Grădiniţele din Galaţi: goale la stat, pline la privat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grădiniţele private sunt aglomerate deşi taxele percepute sunt piperate chiar şi de 800 de lei pe lună. Şomajul mare în rândul femeilor a lăsat fără „obiectul muncii" grădiniţele de stat cu program prelungit, deschise şi în vacanţe.

Inspectoratul Şcolar Galaţi obişnuieşte să pună la dispoziţia părinţilor care nu au cum să stea cu copiii lor pe timpul vacanţei de vară, o serie de grădiniţe.

Cele mai multe dintre acestea adoptau programul prelungit, care presupune ca preşcolarii să stea „la program" până spre după-amiază, după care sunt „recuperaţi" de părinţi.

Din cauza crizei, care a lăsat fără locuri de muncă numeroase femei, grădiniţele sunt acum goale. Dacă tot stau acasă, mamele preferă să stea cu copiii lor pentru a nu mai cheltui bani pentru taxă, transport, pacheţel şi tot ce-i trebuie unui copil la grădiniţă.

Acestă situaţie este în totală contradicţie cu ceea ce se întâmpla cu ani în urmă.

"Dacă în alţi ani, pe timp de vară, abia găseai un loc liber la grădiniţele deschise, anul acesta, sunt aproape goale", afirmă directoarea unei unităţi de învăţământ pentru preşcolarii din Galaţi, Victoria Bodolan.

Inspectoratul Şcolar a anunţat, încă de la sfârşitul anului şcolar, că pune la dispoziţia părinţilor interesaţi mai multe grădiniţe. "Cristal", "Motanul Încălţat" şi Grădiniţa nr. 52 ar fi trebuit să funcţioneze până la sfârşitul lunii iulie, iar Grădiniţele "Elena Doamna", şi "Step by step" ar fi trebuit să-şi deschidă porţile pe 1 august şi să funcţioneze până la 1 septembrie.

Surprinzător, doar Grădiniţa "Motanul Încălţat" are copii în acest moment.

În toată această vreme, administratorii grădiniţelor private îşi freacă mâinile de bucurie pentru că afacerile le merg din plin. La Grădiniţa "Iulica", de exemplu sunt 27 de copii din toate categoriile de vârstă.

"Avem un program special pentru vacanţă, primim copii de la vârsta de doi ani şi şcolari mici, în cadrul programului «Şcoala de vară". Avem trei variante de program cu trei mese şi opţionale incluse. Printre activităţile pe care le derulăm avem limba engleză, pictură sau modelaj, fantezie şi îndemânare, lecţii de pian, înot, tenis de câmp, artă teatrală sau dansuri", spune directoarea grădiniţei, Mariana Luca.

Şi grădiniţa particulară „Carmens" funcţionează pe timpul verii pentru copii, cei peste 50 de copii înscrişi, repectând programul clubului de vacanţă: jocuri distractive, concursuri sportive, plimbări, excursii, vizite, cercuri de creaţie. Activităţile se desfăşoară în aer liber, în parcul de joacă al grădiniţei.

La "Tom şi Jerry", programul este normal şi sunt acceptaţi şi copii sub trei ani, începând de la 1 an şi 11 luni. Grădiniţa "Omul de zăpadă" derulează în perioada 15 iunie - 31 iulie programul "Grădiniţa de vară".

"Pe parcursul acestei luni, copiii desfăşoară activităţi extracurriculare zilnice, cum ar fi English Games, Magic Fun English, cursuri de înot, dansuri moderne, activităţi practice - metoda Quilling, pictură sau excursii tematice", ne-a declarat Alina Zorilă, directorul grădiniţei.

La stat costă mai puţin, la privat, mult mai mult

Toate grădiniţele pun la dispoziţia gălăţenilor cel puţin două tipuri de program pentru copiii lor: program scurt (7.30-13,30) şi program prelungit, care poate ajunge chiar şi până la ora 20.00.

La "stat" preţurile sunt între şase şi nouă lei pe zi în vreme ce la privat tarifele variază între 500 şi 800 de lei. În aceşti bani sunt incluse şi mese pentru copii. În intervalul orar 13.30-16.00 educatoarele se ocupă de somnul copiilor.

Mai mult, unele grădiniţe scad din tariful lunar contravaloarea prestaţiilor aferente zilelor în care, din diverse motive, copiii nu pot fi aduşi de către bunici sau bunici.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite