Cinci ani de proces pentru mafia fierului vechi, judecată pentru infracțiuni în dosarul „Hidra”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A început judecarea pe fond a dosarului Hidra, unul dintre cele mai vechi procese pentru infracțiuni de crimă organizată. După cinci ani de tergiversări, în care dosarul mafiei fierului vechi a fost plimbat de la o instanță la alta, procesul a fost reluat la Bistrița.

Magistrații au început astăzi judecarea celebrului dosar al “mafiei fierului vechi” din Hunedoara, acuzată că a devalizat combinatul în urma furturilor care până în anul 2006 ar fi produs companiei prejudiciu de cel puțin patru milioane de lei.

Află AICI povestea mafiei fierului vechi din Hunedoara

Cartierele sărace din municipiul Hunedoara, interzise în miez de noapte

Crimă în ghetourile Hunedoarei: un bărbat a fost înjunghiat în apartamentul concubinei

Chiriaşii blocurilor ghetou din municipiul Hunedoara sunt campioni la mizerie

Până în prezent, dosarul de crimă organizată cunoscut opiniei publice drept „Hidra” a fost plimbat pe la mai multe instanțe judecătorești. În urmă cu patru ani procesul a fost strămutat la Tribunalul Bistrița-Năsăud, dar nici până în prezent magistrații nu au pronunțat sentințele.


Tergiversat la nesfârșit
“La multe dintre termenele anterioare judecătorii au fost nevoiți să amâne cauza, după ce a constatat lipsa de procedură cu inculpații aflați în arest, care în aceeași zi erau prezentați altor instanțe din țară. La termenul precedent de judecată, instanța a solicitat Administrației Naționale a Penitenciarelor să comunice data la care pot fi transferaţi toți inculpații arestaţi, pentru ca astăzi să poată începe cercetările judecătoreşti”, a precizat Dana Ceuca, purtătorul de cuvânt al instanței.

image
image

Fac naveta la Bistrița
Cei peste 50 de hunedoreni trimiși în judecată în dosarul mafiei fierului vechi, care conține 120 de volume, sunt nevoiți să se prezinte la fiecare termen al procesului la Bistrița-Năsăud, localitate situată la 300 de kilometri de Hunedoara. După ce au fost arestați în vara anului 2006, membrii rețelelor infracționale au fost puși în libertate, câteva luni mai târziu, pentru ca unii dintre ei să revină după gratii, în urma altor infracțiuni. 



“În momentul în care am fost arestați în 2006, am ajuns să credem că o să sfârșim în pușcărie. Dar nu s-a întâmplat asta. Acum suntem chemați la proces în Bistrița, iar mie mi se pare că nu se va încheia niciodată, în ciuda vâlvei care s-a făcut la arestarea noastră. Oricum, combinatul nu își va recupera niciodată pagubele de la fierari”, crede Ion M., unul dintre paznicii reținuți în acest dosar pentru că ar fi sprijinit gruparea hoților, și apoi puși în libertate.

image
image

Acuzați de subminarea economiei naționale
În dosarul Hidra au fost trimise în judecată 53 de persoane, lideri de grupări de crimă organizată, foşti paznici ai combinatului şi administratori ai unor firme de colectare a fierului vechi. Dosarul vizează două grupări rivale din Hunedoara, care au prosperat de pe urma furturilor de fier din incinta combinatului Arcelor Mittal. Acuzaţiile principale sunt de furt calificat, loviri, tentative de omor, spălare de bani, delapidare, luare de mită şi chiar subminarea economiei naţionale.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite