Fraudă/ Dosare penale pentru 9 mămici din Galaţi, care au încasat ilegal indemnizaţia de creştere a copilului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vor fi anchetate de procurori şi riscă puşcăria pentru că au luau îndemnizaţie de creştere a copilului, dar şi salariu. În total, 48 de mămici au fost prinse că lucrau cu forme legale în timp ce primeau şi indemnizaţia de creştere a copilului.

CITEŞTE ŞI:

EXCLUSIV: Cum să furi statul cu alocaţia pentru copii

Indemnizaţie de mămică de lux: 4.000 de lei pe lună!

Descoperire incredibilă la Galaţi. Verificările efectuate de inspectorii de muncă au scos la iveală faptul că 136 de persoane încasau indemnizaţia de creştere a copilului, dar lucrau şi cu forme legale în diferite locuri.

Conform directorului Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Galaţi, Niculina Olimpia Ralea, paguba se ridică la 80.000 de lei, iar cea mai mare sumă de restituit este 7.800 lei.

Pentru nouă persoane s-a depus deja plângere penală pentru declaraţie mincinoasă, urmând ca procurorii să continue cercetările. Situaţia intră sub incidenţa articolului 292, Cod Penal, iar în cazul falsului în declaraţii, făptuitorul poate fi sancţionat închisoare de la trei luni la doi ani, sau cu amendă.

„Aceste persoane au acumulat mai mult de cinci luni indemnizaţia pentru creşterea copilului cu alte venituri. Ele trebuie să răspundă pentru faptele lor", ne-a declarat Olimpia Ralea.

În cazul a 88 de persoane, s-a constatat că a fost o eroare de contabilitate a firmelor unde acestea au lucrat înainte. Societăţile în cauză au depus din greşeală declaraţii la Casa de Pensii şi AJOFM.

„Contabilii s-au obişnuit să dea copy-paste la documente fără să verifice dacă persoana respectivă mai figurează ca angajat al firmei. Oamenii nu nu erau trecuţi pe statele de plată, deci nu primeau salarii. Ei au depus contestaţii şi situaţia a fost remediată în scurt timp", a mai adăugat directorul AJPS.

S-a trecut la executare silită

Pentru 48 de persoane s-a emis decizia de imputare pentru sumele încasate cu titlu necuvenit. În prezent, AJPS a recuperat 15.000 de lei din totalul de 80.000 de lei pe care cei 48 de gălăţenii care au încasat drepturi necuvenite trebuie să îi returneze.

De asemenea, o parte dintre notificări au fost transmise către Administraţia Finanţelor Publice Galaţi şi se va trece la executate silită. În perioada imediat următoare va fi recuperată suma de 30.000 de lei.

În momentul în care o persoană depune cerere pentru alocarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului îşi ia obligaţia ca, în termen de cinci zile, de la apariţia oricărei modificări de venituri, să anunţe aceste modificări la sediul Agenţiei pentru Prestaţii Sociale.

„Au fost tot felul de abordări. De exemplu, au venit oameni care şi-au recunocut greşeala şi au început să plătească din bani. Alţii ne-au spus că au omis să vină să ne anunţe că s-au angajat. Ne-am lovit, din păcate, şi de abordări de genul : «Care e problema ta?», «Ce e aşa o mare nenorocire?»"
, ne-a spus directorul AJPS.

O parte dintre cei care au încasat necuvenit bani şi-au recunoscut greşeală şi au început să plătească. "De cele mai multe ori este vorba de neglijenţă, rea-voinţă sau tendinţa de a frauda. În cazurile unde s-a constatat că a fost o eroare de contabilitate s-au făcut contestaţii şi situaţia a fost remediată", a mai spus Olimpia Ralea.

În judeţul Galaţi sunt 4.295 de beneficiari ai indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite