CAZ ŞOCANT/Viaţă de Sisif: O fetiţă de 11 ani uită să scrie şi să citească. Cel mai grav este că uită să şi respire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laura Cristiana Paraschiv este elevă în clasa a IV-a dar drumul ei în viaţă este marcat de o boală  perfidă care o împiedică să se dezvolte fizic şi psihic.

Fetiţa a fost diagnosticată încă din prima lună de viaţă cu manifestări neurologice  şi în prezent suferă de crize cerebrale paroxistice (de epilepsie).  Şi-a petrecut copilăria mai mult prin spitale.

Situaţia s-a complicat şi mai mult în ultima perioadă. Laura Cristiana este elevă în clasa a V-a la Şcoala Generală nr. 13 „Ştefan cel Mare” Galaţi şi, de la o vreme, uită să scrie şi să citească.

În timp ce colegii ei acumulează din ce în ce mai multe cunoştinţe, ea este nevoită să o ia mereu de la capăt şi să înveţe din nou ceea ce învaţă copiii de clasa întâi.
Cadrele didactice cunosc problemele ei de sănătate şi încearcă să o menajeze cât se poate. Sarcinile pe care le primeşte fetiţa sunt tot mai puţine.

Mai trist este faptul că , aşa cum se întâmplă în fiecare colectiv, o parte dintre colegii de clasă râd de Laura Cristiana atunci când întâmpină dificultăţi la ore.

A scăzut foarte mult la învăţătură. Acum o învăţăm din nou să scrie şi să citească. Boala îi afectează creierul foarte mult. Din 2008, am observat că are probleme cu învăţatul. De atunci scade tot mai mult  nivelul ei. Pur şi simplu, uită să scrie şi să citească”, ne declara, în 2009, atunci când simptomele s-au agravat, Ana Paraschiv, mama Laurei Cristiana.

Învăţătoarea nu îi mai dă multe sarcini, aşa cum se întâmpla înainte. Eu sper că o menajează  profesorii cât de cât. La teme o ajut eu, acasă. Are probleme şi cu unii dintre elevii din clasă. Anumiţi colegi. Mai contează şi  educaţia primită acasă. Sunt colegi care sar în apărarea ei. Alţi copii au râs de ea şi nu a putut să facă faţă stresului şi s-a ascuns în toaletă. Nu are cum să  devină  imună la răutăţile lor ”, mai spune ccu amărăciune biata mamă.

O viaţă prin spitale

Din momentul în care a fost diagnosticată cu manifestări neurologice, adică din prima lună de viaţă, fetiţa şi-a petrecut o mare parte a copilăriei prin saloanele de spital.

Conform spuselor mamei, Laura Cristiana a suferit mai multe  comoţii cerebrale şi a fost şi în comă. În luna februarie, a întrat în comă de gradul 1. Nu se ştie exact, cât a durat. Medicii i-au spus mamei că a fost doar opt ore. În schimb, copila a dormit şi nu a răspuns la stimuli aproximativ trei zile.

Mai grav este că părinţii fetei nu mai au bani. De câteva luni au rămas lefteri.

Mereu stăm prin spitale. Plecăm la Bucureşti, iar venim, iar plecăm. Mai mult aşa ne ducem viaţa. Acum trebuie să cumpărăm un vaccin din Germania, din cauză că nu se găseşte în România. Nu ştiu cât exact cât costă. Acel medicament din Germania, Risatarun, conţine materie cenuşie, o ajută la memorie şi la oxigenarea creierului. Până să rămânem pe drumuri, am făcut faţă drumurilor la spitale, aveam amândoi serviciu, aveam bonuri de masă. Acum nu mai putem. Costă foarte mult totul”, a mai spus Ana Paraschiv.

Ajutaţi-o pe Laura Cristina

Costurile tratamentului Laurei Cristiana sunt cu mult peste posibilităţile financiare ale părinţilor ei, care sunt şomeri acum şi trăiesc din nişte indemnizaţii de mizerie. De-abia au ce mânca.

De unde şi bani pentru Rivotril, Depachin, Liv 52, Oxibral, Silimarină sau Septilin?! Iar acestea sunt doar o mică parte dintre medicamentele care întră în tratamentul complicat şi costisitor al copilei.

Problema cea mare este reprezentată de preţul unui medicament – Risatarun - care poate fi cumpărat doar din Germania. Acest medicament, care costă o mică avere, poate face însă minuni: o ajută pe Laura Cristiana la memorie şi la oxigenarea creierului.

Dacă v-a impresionat această poveste tristă, o puteţi ajuta pe Laura Cristiana donând bani în contul deschis de părinţii ei la BRD Galaţi: RO79BRDE180SV33183161800.

Titularul contului este Ana Paraschiv.

În acest moment Laura este internată, pentru investigaţii, la Timişoara

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite