Exclusiv: Magazinele etnobotanice se redeschid! Guvernul, înfrânt de ingeniozitatea patronilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eşec în programul Guvernului  de a scoate plantele etnobotanice în afara legii. Patronii au găsit soluţia de a redeschide magazinele! Peste circa trei săptămâni „magazinele de vise” îşi vor relua activitatea, cu produse noi, altele decât cele 36 de substanţe deja declarate interzise.

CITIŢI ŞI:
Trafic de droguri sub paravanul magazinelor de vise

Poliţiştii au pus piciorul în pragul magazinelor de vise

Au fost confiscate două tone de "vise"

Guvernul a dat greş cu Ordonanţa de Urgenţă nr. 6/10februarie 2010 ( publicată în Monitorul Oficial pe 15 februarie), care prevede interzicerea a 36 de produse etnobotanice, dintre care 27 de substanţe şi nouă plante cu efect halucinogen. Stoparea comercializării de ierburi terapeutice s-a dovedit, până la urmă, doar provizorie.

CITEŞTE AICI cum îi afectează legea drogurilor uşoare pe stomatologi

Magazinele de vise: „Adio dar rămân cu tine"

Actele, în curs de perfectare

În aproximativ trei săptămâni, magazinele de vise care au încetat activitatea imediat dupe emiterea listei cu cele 36 de plante interzise vor intra din nou pe piaţă. În momentul de faţă, se fac ultimele demersuri şi se pun la punt actele necesare reluării afacerii.

„În jur de 25 martie se va stabili data la care magazinele se vor redeschide. Acum se pun la punct actele necesare. Sunt foarte multe acte, e un volum mare de muncă. Deocamdată nu se cunosc toate detaliile, dar se reia activitatea”, a declarat Alin Rotaru, principalul distribuitor Spice Shop, din ţară.

Direcţia de Sănătate Publică urmăreşte la ora actuală dacă mai există la raft plante etnobotanice, care se numără printre cele 36 interzise de Guvern, iar dacă vor apărea altele noi, legea se va modifica, astfel încât să fie scoase şi acestea în afara legii.

“Colaborăm cu poliţia pentru a scoate de pe piaţă plantele şi substanţele care se regăsesc printre cele interzise deja. În cazul în care vor apărea altele noi, conform legii actuale, se va modifica anexa cu privire la substanţele respective şi vor fi interzise. Aşteptăm mutarea adversarului. Astăzi se deschid, mâine le controlăm să vedem dacă sunt ilegale. Vom contracara efectele”, a declarat Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Controalele poliţiştilor „în rafală” la magazinele de vise păreau să marcheze începutul sfârşitului. Afacerea cu etnobotanicele pentru fumuri halucinogene a începuse să se clatine în momentul în care, la presiunea opiniei publice, au fost scoase în afara legii.

Confiscări masive

„Poliţiştii au ridicat 148 de ţigarete confecţionate artizanal, 2.060 de kilograme de pulbere, 290 de comprimate şi 0,297 l substanţă lichidă, produse susceptibile de a conţine substanţe nou introduse în Ordonanţa de Urgenţă nr. 6/10 februarie 2010”, a declarat Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al IJP Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite