Dezvăluiri: Gălăţenii cu ratele umflate au declarat război băncilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 200 de clienţi au reclamat la OPC clauzele abuzive din contractele de credit.  Volksbank şi BCR sunt campioane la reclamaţii, dar şi la amenzi. Valoarea sancţiunilor trece de 100.000 lei.

CITIŢI ŞI : Galaţi: Euro Finance, caracatiţa schimbului valutar, a dat bir cu fugiţii

Escrocherie: Ţeapă de proporţii la agenţia de turism „Bel-Ami” din Galaţi

Exclusiv / Pentru că n-a mai putut plăti ratele, un gălăţean a fost dat de bancă pe mâna unui recuperator care a adăugat la credit încă de 30 la sută!

Situaţia este fără precedent la Galaţi. Zilnic, cel puţin cinci persoane reclamă fie modificarea abuzivă a dobânzilor, fie aplicarea unor comisioane care nu erau trecute în contract.  În topul băncilor reclamate de gălăţeni se află Volksbank şi BCR.

„Cu aceste două bănci avem cele mai multe probleme. Noi le-am dat amenzi, avem şi procese în derulare. Toate amenzile sunt contestate în instanţă”, a precizat Viorica Colgiu, director Protecţia Consumatorului Galaţi.  

A dat în judecată Volksbank

Marcel Gurzu, în vârstă de 37 ani, este unul dintre gălăţenii care a reclamat unele clauze din contractul de credit pe care el le consideră abuzive. În 2007, a contractat un credit de la Volksbank în valoare de 100.000 de lei. Gălăţeanul s-a trezit peste noapte că are de plătit mult mai mult decât figura în contract. Înainte plătea o rată lunară de 840 lei, iar după majorare a ajuns să plătească în jur de 920 lei.

EXCLUSIV: A ajuns la CEDO pentru o factură telefonică

„În 2007 aveam o dobândă fixă de 5,95%. Cu toate acestea în luna martie 2008 banca mi-a majorat dobânda de la 5,95% la 7,45 % pe an. Mi-a majorat dobânda în mod abuziv, fără să fiu măcar înştiinţat.

A mai adăugat la contract un comision de risc care nu-şi avea rostul. Nu mi s-a părut corect. Băncile din România te duc la sapă de lemn, dacă nu îţi cunoşti drepturile”, a spus Marcel Gurzu.

Gălăţeanul spune că a vrut să rezolve situaţia pe cale amiabilă, însă banca nu şi-a recunoscut greşeala. În septembrie 2009 a acţionat banca în instanţă, solicitându-i plata sumei de 1.760 lei (reprezentând suma de bani încasată nelegal, ca urmare a majorării abuzive a dobânzii curente), anularea comisionului de risc, plata sumei reprezentând dobânda legală la suma încasată nelegal, calculată la data încasării şi până la plata efectivă.

FOTO/ „Îmi vine să mă sui pe un bloc şi să îmi dau foc din cauza justiţiei române”

„Am încercat să rezolvăm problema în mod paşnic. Am făcut sesizări, dar au refuzat de fiecare dată”, a mai spus gălăţeanul. În cererea de chemare în judecată Marcel Gurzu a mai cerut ca banca să fie obligată la plata sumei de 2.223 lei ( reprezentând suma de bani încasată nelegal, ca urmare a majorării dobânzii), precum şi a sumei de 3.850 lei ( comisionul de risc încasat abuziv).

În data de 29 iunie 2010, prin sentinţa civilă nr. 7325, Judecătoria Galaţi i-a dat câştig de cauză reclamatului. În consecinţă s-a decis că majorarea dobânzii este nulă şi a obligat banca la plata sumei, reprezentând diferenţa dintre rata calculată cu o dobândă de 7,45 % şi rata calculată cu o dobândă de 5,95%, începând cu martie 2008.

UPC şi RDS, campioane la reclamaţii

Banca mai trebuie să-i plătească contravaloarea încasată pentru comisionul de risc de 0,125% din soldul scadent, începând cu luna august 2007, precum şi  suma de 2.988 lei, reprezentând cheltuieli de judecată. Decizia este definitivă, dar nu şi irevocabilă.

Volkbank se apără

În Instanţă, Volksbank prin reprezentanţii săi a precizat: „Odată ce reclamanţii au semnat contractul de credit au luat la cunoştinţă de condiţiile contractului şi le-au însuşit. Clauzele contractuale nu pot fi considerate abuzive deoarece schimbările semnificative de pe piaţa monetară Europeană şi cea din România au determinat pârâta să modifice cuantumul dobânzii”.  

OPC avertizează: atenţie la comisioanele de risc!

Protecţia Consumatorului vă sfătuieşte să refuzaţi clauzele contractuale introduse de bancă dacă aţi observat că vi s-a introdus în contract un nou comision, pe care nu îl aveaţi în contractul iniţial.

Viorica Colgiu, directorul OPC Galaţi, spune că una dintre cele mai frecvente „şmecherii bancare” este transformarea comisionului de risc, eliminat prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 50/2010, în comision de administrare. Dacă descoperiţi aşa ceva în noul contract, este recomandabil să formulaţi plângere la OPC, deoarece „nu este permisă introducerea unui comision care nu există în contractul iniţial”.

De asemenea, este interzisă şi includerea comisionului de risc în comisionul de administrare (o altă procedură abuzivă descoperită la bănci), pentru că, spune şefa OPC, „majorarea valorii comisioanelor pe durata contractului este interzisă”.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite