FOTO: Cetatea Devei şi Castelul Corvinilor se bat pe turiştii veniţi din Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele două obiective turistice au fost invadate astăzi de vizitatori. Pentru a vedea Castelul Corvinilor, unii dintre turişti sunt dispuşi să plătească preţul unei călătorii de câteva mii de kilometri, totuşi, atât la castelul din Hunedoara, cât şi la Cetatea Devei, predomină maghiarii între vizitatorii occidentali.

Drumurile turiştilor maghiari duc la Castelul Corvinilor. Anual, susţin administratorii monumentului istoric, din cei aproximativ 40.000 de vizitatori străini ai castelului de la Hunedoara, cei mai mulţi sunt maghiari. „Istoria Transilvaniei este strâns legată de cea a Ungariei, acesta fiind unul dintre motivele pentru care castelul îi atrage pe turiştii din ţara vecină”, susţine Nicolae Cerişer, directorul Muzeului Castelului.

FOTOREPORTAJ: Animalele de la Zoo Hunedoara au avut o zi de sărbătoare

EXCLUSIV: Imagini de colecţie cu mahalalele municipiului Hunedoara, oraşul coloniilor muncitoreşti din primii ani ai comunismului

Turism reinventat în Hunedoara cu mocăniţe vechi de aproape un secol, din Austria

Adaptaţi la nevoile maghiarilor
Ieri, între cei peste 1.000 de turişti care au trecut pragul monumentului până la orele după-amiezii, puteau fi numărate cel puţin cinci autocare de vorbitori de limbă maghiară, sosite din Ungaria sau din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş.

image

Turiştii din ţara vecină sunt, obligatoriu, întîmpinaţi de ghizi vorbitori de maghiare şi de plăcuţe şi afişe bilingve. Este o formă de răsfăţ a vizitatorilor, prin care sunt atraşi să revină la castel. În curtea stabilimentului, comercianţii de suveniruri te întâmpină la nevoie, în aceeaşi limbă.

image

„Maghiarilor le ofer obiecte de artizanat din ipsos, în care inscripţiile în limba română le-am înlocuit cu cele în maghiară. Am şanse mult mai mari să le vând o piesă în care este imaginat castelul inscripţionată „Vajdahunyad”, în timp ce la aceeaşi piesă, denumită în limba română, nici nu se uită”, a povestit meşterul Corneliu Gaici, unul dintre comercianţii postaţi la intrarea în castel.

FOTOREPORTAJ: Imagini inedite de la Castelul Corvinilor, fortăreaţa invadată de turişti, dar contaminată de aerul de Balcani

FOTOGALERIE: Supravieţuiesc izolaţi de civilizaţie, în vechile cantoane ale mocăniţei

Turiştii veniţi din Ungaria predomină între străini şi la Cetatea Devei, motivul fiind nu numai frumuseţea panoramei oraşului văzut de pe dealul Cetăţii, dar şi  sentimentalismul istoric. Cetatea medievală, ruinată în prezent, a aparţinut stăpânirii austro-ungare în secolele trecute.

image

„Am venit din Ungaria, împreună cu familia în vizită în România. Nu ştiu prea multe despre cetatea din Deva, însă ştiu că merită vizitată”, spune Martin Lorencz, unul dintre turiştii maghiari. Bărbatul se arată impresioat de panorama Devei şi a Văii Mureşului, deschise privitorilor aflaţi pe culmea Dealului Cetăţii.  

image
image
image

„Este cel mai impresionant monument pe care l-am vizitat”, este de părere Erica, o tânără de 17 ani, venită în excursie cu colegii, de asemenea, din Ungaria.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite