Dezastru în grădiniţele gălăţene: săli supraaglomerate, alimente expirate, lenjerii uzate şi evaziune fiscală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşcolarii, înghesuiţi ca sardelele în grădiniţe. Foto: Bogdan Nistor
Preşcolarii, înghesuiţi ca sardelele în grădiniţe. Foto: Bogdan Nistor

 Principalele constatări ale controlului Protecţiei Consumatorului: săli supraaglomerate, alimente expirate şi lenjerie uzată. Grădiniţele cu probleme au primit deocamdată doar avertismente şi amenzi. Dacă problemele persistă se poate ajunge la închidere.

CITIŢI ŞI:

Grădiniţele din Galaţi: goale la stat, pline la privat

Incredibil: Grădiniţă de oraş cu hazna în fundul curţii

Nereguli în grădiniţele gălăţene. Cubaj de aer insuficient şi tarife neclare

Dezastru în grădiniţe. Săli supraaglomerate, alimente expirate, hrană preparată din ochi, lenjerii uzate, spaţii de joacă nefuncţionale şi duşuri lipsă, asta au găsit comisarii Protecţiei Consumatorilor în unităţile de învăţământ preşcolar din Galaţi.

Totodată, unele grădiniţe nu oferă părinţilor contracte şi omit să precizeze costurile.

Mere cu mucegai

De pildă, la Grădiniţa „Sf. Nicolae” fiecare sală de clasă are o suprafaţă de 70 metri pătraţi şi o înălţime de trei metri, având triplă funcţionalitate. În sălile de clasă se găsesc câte 28 de paturi, situaţie în care nu se repectă cantitatea de aer necesară fiecărui copil (opt metri cubi).

Aceiaşi situaţie se regăseşte şi la „Dumbrava Minunată” . Unitatea dispune de şase săli trifuncţionale, două dintre acestea având câte 30 de paturi.

Şi la capitolul mâncare s-au constatat deficienţe grave, cum ar fi alimente expirate şi hrană preparată din ochi. Grădiniţele „Tedi”, „ Dumbrava Minunată”,  „Otilia Cazimir”, „Elena Doamna” , „Nicolae Labiş”, „Alice”, „Ciprian Porumbescu” , „Arlechino”, „Anastasia”, nu aveau lista cu gramajele aferente porţiilor. 

Grădiniţa „Otilia Cazimir” avea pe stoc şase kg de mere cu mucegai, grădiniţa „Nicolae Labiş”  avea iaurt depozitat la temperaturi necorespunzătoare, iar grădinţa „Arlechino” avea pe stoc 1,65 kg de piept de pasăre expirat.

 În ceea ce priveşte dotările interioare şi exterioare, comisarii au constatat că la “Sf.Nicolae” şi „ Alice” lenjeria se schimbă la interval de două săptămâni.

La grădiniţa nr.32 cu program săptămânal spaţiul de recreere din curtea unităţii nu dispune de nicio dotare pentru copii, grupul sanitar are doar patru lavoare, patru vase wc şi duşuri lipsă. De asemenea, activitatea se desfăşoară într-o clădire cu etaj şi demisol, grupele de copii find repartizate- trei la etaj şi una la demisol.

În momentul controlului, grădiniţa Elena Doamna” avea  20% din lenjeria de pat uzată (rupturi şi destrămări), spaţiul de joacă nu este funcţional, iar grupul sanitar nu avea hârtie igienică suficientă.

„Au fost date doar avertismente în scris şi sancţiuni. Cea mai mare amendă a fost de 1000 lei. A primit-o o grădiniţă particulară”
, a declarat Viorica Colgiu, directorul Protecţiei Consumatorului.

O altă neregulă sesizată de comisarii OJPC se referă la documentaţia lipsă: “Cursurile de engleză, dans, pe care le fac copiii, nu apar în contractul pe care părinţii îl semnează cu grădiniţa, în momentul înscrierii, deşi aceste cursuri se plătesc, iar părinţii primesc chitanţă. Ele sunt lăsate oarecum la voia întâmplării”, spune Viorica Colgiu.

Controlul OJPC a fost efectuat în grădiniţe de stat, dar şi în unităţi de învăţământ preşcolar particulare. Acţiunea de control s-a derulat în perioada 15-30 septembrie.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite