DEZVĂLUIRI Topul şpăgilor plătite şi primite la Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai mare şpagă anunţată oficial a fost promisă de Cătălin Chelu (foto în momentul arestării) pentru generalul Fătuloiu
Cea mai mare şpagă anunţată oficial a fost promisă de Cătălin Chelu (foto în momentul arestării) pentru generalul Fătuloiu

Gălăţenii spun că locurile unde se cere şi se dă cel mai frecvent mită sunt administraţia publică locală, spitalele şi şcolile. Cea mai mică şpagă raportată - 5 lei, cea mai mare - un milion de euro. Cea mai interesantă şpagă a primit-o directoarea spitalului din Tecuci: 15 găini, 60 de litri de ţuică şi 300 de litri de vin.

În ultimii ani, la Galaţi s-au dat zeci de interviuri pe tema corupţiei din instituţiile publice, iar directorii, managerii sau coordonatorii din acestea au ajuns, aproape obsedant, la concluzia că „Mita este un mit inventat de presă".

Dincolo însă de această tendinţă generală de ascundere a gunoiului sub preş răzbat la lumină zecile de cazuri de corupţie identificate de procurorii anticorupţie şi soldate cu arestări. În ultimii cinci ani, au fost instrumentate la Galaţi nu mai puţin de 120 de dosare care privesc faptel de corupţie ale unor funcţionari.

CITEŞTE ŞI

Catalog falsificat la Liceul Tudor Vladimirescu. O secretară şi-a transformat fiul din repetent în premiant!

De asemenea, rapoartele unor instituţii internaţionale de prestigiu - precum Transparency International - arată că România are mari probleme cu integritatea funcţionarilor publici. Mai nou, un site devenit barometrul mondial al mitei (bribespot.com), plasează zona noastră în zona fierbinte a corupţiei.

Cele mai „tari" fapte de corupţie la Galaţi

Cel mai important dosar este, fără nicio îndoială, cel în care este implicat omul de afaceri Cătălin Chelu. Acesta este acuzat că i-a promis chestorului-şef Dan Valentin Fătuloiu (secretar de stat în M.A.I.) suma de un milion de euro.

În schimbul banilor, Fătuloiu trebuia să „îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv să stopeze prelucrarea în sistem integrat a informaţiilor din dosarele penale având ca obiect infracţiuni comise de Chelu Cătălin şi persoanele apropiate acestuia".

DNA a organizat, în 19 noiembrie 2010, un flagrant în cursul Chelu a încercat să-i ofere o mită 50.000 de euro lui Dan Valentin Fătuloiu.

Cătălin Chelu

Dosarul este în prezent în stare de judecată la Curtea de Apel Bucureşti, Chelu fiind liber, după un arest preventiv ce a durat patru luni.

Locul doi este ocupat de Vasile Băiculescu, fostul primar de la Brăhăşeşti. Acestuia i se impută, în trei dosare penale, că a primit mită în valoare totală de 72.000 de euro.

Vasile Băiculescu

Banii au fost primiţi de la o serie de firme private, pe care primarul le-a „taxat" pentru a le atribui lucrări publice (drumuri, alimentare cu apă, reabiliatre şcoli). Băiculescu a fost prins în flagrant în toamna lui 2010 şi este judecat în stare de arest preventiv.

În fine, pe treapta a treia a „podiumului" se află Ion Melinte, ofiţer la Poliţia de Frontieră Galaţi, care s-a asociat cu Marian Valentin Leopa pentru a mitui un procuror DIICOT.

Arestare Galaţi

Scopul: „dizolvarea" unui dosar penal pe numele unei persoane dată în urmărire internaţională. Suma pretinsă se ridică la 25.000 de euro. Dosarul este în prezent în stare de judecată.

S-au făcut de râs pentru câţiva lei

La polul opus se află dosarele de mită în care mizele sunt foarte mici, aprope de ridicol, dar care, deoarece faptele sunt săvârţite de funcţionari publici, se pot solda cu pedepse foarte mari.

Un caz aproape ridicol este cel al lui Dumitru Mirică, fost şef al serviciului Contestaţii din cadrul Direcţiei de Finanţe Publice Galaţi. În luna august 2011, acesta a fost prins în flagrant de către procurorii DNA primind 1000 de euro (adică o sumă egală cu salariul lui lunar) pentru rezolvarea favorabilă a unei contestaţii, va rămâne după gratii. El urma să primească şi nişte bijuterii, pe care trebuia să le aleagă fiica lui direct din magazinul mituitorului.

Şi profesorul universitar Neculai Chifan (de altfel un reputat specialist) s-a făcut de râs pentru te miri ce.

Neculai Chifan

El este judecat într-un dosar penal după ce a fost prins în timp ce vindea unui student, contra a 100 de euro, o lucrare de licenţă din arhiva Universităţii.

Cazul lui Costel Apostu, fost inspector principal de la Biroul Paşapoarte Galaţi, este tot cu o miză ridicolă: câteva sute de euro şi câteva buchete de flori, pungi de cafea sau cutii de bomboane. El a facilitat unor persoane, prin intermediul patronului unei firme de transporturi internaţionale, obţinerea peste rând a paşaportului.

Nici fostul arhitect al Galaţiului, Silviu Vlasie, nu este într-o postură fericită, după ce s-a ales cu dosar penal pentru fapte de corupţie după ce a promis patronului unei firme de construcţii (Simetex SA) că îl va scăpa de o amendă de un miliard de lei, primită din partea Primăriei. Miza afacerii nu a fost încă dezcâlcită de procurori, iar Vlasie s-a declarat nevinovat.

În fine, „cireaşa de pe tort" este dosarul în care fostul manager al Spitalului Municipal Tecuci s-a ales cu trei ani cu suspendare. Mioara Ţocu a primit de la un tânăr pe care l-a angajat ca informatician la spital următoarele bunuri: 15 găini, 60 de litri de ţuică şi 300 de litri de vin.


TOP 3 şpăgi în ultimii doi ani la Galaţi

1) - 1.000.000 de euro a promis miliardarul Cătălin Chelu chestorului de Poliţie Dan Fătuloiu.
2) - 72.000 de euro a primit mită, de la mai mulţi oameni de afaceri, Vasile Băiculescu, primarul de la Brăhăşeşti.
3) - 25.000 de euro a cerut Ion Melinte, ofiţer la Poliţia de Frontieră Galaţi, pentru a mitui un procuror DIICOT.

CITEŞTE amănunte despre toate aceste cazuri în săptămânalul ADS GALAŢI, care se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei din oraş. Are 32 de pagini color şi costă doar 1,4 lei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite