Pericol pe Dunăre: La Galaţi, fluviul a depăşit cota de inundaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nivelul fluviului a ajuns, în această dimineaţă, la 601 centimetri, cu un centimetru peste cota de inundaţie. Situaţia a devenit alarmantă şi, conform  prognozei hidrologilor, viitura va ajunge  la Galaţi peste două zile.


„Dunărea este umflată şi prognozele arată că este în creştere. Deja debitul a depăşit 14.000 metri cubi pe secundă, ceea ce este foarte mult. Monitorizăm situaţia, pentru a putea  interveni la timp”, a precizat Florin Uzumtoma, directorul AFDJ.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a actualizat avertizarea „cod portocaliu” pentru depăşirea cotelor de inundaţie şi atenţie, valabilă până pe 28 iunie. La Galaţi, se aşteaptă atingerea nivelului  maxim  joi 24 iunie.

Cod portocaliu pe Dunăre/ La Galaţi, Dunărea are cu 37 de centimetri peste cota de atenţie

Alarmă pe Dunăre: Fluviul iese din matcă la Galaţi!

Alertă: Dunărea a inundat Faleza/Află de aici care este prognoza pentru zilele următoare

Reprezentanţii Inspectoratul de Situaţii de Urgenţă (ISU) susţin că s-au luat măsuri pentru a se evita inundarea societăţilor comerciale de pe malul fluviului, în cazul în care Dunărea va ieşi din matcă.

CITEŞTE ŞI: SLOBOZIA INUNDATĂ

„Până acum au fost făcute controale la unităţile economice care îşi desfăşoară activitatea în apropierea Dunării, pentru a ne asigura că s-au luat toate măsurile necesare pentru asemenea situaţii.

Spre exemplu, la Damen s-a construit un dig din saci de nisip, lung de 10 de metri,  la fel şi la MetalTrade. În acest moment nu sunt probleme deosebite”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi, Eugen Chiriţă.

Dunărea a inundat încă din urmă cu trei zile terasele restaurantelor de pe Faleză, chiar dacă patronii acestora au ridicat un dig din saci de nisip, dig care s-a dovedit ineficient.

De exemplu,  a fost inundată  terasa  „Libertatea 2000”, apa infiltrându-se printre sacii cu nisip. Pentru limitarea pagubelor, patronul restaurantului a fost nevoit să pună în funcţiune două pompe cu ajutorul cărora care apa care trece de saci este ajunge din nou în Dunăre.

La „Andrada”, un restaurant din apropierea Palatului Navigaţiei, deja Dunărea a pus stăpânire pe terasă, iar localul a fost închis.

Maximul istoric al nivelului Dunării la Galaţi a fost atins în aprilie 2006, când a ajuns la 677 de centimetri, cu 57 de centimetri peste cota de inundaţie.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite