţ, arestaţi la solicitarea procurorilor DIICOT, au fost înfăţişaţi, astăzi, instanţei Tribunalului Hunedoara, la ultimul termen al procesului în care sunt acuzaţi de înşelăciune.

CITEŞTE ŞI: VIDEO Hackeri pe e-Bay reţinuţi de DIICOT

Ildiko Glăman, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Hunedoara, a precizat că pronunţarea în dosarul hackerilor a fost stabilită, astăzi, pentru data de 25 martie 2010, iar între timp vor fi depuse la dosar concluziile scrise ale părţilor implicate.
Potrivit anchetatorilor, cei trei hunedoreni, aflaţi în arest, au fost învinuiţi că au înşelat în perioada 2005 – 2009 peste 300 de cetăţeni străini şi români, după ce au spart conturile personale ale mai multor ofertanţi de pe pagina de anunţuri electronice E-bay. Ulterior ei au postat oferte false de vânzare a unor telefoane mobile şi laptop-uri. Primeau banii pe obiecte pe care nu le mai trimiteau clienţilor.

17 plângeri împotriva hackerilor
Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au estimat pagubele făcute de hackeri la peste 100.000 de euro. Totuşi, doar 17 cetăţeni străini, clienţi înşelaţi de hunedoreni pe internet cu sume între 150 de euro şi 1350 de euro, au depus plângeri împotriva acestora, reclamând că au pierdut, în total, aproximativ 8.000 de euro.

MAI CITEŞTE ŞI:

Păgubiţii cer capul Adrianei Constantin, acuzată de fraude de două milioane de euro

Poliţiştii care au audiat martorii în al doilea dosar al comorilor dacice sunt acuzaţi de abuz

Majoritatea străinilor s-au lăsat păgubaşi
Cei doi fraţi îi convingeau pe cumpărători să trimită în avans banii pentru telefoanele şi electronicele pe care le puneau în vânzare. Sumele primite din Occident şi chiar din Africa erau ridicate de la diverse bănci din Hunedoara şi Petroşani, de către mama celor doi, Silvia Zamanţ, dar şi de alţi doi complici. Marea majoritate a clienţilor, identificaţi prin documentele băncilor de unde colaboratorii hackerilor recepţionau banii, nu au sesizat autorităţilor faptul că au fost înşelaţi.

Au învăţat schema înşelăciunilor pe internet
La derularea anchetei, autorităţile judiciare române au colaborat cu Serviciul Secret din Statele Unite ale Americii. În toamna anului trecut, tinerii, împreună cu mama lor, au fost arestaţi, iar la audieri şi-au recunoscut o parte din vină. Au declarat că au fost contrânşi de situaţia materială să recurgă la înşelăciuni, iar metodele le-au învăţat în internet-café-uri. Din primii bani primiţi de la străinii amăgiţi cu oferte speciale hunedorenii, din Lupeni, şi-au achiziţionat un autoturism second-hand.
“Când prinzi un cont din acelea… Că am auzit că trebuie să le scrii la fraieri şi trebuie să te dai drept cumpărător, şi îţi va da datele lui personale. După ce îţi va da datele lui, cu emailul lui, intri în contul lui şi aşa îţi faci listare”, îşi explicau hackerii unul altuia, potrivit înregistrărilor telefonice de la dosar, procedura de a accesa conturile unor utilizatori străini de pe site-urile de comerţ electronic E-bayşi Kijiji.

Cetăţean neamţ înşelat de două ori
După ce a fost înşelat de 150 de euro, la achiziţionarea unui telefon mobil de ultimă generaţie, pe care nu l-a mai primit, Wentao Yu din Germania s-a plâns hackerilor. Drept răspuns, Valeriu Zamanţ i-a spus telefonic că, din greşeală, i-a trimis patru telefoane în loc de unul singur, iar germanul trebuie să mai achite 300 de euro pentru primirea lor. Conştiincios, păgubitul a expediat banii. După ce au primit şi aceşti 300 de euro de la Wentao Yu, hackerii din Lupeni au continuat şarada.

“Am anunţat Poliţia şi va face o investigaţie. Poliţia îmi spune ideea următoare: să îmi mai trimiteţi 150 de euro, încât poliţiştii să îi poată prinde pe cei care ridică aceşti bani”, a fost explicaţia pe care Valeriu Zamanţ i-a transmis-o clientului înşelat. Germanul, însă, nu a mai căzut în plasă şi li s-a plâns poliţiştilor. 
Pentru faptele lor, cei doi fraţi Zamanţ şi complicii lor riscă până la 15 ani de închisoare.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite