Povestea fetiţei cu mască de plastic. Vine la şcoală deşi are arsuri pe tot corpul. Vezi aici cum îşi bate statul joc de ea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La un an de la accident, Cristina Carp trebuie să îndure mai multe intervenţii chirurgicale pentru grefe de piele. Cu arsuri pe aproape 70% din corp, Cristina se chinuie să rămână motivată să înveţe la fel de bine ca înainte de accident

În urmă cu exact un an Cristina Carp, pe-atunci elevă în clasa a treia la şcola din comuna gălăţeană Rădeşti, trecea printr-o cumplită încercare.

Soba în care a încercat să aprindă focul în dimineaţa unei zile de aprilie i-a explodat în faţă. S-a ales cu arsuri de gradul III şi IV, pe mai bine de 60% din suprafaţa corpului.

CAZ ŞOCANT/Viaţă de Sisif: O fetiţă de 11 ani uită să scrie şi să citească. Cel mai grav este că uită să şi respire

A scăpat cu viaţă, dar a fost nevoită să îndure multe. Medicii de la Iaşi, unde a ajuns imediat după accident, nu numai că nu au ajutat-o, dar i-au lăsat rănile să se infecteze.

Abia după ce a fost transferată la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti, starea Cristinei a început să se amelioreze şi nu doar fizic, ci şi psihic. A fost supusă mai multor operaţii pentru a-i fi grefată piele sănătoasă, în special pe faţă.

A îndurat cu stoicism aceste terbile suferinţe şi, la începutul anului şcolar, s-a reîntors la şcoală. A ajutat-o şi învăţătorul ei, Cătălin Porumb, cu care a recuperat o mare parte din materie, acasă.

Aşa arăta Cristina înainte de accident

image

"Am făcut toate acestea pentru că era vorba despre o elevă foarte bună, care are numai calificative de bine şi foarte bine. Din păcate, accidentul i-a provocat mai multe defecte de vorbire. În plus, parcă în ultimul timp văd că nu mai are impulsul acela de a fi mereu în vârf, şi cred că este de înţeles", ne-a declarat învăţătorul.

Cristina merge la şcoală cu o mască pe faţă, mănuşi speciale şi o vestă care să-i ţină pilea întinsă.

"Am cheltuit o grămadă de bani pentru mască, mănuşi şi hăinuţe. Ca să nu mai spun că masca se aplică peste o folie din silicon, care trebuie schimbată periodic şi care costă şi ea destul de mult", spune Gabriela Carp, mama Cristinei.

Din ce în ce mai greu

Şi greul abia de-acum începe pentru Cristina. La sfârşitul acestei luni este aşteptată la Spitalul „Grigore Alexandrescu" din Bucureşti pentru o nouă serie de operaţii.

„Prima dintre ele va fi la nas, pentru că din cauza pansamentelor, acesta a avut mult de suferit şi trebuie reconstruit. La spitalul bucureştean ni s-a spus că operaţia este gratuită, dar noi trebuie să ne pregătim cu ceva bani pentru că sigur vom avea nevoie", spune mama fetei.

Din calculele ei, ar fi nevoie de vreo 6.000 de lei. A strâns jumătate din sumă, dar  vor urma alte operaţii dificile, iar fetiţa are în continuare nevoie de bani.

Din păcate, resursele financiare ale familiei sunt tot mai modeste. Tatăl şi mama Cristinei reuşesc cu greu să mai facă rost de bani.

Nici statul nu-i ajută prea mult. Mama fetei primeşte o pensie pentru copilul cu handicap, de 510 lei, la care se adaugă 91 de lei ajutor pentru copil, iar alocaţia obişnuită de 42 de lei este dublă în cazul Cristinei.

image

CITIŢI ŞI:

Destin/Pentru Laura diabetul este bariera dintre viaţă şi şcoală

„Din păcate, în martie ne-au lăsat şi fără cei 91 de lei ai fetei şi nici alocaţia nu a mai venit dublată. Nu ştiu ce s-a întâmplat, dar ne este din ce în ce mai greu", spune cu lacrimi în ochi Gabriela Carp.

Colegii fetei n-au stat însă cu mâinile în sân şi au făcut o chetă. Au strâns peste 500 de lei pe care i-au dat Cristinei să-i aibă la nevoie.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite