EXCLUSIV: Cum să furi statul cu alocaţia pentru copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii au fost înregistraţi în două judeţe, iar alocaţia s-a luat la dublu
Copiii au fost înregistraţi în două judeţe, iar alocaţia s-a luat la dublu

179 de gălăţeni au încercat să înşele statul, încercând să primească ajutor dublu de la stat. S-a făcut chiar şi export de alocaţii! Cei care au fost găsiţi cu dosare la „dublu” , au primit decizii de imputare, urmând ca în termen de 30 de zile să achite debitul .

FOTOGALERIE Cum să furi un milion. Cu buletinul!

Conform directorului Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale ( AJPS) Galaţi, Niculina Olimpia Ralea, verificările efectuate în 2009 au scos la iveală faptul că 179 de persoane au primit acelaşi ajutor din partea statului din două judeţe, fiind vorba de o plată dublă a aceleaşi prestaţii sociale.

Luau alocaţii din două judeţe

„Cele mai multe dosare duble au fost pentru alocaţiile de stat. De exemplu, au fost depistaţi părinţi care aveau buletine în judeţe diferite. Mama a depus dosarul de alocaţie de stat în Galaţi, iar tatăl a depus pentru alocaţie complementară sau monoparentală în Vrancea. În acest caz, a fost sistată alocaţia şi au fost obligaţi să opteze unul dintre ei pentru alocaţie”, ne-a explicat Olimpia Ralea.

Cei care au încercat să fenteze statul sunt obligaţi ca în termen de 30 de zile să achite paguba făcută. În caz contrar, decizia se va înainta Ministerului de Finanţe. „Anul trecut, rata de recuperare a debitelor a fost cu 30% mai mare decât în 2008. La data de 31 decembrie 2009, soldul debitor se ridica la 4,71 milioane de lei. Prin aplicaţia electronică „Safirul”, reuşim să indentificăm mai uşor pe cei care vor să păcălească statul”, a spus directorul AJPS Galaţi.

Escrocherie la export

Astfel de situaţii s-au întâlnit şi la eliberarea formularului european E 411, care dă posibilitatea românilor care muncesc în statele UE să beneficieze de prestaţii sociale (alocaţia de stat pentru copii, indemnizaţia pentru creşterea copilului până la doi ani, indemnizaţia pentru persoanele cu handicap).

 „O mămică a venit să ne spună că primeşte alocaţie din partea statului spaniol, acolo unde munceşte, şi a primit somaţie din partea autorităţilor de acolo să vină cu formularul furopean E 411 completat de instituţia similară din România. În momentul în care am verificat, am constatat că tatăl, care era în ţară, primea alocaţie pentru copil”.

„Femeia ne-a arătat hotărârea de divorţ, pronunţată anul trecut, dar care nu fusese adusă la cunoştinţa instituţiei noastre. Astfel tatăl a primit alocaţia timp de un an. S-a constituit debit pentru a fi recuperaţi toţi banii”, ne-a declarat Olimpia Ralea.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite