20 de ani de când s-a rupt sârma ghimpată la graniţa de la Prut (GALERIE FOTO-VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La data 6 mai 1990, autorităţile române şi cele sovietice au permis libera circulaţie peste graniţă, pentru prima dată după 40 de ani. Circa 2 milioane de oameni au participat la "PODUL DE FLORI" . Azi - totul e uitare.

GALERIE FOTO AICI

În primele zile de la deschiderea „Podului de flori", frontiera româno-moldovenească a fost tranzitată de peste un milion de români de pe ambele maluri ale Prutului

Mai citeşte şi:

20 de ani de la primul Pod de Flori peste Prut

În data de 6 mai 1990, actuala Republica Moldova era încă parte integrantă a Uniunii Sovietice. Atunci Mihail Gorbaciov a fost cel care şi-a dat acordul pentru deschiderea graniţei dintre Republica Sovietică Socialistă Moldovenească şi România, între orele 13-19, interval în care nu a fost nevoie de paşapoarte sau de vize.


„Aveam 20 de ani pe atunci. Ţin minte şi acum că plângeam de fericire. În ziua aia mi-am cunoscut neamurile din România, de care auzisem doar de la părinţi", povesteşte Iurie Dănilă, cetăţean moldovean pe care l-am întâlnit astăzi în Vama Giurgiuleşti.


Dincolo de bucuria revederii, deschiderea graniţei a permis înflorirea micului trafic de frontieră.


„Vin aproape în fiecare zi în România. De pildă, acum, m-am întors de la Metro, că m-a trimis nevastă-mea să cumpăr pamperşi pentru aia mică", mai spune Darie.


Sunt şi basarabeni care lucrează în România.


„Trec zilnic graniţa, pentru că aici muncesc. Cred că deschiderea ei a însemnat un viitor bun. Mai ales pentru noi moldovenii, care am putut să ne reîntregim familiile, dar să ne şi croim un alt drum în viaţă", este de părere Nicolae Culeva, un alt cetăţean moldovean care traversa Prutul pe podul de la Girgiuleşti.


Pentru românii născuţi în 1990, deschiderea graniţelor nu a însemnat mare lucru.


„Habar nu aveam că astăzi se împlinesc 20 de ani de la deschiderea graniţei. Pentru mine unul nu cred că este vreun avantaj ", consideră Dan Vlad, un român care, la vremea „Podului de flori" avea şase ani.


Conform statisticilor oficiale, toţi copiii moldoveni din localităţile aflate în imediata apropiere a frontierei, care au venit pe lume după data de 6 mai 1990, s-au născut în spitalele româneşti din apropierea graniţei. Încet încet, viaţa românilor de pe cele două maluri ale Prutului se îngemănează apropiind, poate, a doua Mare Unire.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite