Ultraj/Agresorii personalului medico-sanitar vor răspunde penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii de la SMURD au fost bătuţi la o intervenţie Foto: Bogdan Dimofte
Medicii de la SMURD au fost bătuţi la o intervenţie Foto: Bogdan Dimofte

Medicii şi asistentele, de la UPU, Ambulanţă şi SMURD vor fi protejaţi de lege în mod special conform unui proiect de lege. Ministerul Sănătăţii solicită includerea personalului din serviciile medicale de urgenţă în categoria profesioniştilor protejaţi de prevederile legale privind ultrajul.

CITIŢI ŞI:

Medicii de la SMURD Galaţi, bătuţi cu pumnii şi cu parul în misiune

Au bătut echipajul SMURD după ce au dat un apel fals

Iniţiativa este motivată de numeroasele incidente violente cărorale-au fost victime medicii, asistentele sau şoferii de pe ambulanţe şi din UPU, în ultimul timp. Actualmente, în Codul Penal nu sunt prevăzute încadrări speciale pentru agresarea sau ultragierea personalului sanitar.

Pe parcursul anului 2010, medici, asistente ambulanţieri şi paramedici au avut de-a face cu mai mulţi agresori în cursul unor incidente grave. Aflaţi în misiune pentru a slava vieţi, au trecut prin clipe de groază fiind ameninţaţi, bătuţi şi sechestraţi.

Şeful SMURD bătut

Ultimul incident grav a avut loc în luna septembrie când un echipaj SMURD, în frunte  cu dr. Angel Trifan, coordonatorul UPU – SMURD, a fost bătut de membrii unei familii de romi din Galaţi.

Angel Trifan

Medicii au fost chemaţi pentru a interveni în cazul unei fete care ar fi încercat să se sinucidă, dar s-a dovedit că „victima” suferea doar de depresie, motiv pentru care dr. Trifan a solicitat un alt echipaj, pretinsul caz nefiind de competenţa sa.

De aici şi până la scandal nu a mai fost decât un pas. Romii au închis poarta şi au tăbărât pe membrii echipajului cu pumnii şi cu bâte.

„În momentul de faţă dosarul penal este la parchet. Se pare că va fi judecat ca şi ultraj. E bine că se ia o astfel de decize pentru că de cele mai multe ori lucrăm în echipa cu oamenii legii. A fost un eveniment extrem de neplăcut în noaptea respectivă”, afirmă dr. Angel Trifan, coordonator UPU – SMURD.

Colegiul medicilor Galaţi s-a implicat şi el în acest caz şi a oferit tot sprijinul necesar echipajului agresat. „Colegiul medicilor mi-a asigurat un avocat la proces şi mi-a plătit Certificatul medico-legal. Am avut nevoie de cinci, şase zile de îngrijiri medicale”, mai spune dr. Trifan.

Teroare în spitale. Dr. Nicolae Bacalbaşa:"Acum două zile a venit unul drogat care avea pistolul la el"

Nici personalul de la Ambulanţă nu a scăpat de furia celor pentru care a intervenit salvându-le vieţile. În luna iunie, un echipaj a nimerit în mijlocul unei bătăi generale la Pechea. Ca urmare a altercaţiei, ambulanţei i-au fost sparte geamurile. Mai mult, pacientul a încercat să sară din ambulanţă în drum spre spital.

Bacalbaşa

Cu doar două zile înainte, un alt paciect cu probleme psihice încercase să se sinucidă sărind din ambulanţă în drum spre spital. Acesta a rupt chingile cu care era legat de targă şi a sărit din mers.

În luna februarie, o altă întâmplare de-a dreptul înfricoşătoare a băgat spaima într-o asistentă a Serviciului de Ambulanţă şi în şoferul maşinii. Asistenta a fost sechestrată în casa unei paciente de către soţul victimei. Mai mult de atât, a stat cu un satâr la gât şi a fost ameninţată cu moartea dacă nu o salvează pe femeia respectivă.

“Noi de la bun început am propus acest lucru şi am spus-o public. Este absolut necesar ca agresorii personalului medical să fie încadraţi la ultraj. Agresiunile s-au înmulţit. În general beţivii, bolnavii psihic şi cei puşi pe scandal fac aşa ceva”, spune dr. Mihai Polinschi, directorul Serviciului de Ambulanţă Galaţi.

Apel la siguranţă

Direcţia de Sănătate Publică s-a implicat şi ea în această problemă, mai ales că Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean este una în care sistemele de siguranţă nu au nicio eficienţă, iar medicii sunt în permanenţă în pericol.

“Trebuie create noi circuite, bariere pentru ambulanţe, uşi care să limiteze accesul persoanelor străine. Circuitele actuale nu sunt eficiente. Noi vom solicita Ministerului să alece o anumită sume de bani, din bugetul pe 2011, pentru rezolvarea acestor problem”, spune Liliana Moise, director delegate al DSP.



Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite