MERCURIALUL ŞPĂGII: 4.500 de euro pentru angajarea la Spitalul Judeţean şi 5 lei intrarea fără bilet la ştrand

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În ciuda arestărilor numeoase, cazurile de corupţie continuă să apară
În ciuda arestărilor numeoase, cazurile de corupţie continuă să apară

Potrivit site-ului bribespot.com, Galaţiul este pe locul 4 în România din punctul de vedere al cazurilor de dare şi luare de mită raportate. Topul este condus de Timişoara, urmată de Bucureşti şi Cluj. Şefii instituţiilor publice din Galaţi, datele de pe amintitul site nu sunt credibile.

Oarecum surprinzător, 41% dintre reclamaţii sunt pentru fapte comise în sistemul de educaţie, iar peste 90% dintre aceastea au legătură cu Universitatea „Dunărea de Jos". Cea mai mare presupusă mită reclamată este de 100.000 de euro şi se referă la renovarea campusului. În dosarele DNA nu am regăsit însă (oficial) o astfel de faptă, de unde tragem concluzia că este vorba doar despre o primă sesizare.

Restul sunt legate de mici plăţi pentru promovarea unui examen. Prilej cu care aflăm, spre exemplu, că o persoană a plătit, în cinci ani de facultate, circa 1.000 de euro mită unor profesori, iar un altul a cumpărat flori de 10 euro pentru o profesoară. „Taxele" plătite pentru promovarea unui examen oscilează, de la un profesor la altul, între 20 si 200 de euro.

CITEŞTE ŞI

DEZVĂLUIRI Topul şpăgilor plătite şi primite la Galaţi

Românii plătesc anual, în medie, mită de 574 de lei de fiecare. Mituitor din Galaţi: "Am dat, ce era să fac?"

Şpăgile din Spitalul Judeţean de Urgenţă sunt şi ele de o mare varietate. Astfel, angajarea unei asistente este evaluată la 4.500 de euro, în vreme ce o intervenţie chirugicală este, spun cei care reclamă, de la 100 la 350 de euro.

Există şi o reclamaţie cumva comică (dacă n-ar fi de un adevăr extrem de trist...): „Am dat şpagă la o asistentă de pe la etajul 8, să-i pună tatălui meu o perfuzie cumpărată din banii mei".

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgenţă din Galaţi, dr Nicolae Bacalbaşa, spune că informaţiile postate pe astfel de site-uri nu sunt tocmai credibile. „În multe cazuri este vorba despre invenţii ale unor teribilişti, care spun că ştiu, dar în realitate habar nu au. Simple zvonuri!", a concluzionat medicul.

Site-ul bribespot.com realizat de un finlandez şi care a ajuns să fie utilizat deja la nivel mondial utilizează o aplicaţie pe care utilizatori din toată lumea pot să semnaleze locurile sau cazurile în care au fost nevoiţi să ofere şpagă.

Totul se înregistrează pe o hartă cu locaţia unde a avut loc „mituirea". Practic, utilizatorii intră pe site, aleg locaţia din lume unde s-au confruntat cu o asemenea situaţie, adaugă suma şi eventual o observaţie.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite