Galaţi: Poliţiştii au pus piciorul în pragul magazinelor de vise

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patronii de etnobotanice au fost luaţi la bani mărunţi Foto: Corina Tătaru
Patronii de etnobotanice au fost luaţi la bani mărunţi Foto: Corina Tătaru

Razia a dat peste cap planurile consumatorilor dornici  să-şi facă provizii de ierburi etnobotanice înainte de interzicerea acestora. Proprietarii de Spice Shop-uri sunt obligaţi să distrugă toate produsele scoase în afara legii, altminteri,  riscând până la 15 ani de închisoare.

Acţiune în forţă a poliţiştilor gălăţeni, cu misiunea combaterii şi comercializării produselor etnobotanice. Luni seară,  zeci de aşa zise „magazine de vise”  care vând produse  cu efect halucinogen au fost luate la puricat. 42 de poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor şi de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate  împreună cu reprezentanţi ai Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor au controlat magazinele  de vise de pe raza judeţului, 17 din municipiul Galaţi şi  patru din Tecuci.

În cadrul acţiunii au fost confiscate 77 de ţigarete concepute artizanal, 0,028 kg pulbere, 48 de comprimate şi 10 ml de substanţă lichidă, produse susceptibile de a conţine substanţe incluse recent în anexa Ordonanţei de Urgenţă nr. 6/10 februarie 2010.

„Produsele  vor  fi analizate în cadrul Laboratorului Central de Analiză Droguri - Precursori şi, în funcţie de rezultatele furnizate de specialişti, vor fi  fi dispuse măsurile legale”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi  (IJP) Galaţi, subcomisar Cristina Tatulici.

Încă 36 de produse stupefiante

Ordonanţa de Urgenţă nr. 6/10februarie 2010 ( publicată în Monitorul Oficial pe 15 februarie)  prevede interzicerea a 36 de produse etnobotanice, dintre care 27 de substanţe şi nouă plante cu efect halucinogen.

Produsele interzise pot fi grupate pe trei categorii importante: plante precum salvia, care produce halucinaţii;  mitragyna, care dă efecte similare cu cocaina; ciuperci, precum amanita muscaria din categoria halucinogenilor puternici şi substanţe precum ketamina, care creează dependenţă sau mefedrona, responsabilă deja de câteva decese la noi în ţară. Desigur, numele sub care apăreau la vânzare erau unele mult mai comerciale: „Special Gold”, „Magic Powder” sau „Chocolate”.

Ordonanţa de Urgenţă şi, implicit, lista cu cele 36 de plante interzise, este una superficial întocmită. Opinia îi aparţine gălăţeanului care a iniţiat şi dezvoltat în România afacerea cu plante etnobotanice. Alin Rotaru,   cel mai important importator şi distribuitor de plante etnobotanice, din ţară, Alin Rotaru afirmă că:

„Interesant, pe această listă, sunt foarte multe plante cu care noi nu avem nicio legătură. Acelea se găsesc în farmacii, nu la noi. Niciodată nu am vândut aşa ceva. Se vede că a fost făcută după ureche”, a declarat distribuitorul de plante interzise.
 
În  decurs de 10 zile de la intrarea în vigoare a Ordonanţei de urgenţă  nr.6/2010 ( pentru modificarea şi completarea Legii nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri),  proprietarul sau deţinătorul plantelor prevăzute în tabelele anexă are obligaţia să distrugă plantele şi substanţele pe care le deţine.

Păreri împărţite

Majoritatea persoanelor, mai ales părinţii copiilor aflaţi la vârsta adolescenţei, doresc să dispară imediat magazinele spice-shop din cauza pericolelor la care le expun odraslele.

„Mi-e teamă să nu se apuce şi copilul meu de ţigări cumpărate de la magazinele acelea. Consider că trebuie închise”, a spus Maria Ursu, mama unui băiat în vârstă de 17 ani. 

Cum era de aşteptat, există şi „fani” ai  acestor magazine, care sunt foarte mulţumiţi de marfă şi de preţuri: „Am auzit că e posibil să se închidă  spice-shop-urile. Cred că o să-mi fac provizii. Am fumat destul de des şi nu am avut niciodată probleme”, ne-a declarat Alin Bălan, de 16 ani.

Menţionăm că, în cursul anui trecut, 57 de tineri „euforici” au ajuns la  „Urgenţe” după ce au consumat astfel de plante. 


Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite