„Moartea roşie” din Ungaria nu ameninţă cele mai mari oraşe româneşti de la Dunăre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Cele două oraşe porturi din această regiune nu vor fi afectate de poluarea din Ungaria, Foto: Adevărul
Cele două oraşe porturi din această regiune nu vor fi afectate de poluarea din Ungaria, Foto: Adevărul

Chiar dacă poluarea din Ungaria a ajuns în Dunăre, cele două mari oraşe riverane fluviului nu vor afectate de noroiul alcalin.

Din analizele realizate până astăzi de către specialişti rezultă că noroiul roşu din Ungaria, care conţine reziduri periculoase pentru mediul înconjurător, nu va ajunge până la noi într-o concentraţie periculoasă deoarece va fi diluat de apele Dunării.

„Nu sunt probleme şi la noi în zonă nu este prognozată o schimbare a acestei situaţii”, ne-a declarat Geanina Hanţă, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului din Galaţi.

Conform ultimelor informaţii primite de la autorităţile ungare, ph-ul Dunării (nivelul de aciditate din fluviu) în amonte de Budapesta variază între valori normale de 8,1-8,5 (unităţi de ph).

“Totodată, din analiza probelor de apă prelevate în secţiunea Baziaş, rezultă, în urma analizelor efectuate de către Laboratorul Apelor Române de la Mehedinţi, că la indicatori fizico-chimici generali (metale grele şi micropoluanţi), precum şi la indicatori biologici, apa fluviului Dunărea se situează în limite normale”, a explicat Ana-Maria Agiu, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Naţionale “Apele Române”.

Reamintim că în localitatea maghiară Vezprem s-au deversat la mjilocul săptămânii, în condiţii misterioase, un milion de metri cubi de substanţe chimice, adică echivalentul conţinutului  a 400 de bazine olimpice de înot.

Apa rămâne potabilă

Aprovizionarea cu apă potabilă a oraşelor de pe malul Dunării nu va  fi pusă în pericol, chiar dacă o parte din  noroiul roşu va ajunge şi în sectorul românesc al fluviului.

„Galaţiul va fi alimentat cu apă în condiţii normale. Nu vor fi probleme”, ne-a declarat Niţă Podaru, directorul tehnic al SC Apă-Canal SA.

Mai citiţi:

Cum a mutilat mâlul toxic copii şi bătrâni care nu au ştiut cum să se apere de viitură


Moartea roşie din Ungaria intră în Banat. În zona calamitată, problemele sinistraţilor continuă. Tot mai mulţi răniţi

Moartea roşie radioactivă, care a inundat satele ungureşti, vine pe Dunăre

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite