Vezi aici ce diferenţe de preţ sunt între România, Republica Moldova şi Ucraina şi cum îşi fac românii cumpărăturile peste graniţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Distanţa dintre Galaţi şi Republica Moldova este de numai opt kilometri pe şosea, însă, dacă ar fi să calculăm strict din punct de vedere financiar distanţa se poate măsura în economii de mii de euro anual.

Imediat după intrarea României în Uniunea Europeană, gălăţenii au simţit din plin, mai ales în buzunare, scumpirile pe care le implică statutul de european.

Aşa că, în cel mai pur stil românesc,  noii europeni au luat calea fostelor republici sovietice pentru a-şi face plinul la maşină, pentru a cumpăra dulciuri pentru copii sau pentru a-şi umple frigiderele. Pentru a da numai un singur exemplu-în România litrul de benzină costă 5.08 lei, la opt kilometri, în Republica Moldova, aceiaşi cantitate se vinde cu 3.1 lei, în timp ce la 13 kilometri de Galaţi, în oraşul ucrainean Reni, litrul de benzină ajunge la  2.5 lei.

Vama Oancea

CITIŢI ŞI:

REPORTAJ/ Distanţa dintre România şi Schengen, măsurată în mămăligă

20 de ani de când s-a rupt sârma ghimpată la graniţa de la Prut (GALERIE FOTO-VIDEO)

Claudiu Popa, un gălăţean care ia drumul fostelor soviete cam o dată la două săptămâni a explicat pentru "Adevărul de Seară Galaţi" motivele care îl îndeamnă să "investească" în ţările vecine.

"Nimeni nu mă poate opri să-mi fac plinul la maşină în Ucraina. Atâta timp cât nu vin cu o cisternă de combustibil, pe care ulterior să o vând, totul este absolut legal. De pildă la două plinuri de benzină făcute în Ucraina, eu mai economisesc încă unul. Mai mult, din moment ce mă duc acolo cumpăr şi peşte şi ţigări sau coniac, evident numai cantitatea permisă de lege", a explicat acesta.

image

De altfel, gălăţeanul a spus că nu este singurul care apelează la această metodă.

"Sunt zeci de oameni care fac aşa. Diferenţele de preţ la alimente, dulciuri, ţigări şi băuturi alcoolice sunt foarte mari. În Ucraina şi Moldova preţurile sunt cu cel puţin 50% mai mici decât la noi", a mai explicat acesta.

image

Apropierea de Republica Moldova le aduce gălăţenilor dornici de chilipiruri şi alre avantaje. Astfel, cei care nu pot ajunge peste Prut din diverse motive se pot duce oricând în aşa numită "Piaţă a Ruşilor", situată în cartierul gălăţean Micro 17, loc de unde se pot cumpăra tot felul de produse din Republica Moldova.

Ultima modă a contrabandiştilor-transportă ţigările în cutii de tort

"În general vindem peşte, dulciuri, gemuri şi sucuri naturale. Chiar dacă avem un adaos comercial, oamenii tot vin să cumpere de la noi, că este mai ieftin", a spus Valeria Nazarenco, o femeie ce face zilnic naveta pentru a aduce bunuri în piaţa din Galaţi

Pe de altă parte, traficul se desfăşoară şi în sens invers.

„Vin aproape în fiecare zi în România. De pildă, acum, m-am întors de la Metro, că m-a trimis nevastă-mea să cumpăr pamperşi pentru aia mică", spune Iurie Dănilă, cetăţean moldovean pe care l-am găsit azi la vama Giurgiuleşti.


Sunt şi basarabeni care lucrează în România.


„Trec zilnic graniţa, pentru că aici muncesc. Cred că deschiderea ei a însemnat un viitor bun. Mai ales pentru noi moldovenii, care am putut să ne reîntregim familiile, dar să ne şi croim un alt drum în viaţă", este de părere Nicolae Culeva, un alt cetăţean moldovean care traversa Prutul pe podul de la Girgiuleşti.

-Vama Giurgiuleşti

image

Iată ce formalităţi trebuie îndeplinite pentru a trece graniţa cu maşina personală

Pentru a trece cu maşina personală în Republica Moldova sau în Ucraina ai nevoie de paşaport, act necesar pentru a intra în ţara vecină, maşina trebuie să mai aibă taxa de drum achitată, ITP-ul valabil, cartea verde (asigurarea RCA internaţională).

Cu excepţia paşaportului, pe care unii ar putea să nu-l aibă, cei cu autoturism achită celelalte taxe.

Intrarea în Republica Moldova costa 30 de lei, dar nu româneşti, ci moldoveneşti.

Aceasta inseamna, conform cursului de schimb de peste Prut, 7,5 lei.

În supermarketurile de peste Prut, orezul, făina, sucurile naturale şi ouăle au diferenţe semnificative faţă de aceleaşi tipuri de magazine din România.

Sucurile naturale costă de la 2,5 lei cutia de un litru pana la maxim 3,5 lei cutia de un litru şi jumătate.

Orezul costă în România aproximativ 5,5 lei, iar în Moldova Prut este 3,8 lei. Făina exista o diferenta de 40 de bani la kilogram.

Cursul valutar dincolo de Prut

Cursul oficial este de 0,289 lei româneşti pentru un leu moldovenesc, la BNR. La casele de schimb valutar de peste Prut un leu românesc are valoarea de patru lei moldoveneşti.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite